ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Εκτός ύλης, εντός επικαιρότητας: Το λεκτικό bullying στο σχολικό περιβάλλον από την Δρα Μαρία Καμηλάκη


18 January 2017
Εκτός ύλης, εντός επικαιρότητας: Το λεκτικό bullying στο σχολικό περιβάλλον από την Δρα Μαρία Καμηλάκη

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 2017 12.00-13.00 ΑΙΘΟΥΣΑ Α1 ΑΜΑΛΙΑΣ 38, ΣΥΝΤΑΓΜΑ

• Είναι άραγε όλοι οι «Πακιστανοί» στα φανάρια από το Πακιστάν και όλες οι «Φιλιππινέζες» (οικιακές βοηθοί) από τις Φιλιππίνες; 

• Από ποια ηλικία και πέρα θεωρείται κάποιος κωλόγερος, ραμολιμέντο ή  χούφταλο;

• Πώς θα αισθανόσασταν αν ακούγατε τον δάσκαλο του παιδιού σας να το αποκαλεί καθυστερημένο, μόγγολο ή αμέο; • Πόσα κιλά ζυγίζει μια χοντρέλα, μοσχάρα ή φάλαινα

 

Η Μαρία Καμηλάκη είναι Διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος MSc στην Εφαρμοσμένη Γλωσσολογία και τη Διδασκαλία της Αγγλικής από το University of Edinburgh και Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Οι γλωσσικές μας επιλογές δεν είναι ποτέ ουδέτερες. Μέσω αυτών μπορούμε να στιγματίσουμε τον Άλλο, να τον εξορίσουμε ως  «μη φυσιολογικό» ή αντιστοίχως να εκφράσουμε την αποδοχή μας προς την ιδιαιτερότητά του. Αναλογιστείτε π.χ. πόσο μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στα συνώνυμα  κούτσαυλος και άτομο με κινητικά προβλήματα, γύφτος και Ρομά, πρεζάκι και ουσιοεξαρτημένος, λούγκρα και ομοφυλόφιλος, τραβέλι και διεμφυλικός.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και σχετίζονται με θέματα αυτοπροσδιορισμού και σεβασμού των δικαιωμάτων των συνανθρώπων μας και δη αυτών που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Στόχος της παρούσας διάλεξης είναι να διερευνήσει τις διαστάσεις που έχει προσλάβει το φαινόμενο του λεκτικού εκφοβισμού (verbal bullying) στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και να αναδείξει τον ρόλο που μπορούν να παίξουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί στην αφύπνιση της μεταγλωσσικής επίγνωσης των μαθητών/-τριών, με άλλα λόγια στην ενημέρωσή τους για τη βαρύτητα των λέξεων-ταμπού και τις εναλλακτικές διαθέσιμες επιλογές.

  • Αφίσα

Αφίσα

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe