ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έρευνα στο New York College – Spring 2017 semester


13 March 2017
Έρευνα στο New York College – Spring 2017 semester

Έρευνα στο New York College – Spring 2017 semester


«Το μέλλον εξαρτάται από το τι κάνουμε σήμερα» Μαχάτμα Γκάντι

Η πτυχιακή εργασία στην Επιστήμη των Υπολογιστών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για έναν φοιτητή να εργαστεί πάνω σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας, συνδυάζοντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του, και να αποδείξει ότι έχει την πιο σημαντική ικανότητα: να μαθαίνει νέα αντικείμενα.

Ένας επίκαιρος και σημαντικός τομέας της έρευνας είναι το Internet of Things (IoT) και οι εφαρμογές του σε κάθετους τομείς της αγοράς, όπως η γεωργία, η υγεία, ο αθλητισμός, κλπ (Raj και Raman, 2017). Σύμφωνα με τον Mark Shuttleworth (2017), ιδρυτή του Ubuntu και της Canonical, μπορεί κανείς να βρει το επόμενο μεγάλο πράγμα στα «μικρά πράγματα παντού», δημιουργώντας λογισμικό και επιχειρηματικά μοντέλα με τα τρισεκατομμύρια των συσκευών που διαθέτουμε.

Μερικές ενδιαφέρουσες ερευνητικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη κατά τη διάρκεια αυτού του εξαμήνου στο New York College (πρόγραμμα επιστήμης των υπολογιστών του SUNY Empire State College), με βάση τις τρέχουσες τάσεις στη βιομηχανία και τη δραστηριότητα του οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, την οποία το κολέγιο παρακολουθεί συστηματικά.

eHealth IoT: Χρήση αισθητήρων και κινητών συσκευών για τη συλλογή δεδομένων που αφορούν την υγεία και την επεξεργασία τους με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και τους πιθανούς κινδύνους.

Καταγραφή UV ακτινοβολίας: Ένα σύστημα που θα καταγράφει την ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου σε μια τοποθεσία, θα αναλύει τις μετρήσεις και θα ειδοποιεί τους συνδρομητές της υπηρεσίας.

Όχημα φια Γεωργική Χρήση: Κατασκευή πρωτότυπου οχήματος που θα χρησιμοποιείται στη γεωργία. Το όχημα θα πρέπει να ελέγχεται εξ αποστάσεως σε πρώτη φάση και θα χρησιμοποιεί κάμερα για να παρέχει εικόνα στον αγρότη. Σε επόμενο βήμα θα προστεθούν αισθητήρες που θα παρέχουν χρήσιμες μετρήσεις (π.χ. την κατάσταση του εδάφους, την υγρασία, κλπ).

Αναγνώριση ήχων: Ένα σύστημα που θα «ακούει» τους ήχους σε ένα αγρόκτημα και θα προσπαθεί να αναγνωρίσει από πού προέρχονται. Η έρευνα θα επικεντρωθεί στους αλγορίθμους που απαιτούνται για το σκοπό αυτό και στην υλοποίησή τους.

Βάσεις δεδομένων για τα έργα IoT: Διερεύνηση των απαιτήσεων μεγάλης κλίμακας εφαρμογών IoT και Big Data. Με βάση αυτή τη διερεύνηση θα δοκιμασθούν βάσεις δεδομένων SQL και NoSQL προκειμένου να βγουν συμπεράσματα για το πότε να χρησιμοποιείται κάθε μία από αυτές.

Εκτός από το φυσικό αντικείμενο που θα παραχθεί, το ακαδημαϊκό υπόβαθρο των εργασιών είναι επίσης σημαντικό. Άρθρα με την ανάλυση και τα συμπεράσματα των εργασιών θα αποτελέσουν τα περιεχόμενα του 1ου τόμου του ακαδημαϊκού μας περιοδικού που θα δημοσιευθεί το 2017.

Τα αποτελέσματα των εργασιών θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση στο κολέγιο και, ανάλογα με την επιτυχία τους, σκοπεύουμε να τα παρουσιάσουμε σε δημόσιες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Ταυτόχρονα, το κλαμπ προγραμματιστών του κολεγίου επικεντρώνεται στα ίδια ερευνητικά αντικείμενα προκειμένου να προετοιμάσει τους φοιτητές για την επέκταση των έργων αυτών στο μέλλον ή για να επεξεργαστούν νέες ιδέες. Το κλαμπ διοργανώνει εκδηλώσεις ανά δύο εβδομάδες (επόμενη εκδήλωση στις 17 Μαρ.) και εργαστήρια σχετικά με θέματα που σχετίζονται με IoT, Big Data, και τον προγραμματισμό γενικότερα.


Πηγές

Raj P., Raman A. (2017) “The Internet of Things. Enabling Technologies, Platforms, and Use Cases”, CRC Press

Shuttleworth M., (2017) Brilliant Pebbles, OSCON conference May 2017, Austin, TX

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe