• English
  • Ελληνικά
  • English
  • Ελληνικά

Δρ. Νίκος Κατσαρός

Δρ. Νίκος Κατσαρός έχει πτυχίο στη Χημεία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ). Στις ΗΠΑ διορίστηκε Βοηθός Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Γεωργίας (ΗΠΑ). Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε ως Ειδικός Επιστήμονας στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Δημόκριτος και αργότερα προήχθη ως Διευθυντής Έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Δημόκριτος. Διετέλεσε Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας του NCRS Demokritos για περισσότερα από 15 χρόνια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι στην Ανόργανη Βιοχημεία, Χημεία Τροφίμων, Ασφάλεια Τροφίμων, Ραδιοχημεία, Χημεία Περιβάλλοντος, Διαχείριση Τοξικών Αποβλήτων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 150 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 200 εθνικές και διεθνείς διασκέψεις. Συμμετείχε σε Συμβουλευτικούς Φορείς και διοργάνωσε ως Πρόεδρο ή Μέλος της Επιτροπής περισσότερα από 100 εθνικά ή διεθνή επιστημονικά συνέδρια ανά τον κόσμο. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Maryland και στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο προπτυχιακό πρόγραμμα επιστήμης του Deree College. Διετέλεσε Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Πρόεδρος της Ελληνικής Υπηρεσίας Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Πρόεδρος του Εθνικού Βιομηχανικού Μεταλλουργικού Κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Γεωργικών Ερευνών, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταπτυχιακών Σπουδών και Επιστημονικής Έρευνας του Υπουργείου Παιδείας, Εθνικός Αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης COST (Συντονισμός Επιστήμης και Τεχνολογίας), Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Εθνικός εκπρόσωπος στην Επιτροπή Έρευνας της ΕΕ (CREST), Εθνικός Εκπρόσωπος για το 4ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για τη Διατροφή και τη Γεωργία, Εθνικός Αντιπρόσωπος στην Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων και Εκπρόσωπος στην UNESCO στην Επιτροπή Ανάπτυξης της Επιστήμης Τεχνολογία στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Διετέλεσε επίσης τέσσερις φορές Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Χημικών Εταιρειών, Γραμματέας Χημικών Εταιρειών Νοτιανατολικής Ευρώπης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Καταναλωτών. Είναι επιστημονικός σύμβουλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Εστιατορίων και Σχετικών Επαγγελμάτων, της Ομοσπονδίας Chefs Ελλάδας και του Συνδέσμου Αρτοποιών της Μεγάλης Περιοχής Αθηνών. Έχει εκδώσει περισσότερα από 1000 άρθρα σε ελληνικές εφημερίδες και έδωσε περισσότερες από 1000 συνεντεύξεις στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται κυρίως στην ασφάλεια των τροφίμων και στη μεσογειακή διατροφή. Είναι Επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινης Διατροφής στο New York College στην Αθήνα. Είναι επίσης Αντιπρόεδρος του New York College.