ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες
*Ημερομηνία Γέννησης

Με την αποστολή αυτού του εντύπου συμφωνείτε ότι οι πληροφορίες που έχετε παράσχει θα αποθηκευτούν στη βάση δεδομένων μας για να απαντήσουμε στο αίτημά σας, καθώς και για να σας ενημερώσουμε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.
Διπλωματία και στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το 19ο και 20ο αιώνα: μια ιστορική και γεωπολιτική ανάλυση για το μέλλον της Ελλάδας.

Διπλωματία και στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο κατά το 19ο και 20ο αιώνα: μια ιστορική και γεωπολιτική ανάλυση για το μέλλον της Ελλάδας.


Τα σοβαρά προβλήματα κυριαρχίας που παρουσίασε η οθωμανική παρουσία, δυναμική από το 15ο αιώνα και παθητική από το 17ο και μετά, στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την  Ανατολική Μεσόγειο,  συνιστούν χωριστό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία, το αναφερόμενο ως ΄Ανατολικό Ζήτημα΄.

Η σχέση της Ανατολικής Μεσογείου με τα ευρωπαϊκά πολιτικά και οικονομικά κέντρα αποτέλεσε το κλειδί για την κατανόηση  γεγονότων και πολιτικών κρίσεων κατά το 19ο και 20ο αιώνα. Η εκστρατεία του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Αίγυπτο το 1798 εγκαινίασε τη μεγάλη πολιτική και οικονομική σύγκρουση της Μ.Βρετανίας και της Γαλλίας και επέτρεψε την εμφάνιση της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευρωπαϊκή αποικιοκρατική πολιτική και ανατροπή των παλαιών πολιτικών ισορροπιών.Οι νέες ισορροπίες επηρέασαν αποφασιστικά την τύχη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ο βίος της έληξε με τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Πολεμικές αναμετρήσεις, διπλωματία, στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων, διαπραγματεύσεις, συνθήκες ειρήνης και οικονομικά συμφέροντα που συνεχώς αλλάζουν, όλα μαζί αποτελούν μία βαθιά ιστορική ανάλυση που μας δίνει ιδιαίτερα διδάγματα για το μέλλον της Ελλάδας.

Η ανάλυση αυτή ολοκληρώνεται με τον καθοριστικό ρόλο του Ιωάννη Καποδίστρια, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και μετέπειτα Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, στην εξέλιξη του Ελληνικού Ζη-τήματος που γίνεται, κατά το 19ο αιώνα, το βασικότερο κομμάτι του Ανατολικού Ζητήματος.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατανόηση μίας από τις σπουδαιότερες περιόδους της νεότερης ευρωπαϊκής και ελληνικής ιστορίας. Η διπλωματία, η στρατηγική, η διαπραγμάτευση, οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα και να εξελίξουμε τις προσωπικές μας δεξιότητες, ώστε κι εμείς να γίνουμε καλύτεροι πολίτες για τη χώρα που ζούμε.


Λεπτομέρειες
  • Περιεχόμενο

  • Επιστημονικός Υπεύθυνος

  • Με μια ματιά

Περιεχόμενο

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο (2) θεματικές ενότητες:

Α.Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η εποχή του.

Β.Το Ανατολικό Ζήτημα και οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων κατά το 19ο και 20ο αιώνα.

 

Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Δρ. Ανδρέα Κούκου, Νομικού-Ιστορικού και Προέδρου Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρχει στα μαθήματα παρουσία Καθηγητών Πανεπιστημίων και εξειδικευμένων επιστημόνων.

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την επιστημονική ευθύνη του Δρ. Ανδρέα Κούκου, Νομικού-Ιστορικού και Προέδρου Δ.Σ. της Εταιρείας Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας.

Ο Ανδρέας  Κούκος σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσσαλονίκης και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού. Ολο- κληρώνει τη διδακτορική του διατριβή  στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών. Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Νομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Δίδαξε Νεότερη Ιστορία και Στρατηγική στη Σχολή Εθνικής Αμύνης,στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού, ενώ από το 2021 παρουσιάζει σειρά δια- λέξεων στον τομέα Νεότερης Ιστορίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με συντονιστή τον Καθηγητή κ.Ιάκωβο Μιχαηλίδη. Το 2010 ιδρύει την   Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας-Ιωάννης Καποδίστριας της οποίας και είναι Πρόεδρος.Είχε την επιστημονική επιμέλεια των ιστορικών σειρών ντοκιμαντέρ ΄Ιωάννης Καποδίστριας:η ζωή και το έργο του΄,΄Από την Άλωση στην Επανά- σταση:Η γέννηση ενός έθνους-κράτους΄,΄Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου΄ και ΄Η σφαγή της Χίου΄. Στο επιστημονικό του έργο περιλαμβάνονται άρθρα σε ιστορικά περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων και συλλογικούς τόμους στα ελληνικά,αγγλικά και γερμανικά.

 

Με μια ματιά

Ημέρες & Ώρες Διεξαγωγής: 2 απογευματινές συναντήσεις ανά εβδομάδα

Διάρκεια: 60 ώρες 

Έναρξη σεμιναρίου: Οκτώβριος 2022

Online Παρακολούθηση: Υπάρχει η δυνατότητα online παρακολούθησης των Σεμιναρίων από Ελλάδα, Κύπρο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,  όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα σεμινάρια σε πραγματικό χρόνο. 

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, θα δοθεί στους συμμετέχοντες βεβαίωση παρακολούθησης από το New York College.

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, θα δοθεί στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικό υλικό.

Πληροφορίες/ Εγγραφές: Αμαλίας 38, Σύνταγμα,105 58 Τηλ: + (30) 210 322 5961
e-Mail: info@nyc.gr | Website: http://www.nyc.gr

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe