ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Έναρξη εκδηλώσεων για τη «ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» με κατάθεση στεφάνου από φοιτητές του New York College στο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα.


24 December 2023
Έναρξη εκδηλώσεων για τη «ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» με κατάθεση στεφάνου από φοιτητές του New York College στο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα.

Στη 200ή επέτειο από την άφιξη του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι (24 Δεκεμβρίου 1823), εκπρόσωποι των φοιτητών του New York College (NYC) κατέθεσαν στεφάνι στο εμβληματικό μνημείο «Η ΕΛΛΑΣ (ΣΤΕΦΕΙ) ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ», επί της συμβολής της οδού Βασιλίσσης Όλγας και της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, έναντι του NYC Athens Campus.

Ο φοιτητής του New York College Νίκος Λαθούρας, καταθέτει τον στέφανο στον ανδριάντα του Λόρδου Βύρωνος. 

Επί πλέον, οι φοιτητές του New York College κατέθεσαν τιμητική επετειακή πινακίδα στο μνημείο, δίγλωσση στην Ελληνική και Αγγλική, με τους εμβληματικούς δύο στίχους του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ («Λυρικά / Ωδή ΙV: Εις Σάμον / στίχοι 4-5»):

Θέλει ἀρετήν καί τόλμην

ἡ ἐλευθερία.

(Freedom requires virtue and boldness.)

Η κατάθεση στεφάνου σηματοδότησε την έναρξη μιας σειράς επετειακών δράσεων του New York College προς τιμή του Λόρδου Βύρωνα. Το 2023-2024 έχει χαρακτηριστεί ως «ακαδημαϊκό έτος ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» από το Ακαδημαϊκό Συμβούλιο του New York College.

Ο φοιτητής Νίκος Λαθούρας, που κατέθεσε το στεφάνι στο άγαλμα του Λόρδου Βύρωνα δήλωσε: «Ήταν σημαντικό για εμάς, 200 χρόνια μετά την άφιξη του πλέον ένδοξου Φιλέλληνα στην Εμπόλεμη Ελλάδα το 1823, να τον τιμήσουμε ως τον οραματιστή ποιητή που αγωνίστηκε και θυσιάστηκε για μια ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη Ελλάδα.» H φοιτήτρια Έλενα Τσίχλα, που κατέθεσε την τιμητική πινακίδα με τους στίχους του ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟΥ, συμπλήρωσε τα εξής: «Αμέσως μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, o ποιητής Λόρδος Βύρων ήρθε εδώ στη γειτονιά μας, ως συνομήλικός μας σε ηλικία 22 ετών, για να συμπληρώσει την κλασική του παιδεία επισκεπτόμενος τον Παρθενώνα και στοχαζόμενος βιωματικά επί πολλούς μήνες στα αριστουργηματικά μνημεία της κλασσικής Αθήνας.» Ο δε φοιτητής Κώστας Τρακαδάς, που συντόνιζε την εκδήλωση, δήλωσε: «Ο Λόρδος Βύρων, ο Άγγλος Φιλέλληνας και ήρωας του Αγώνα της Παλιγγενεσίας, έχει ιδιαίτερη απήχηση σε εμάς, ως φοιτητές ενός ελληνικού κολλεγίου και ταυτόχρονα ενός αγγλικού Πανεπιστημίου, του University of Bolton ή του University of Greenwich.»

Οι φοιτητές του New York College κατά την κατάθεση στεφάνου στο ιστορικό διαλεκτικό μνημείο «Η ΕΛΛΑΣ (ΣΤΕΦΕΙ) ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ», προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνος, που φιλοτεχνήθηκε αρχικά από τους Γάλλους γλύπτες Michel A. Chapu (1833-1891) και Jean A. J. Falguière (1831-1900) και ολοκληρώθηκε από τον Έλληνα γλύπτη Λάζαρο Σώχο (1859 -1911), με δωρεά του ευεργέτου Δημητρίου Στεφανόβικ Σκυλίτση.

Μετά την κατάθεση στεφάνου, ο ιδρυτής και Πρόεδρος του NYC Ηλίας Φούτσης, Hon PhD, συνεχάρη τους φοιτητές δηλώνοντας τα εξής: «Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τη σεμνή αλλά και ουσιαστική πρωτοβουλία σας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων της ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑΣ ΛΟΡΔΟΥ ΒΥΡΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, στο ευρύτερο πλαίσιο εκδηλώσεων του New York College για τη ΔΙΑΚΟΣΙΕΤΗΡΙΔΑ του 12ετούς Αγώνα της Παλιγγενεσίας. Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από το New York College σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 με αναστοχαστικό χαρακτήρα, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και αποτιμήσουμε ακόμη καλύτερα το σπουδαίο έργο αυτού του μεγάλου Άγγλου Φιλέλληνα στην Ελλάδα πριν ακριβώς 200 χρόνια.»

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe