ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ


23 February 2023
L. S. McMullin, PhD Μεταπτυχιακός Εκπαιδευτής, Πρόγραμμα MSc Συμβουλευτικής και Θετικής Ψυχολογίας NYC/University of Bolton
ΘΕΤΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΗΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ

Σύμφωνα με τον Victor Frankl (1973), η αναζήτηση του νοήματος του ανθρώπου είναι ένα σημάδι ότι είναι πραγματικά ανθρώπινος, που θα έπρεπε να ονομάζεται πνευματική δυσφορία και όχι ψυχική ασθένεια. Η θεμελιώδης και βασική ανθρώπινη ανάγκη είναι να κατανοήσει και να βρει νόημα στην ύπαρξη, κάτι που είναι σχετικό με κάθε άνθρωπο. 

Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ ηδονικής και ευδαιμονικής ευημερίας. Η ηδονική ευημερία θα μπορούσε να περιγραφή ως η συσσώρευση ως επί το πλείστων θετικών εμπειριών, ενώ η ευδαιμονική ευημερία είναι μια βαθύτερη προσπάθεια να βρεθεί νόημα και σκοπός στη ζωή που πολύ συχνά υπερβαίνει την απλή θετική εμπειρία (Friedman, 2012). Κάθε διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης περιλαμβάνει τη φυσιολογική, την ψυχολογική (τη συναισθηματική καθώς και τη νοητική) και την πνευματική, αντιπροσωπεύοντας στρώματα ιδιοτήτων και λειτουργιών που αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους. 

Μια ζωή με νόημα εστιάζει σε κοινό έδαφος που περιλαμβάνει την άσκηση νοημοσύνης, που κατευθύνεται προς το καλό, το αληθινό και το όμορφο. Αυτό περιλαμβάνει τον προβληματισμό σχετικά με τους στόχους, τη δράση σε αυτούς και την ανακάλυψη των εσωτερικών δυνατοτήτων κάποιου. Ο στόχος της θετικής ψυχοθεραπείας, επομένως, διευκρινίζει τη σημασία της μετάδοσης νοήματος στη ζωή των πελατών, εστιάζοντας σε αυτό που θεωρείται θετικό, ενισχύοντας τη σημασία και επίγνωση του νοήματος, διευκρινίζοντας στόχους και διλήμματα, βοηθώντας στην αυτο-κατανόηση και στη λήψη αποφάσεων και βοηθώντας ο πελάτης αναπτύσσει έναν κατάλληλα ισχυρό εαυτό. 

Αν και η αναζήτηση κάθε ατόμου για νόημα μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά μονοπάτια, τα περισσότερα άτομα αναζητούν βαθύτερη σημασία και υπέρβαση στη ζωή τους. Η υπέρβαση του εγκόσμιου απαιτεί να φέρεις το ιερό σε σχέση, όχι μόνο με τον θεραπευτή αλλά με όλα όσα κάνει κάποιος στη ζωή. Η έμφαση εδώ δίνεται στην αναγνώριση του θαύματος, της ακεραιότητας που έρχεται όταν οι άνθρωποι επενδύουν τον εαυτό τους σε ιερά θέματα. Οι ερευνητές Pargament, Lomax, McGee και Fang (2014) διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση στιγμών με ιερές ιδιότητες, όπως η υπερβατικότητα, το απέραντο όριο και η τελική ευτέλεια έδινε βαθύτερο νόημα σε γενικούς τομείς της ζωής, επιτρέποντας τη δέσμευση, την αφοσίωση και τη διατήρηση. Αυτό περιλάμβανε τη συμμετοχή σε λιγότερο επιθετικές αντιδράσεις και περισσότερη επίλυση προβλημάτων, που με τη σειρά τους προκάλεσαν βαθύτερα πνευματικά συναισθήματα αγάπης, ευγνωμοσύνης και αισθήματα δέους. Τα ευρήματα υποστήριξαν την ιδέα ότι ο αγιασμός γενικά συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, γενική ευημερία, θετικό συναίσθημα και λιγότερη ανάπτυξη που σχετίζεται με το άγχος. 

Η θετική ψυχολογία επικεντρώνεται στη σημασία του υψηλότερου ανθρώπινου δυναμικού κάποιου και στη μελέτη των δυνατοτήτων και των αρετών μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τους Steger, Shin, Shim, & Fitch-Martin, 2013, σελ. 166, η έννοια είναι ο «βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι έχουν επιτύχει κατανόηση (μέσω του νόηματος της ζωής και της εμπειρίας τους, αναπτύσσοντας ένα συνεκτικό νοητικό μοντέλο του εαυτού τους, κόσμο γύρω τους, και την προσαρμογή και τις αλληλεπιδράσεις τους με τον κόσμο) και έχουν επιτύχει το σκοπό (μέσω της διακριτικής ικανότητας, της δέσμευσης και της επιδίωξης γενικών δια βίου στόχων, σκοπών και φιλοδοξιών)». 

Η δημιουργία νοήματος είναι μια πηγή που χρησιμοποιούν οι θετικοί ψυχοθεραπευτές για να βοηθήσουν τον πελάτη να κατανοήσει μια κοσμοθεωρία που προκύπτει από μια δυνητικά τραυματική εμπειρία. Το νόημα χρησιμοποιείται σε όλες τις εμπειρίες, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών, για να χρησιμεύσει ως η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσουμε να προχωράμε. Ο πελάτης καλείται να κατασκευάσει μοναδικά το δικό του νόημα, να αναπτύξει ανθεκτικότητα για να προσαρμοστεί σε στρεσογόνους παράγοντες που είναι μέρος της καθημερινότητας, να αποκαταστήσει την ισορροπία όταν έρχεται αντιμέτωπος με ένα στρεσογόνο παράγοντα και να αναπτύξει τις καλύτερες δυνατότητές του. 

 

Βιβλιογραφία\ References: 

  • Frankl, V. (1973). Psychiatry and man’s quest for meaning. Journal of Religion and Health, 1, 93–103. 
  • Friedman, E. M. (2012). Well-being, aging, and immunity. In S. Segerstrom (Ed.), The Oxford handbook of psychoneuroimmunology (pp. 37–62). New York, NY: Oxford University Press. 
  • Pargament, K. I., Lomax, J. W., McGee, J. S., & Fang, Q. (2014). Sacred moments in psychotherapy from the perspectives of mental health providers and clients: Prevalence, predictors, and consequences. Spirituality in Clinical Practice, 1(4), 248–262. doi:10.1037/scp0000043 
  • Steger, M. F., Shin, J. Y., Shim, Y., & Fitch-Martin, A. (2013). Is meaning in life a flagship indicator of well-being? In A. S. Waterman (Ed.), The best within us: Positive psychology perspectives on eudaimonia (pp. 159–182). Washington, DC: American Psychological Association. 
NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe