ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

H εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης


10 April 2021
Γιώργος Σάπκας, Ομότιμος Καθηγητής Ορθοπαιδικής
H εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης

Περισσότερα από 2000 χρόνια, φιλόσοφοι όπως ο Αριστοτέλης, ο Ηράκλειτος, ο Descartes κ.ά., προσπάθησαν να περιγράψουν τους μηχανισμούς μάθησης, απομνημόνευσης, όρασης, αντίληψης και συλλογισμού.

Οι απαρχές της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.), ανάγονται στους συλλογισμούς του Αριστοτέλη (384-322 π.χ.), οι οποίοι παρείχαν πρότυπα εκφράσεων που έδιναν πάντα σωστά συμπεράσματα από σωστές υποθέσεις βασισμένα στην Αριστοτέλεια Συλλογιστική. Τα ερευνητικά πεδία που εξετάζει η T.N. ακουμπούν ακριβώς επάνω σε αυτές τις δεξιότητες.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι λοιπόν προ των πυλών και με μεγάλα άλματα στον τομέα της Τεχνολογίας είναι έτοιμη να δείξει της ικανότητές της και να αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, αποδεικνύοντας ότι αυτός ο τομέας αποτελεί τον επιστημονικό κλάδο με την περισσότερη νοημοσύνη. Ονομάζουμε νοημοσύνη το σύνολο των πνευματικών λειτουργιών που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε νέες καταστάσεις και να λύσουμε προβλήματα, αξιοποιώντας προηγούμενες εμπειρίες.

Ο όρος Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1956 από τον John McCarthy για να περιγράψει ένα θερινό εργαστήριο με την ονομασίαThe Dartmouth Summer Research Project on Artificial Intelligence”, στο οποίο συζητήθηκε το βασικό θέμα: «οι μηχανές που σκέπτονται».     

Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εξελιχθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει συγκεκριμένα οφέλη στη Δημόσια Διοίκηση, Βιομηχανία, Γεωργία, Εμπόριο κλπ. Στην ιατρική, περιλαμβανομένης και της υγειονομικής περίθαλψης, η βοήθεια είναι σημαντικότατη.

Ερχόμενος λοιπόν στο κύριο ενδιαφέρον μου, την Ιατρική, αντιλαμβάνομαι ότι οι εξελίξεις στην T.N. είναι ραγδαίες και καινοτόμες. Ως παράδειγμα αναφέρω τη Ρομποτική η οποία μας βοηθά να εστιάσουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα στο σημείο που εντοπίζεται η παθογένεια.

Στόχος των ερευνητών είναι μέσω της T.N. να αναπτύξουν υπολογιστικά μοντέλα που θα αναλύουν την πορεία του προβλήματος κάθε ασθενούς, τη σχέση της πάθησής του με άλλους ασθενείς και την πιθανή εξέλιξή της στο μέλλον.

Στο πλαίσιο της έρευνας, σύμφωνα  με τον επικεφαλής Tεχνολογίας και συνιδρυτή της ClosedLoop.ai., Dave De Caprio, δημιουργήθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες μία πλατφόρμα δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης για να βοηθήσει τους Οργανισμούς και τα Νοσοκομειακά ιδρύματα να βελτιώσουν τη φροντίδα των ασθενών. Επίσης, σε περίοδο κρίσης όπως η πανδημία Covid-19, να μπορούν οι Οργανισμοί να εντοπίσουν τα πιο ευάλωτα άτομα στην περιοχή τους, ώστε να προετοιμασθούν για τις εξελίξεις των ασθενών. Με ανάλογο τρόπο παρέχεται βοήθεια στους κλινικούς ιατρούς ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν πλήθος προβλημάτων, αναλύοντας μεγάλα σύνολα δεδομένων για τον εντοπισμό ασθενών που θα ωφεληθούν περισσότερο από προληπτικά μέτρα.

Σύμφωνα με τον J.J. Rasouli (Cleveland Clinic,Cleveland,USA), σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στο Global Spine Journal (2019), «υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον στα πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της Tεχνητής Nοημοσύνης στη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης. Αν και υπάρχουν αντίθετες απόψεις επί της τεχνητής νοημοσύνης, εφόσον αυτή εφαρμοσθεί κατάλληλα, έχει την δυνατότητα να μεταβάλλει ριζικά την κλασσική χειρουργική της σπονδυλικής στήλης, να μειώσει το κόστος των επεμβάσεων, να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και να ενισχύσει την εξατομίκευση της θεραπείας των ασθενών.

Σαφέστατα, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των υπέρμαχων και των πολέμιων της Τ.Ν. Όμως, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι εφαρμογές της σε καμία περίπτωση  δεν μπορούν να αντικαταστήσουν ή να υποκαταστήσουν την ανθρώπινη σχέση Ιατρού-Ασθενούς, τα συναισθήματα, την ανθρώπινη κρίση, τον ίδιο τον ιατρό.

Συμπερασματικά,  η τεχνητή νοημοσύνη δεν αντικαθιστά τον ιατρό, αλλά βοηθά στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση του ασθενούς.

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe