ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τι μπορεί να κάνει για εμάς η Θετική Ψυχολογία;


13 July 2019
Δρ. Αγάθη Λακιώτη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
Τι μπορεί να κάνει για εμάς η Θετική Ψυχολογία;

Η Θετική Ψυχολογία, ένας πρόσφατος κλάδος της ψυχολογίας, έκανε την αρχή της με την υπόσχεση να βελτιώσει τη ζωή μας. Στο σημαντικό τους άρθρο που δημοσιεύτηκε στο American Psychologist το 2000, ο Martin Seligman (ο πατέρας της Θετικής Ψυχολογίας) και ο Mihaly Csikszentmihalyi (ο πατέρας της έννοιας της ροής) έθεσαν τα θεμέλια της νέας αυτής επιστήμης. Είναι εδώ, έγραψαν, για να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε και να ενισχύσουμε αυτά που κάνουν τη ζωή μας άξια να τη ζούμε. Σύμφωνα με τους δύο ψυχολόγους, η Θετική Ψυχολογία μελετά επιστημονικά τρεις θεμελιώδεις τομείς: τις θετικές εμπειρίες (όπως η ευτυχία, η ελπίδα, το νόημα ή η ροή), τα θετικά ατομικά χαρακτηριστικά (όπως η σοφία, η συμπόνια ή το κουράγιο), και τους θετικούς θεσμούς (όπως οι θετικές οικογένειες ή οι θετικοί οργανισμοί).

Η επικέντρωση στη μελέτη και ενίσχυση των θετικών εμπειριών, χαρακτηριστικών και θεσμών διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το επίκεντρο της παραδοσιακής ψυχολογίας, η οποία είχε σαν επιδιώξεις να θεραπεύσει τις ανεπάρκειες και παθολογίες, να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναρρώσουν από την ψυχική ασθένεια και να τους βοηθήσει να λειτουργούν στην καθημερινή τους ζωή. Κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη σπουδαιτότητα των σκοπών αυτών. Είναι όμως αρκετοί; Αρκεί να ζει κανείς μια ζωή χωρίς πόνο; Σύμφωνα με τους θετικούς ψυχολόγους δεν αρκεί – το να μην υποφέρεις δεν είναι το ίδιο με να νιώθεις ευτυχισμένος και πλήρης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Θετική Ψυχολογία δεν έχει σαν στόχο να υποτιμήσει τα προβλήματα που βιώνουν οι άνθρωποι ή να αντικαταστήσει την παραδοσιακή ψυχολογία. Αυτό που έχει σαν επιδίωξη είναι να συμπληρώσει την επικέντρωση στην παθολογία και να την επεκτείνει μέχρι τη βέλτιστη λειτουργικότητα. Η Θετική Ψυχολογία, επομένως, είναι εδώ για να μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε και να κάνουμε τη ζωή μας πιο ευτυχισμένη και γεμάτη νόημα.

Από τότε που δημοσιεύτηκε το άρθρο των Seligman και Csikszentmihalyi, η Θετική Ψυχολογία έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Έχει ελκύσει το ενδιαφέρον του γενικού κοινού. Είναι ένα ανερχόμενο πεδίο επιστημονικής μελέτης σε ακαδημαϊκά πλαίσια παγκοσμίως. Στα πλαίσια της έχουν διεξαχθεί πολυάριθμες έρευνες τόσο σε γνωστές όσο και καινοτόμες έννοιες, τόσο με γνωστές όσο και καινοτόμες μεθοδολογίες. Έχουν δημιουργηθεί πολυάριθμες θετικές ψυχολογικές παρεμβάσεις που έχουν εφαρμοστεί και εφαρμόζονται σε ποικίλα πλαίσια: σε σχολεία, σε επιχειρήσεις, στον αθλητισμό, στη συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, για να αναφέρουμε λίγα μόνο από αυτά. Η άνθηση αυτή δείχνει ότι η Θετική Ψυχολογία μας έχει προσφέρει ένα νέο όραμα για τους ανθρώπους, ένα όραμα που επικυρώνει την ανθρώπινη ικανότητα για ανάπτυξη και εξέλιξη.

 Δρ. Αγάθη Λακιώτη, Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Instructor, MSc in Positive Psychology, University of Bolton at New York College, Athens

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe