ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

O “Λόγος του Κολοκοτρώνη προς τους νέους στην Πνύκα” παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας


01 October 2021
O “Λόγος του Κολοκοτρώνη προς τους νέους στην Πνύκα”  παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Την Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος NEW YORK COLLEGE, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ και ο ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αναβίωσαν  μια εμβληματική στιγμή της νεότερης ελληνικής ιστορίας που έλαβε χώρα στις 8 Οκτωβρίου 1838, όταν  ο Γέρος του Μοριά, Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ανέβηκε στο ιστορικό βήμα της Πνύκας προκειμένου να εκφωνήσει τον περίφημο Λόγο του Περί της Παιδείας στους νέους της εποχής του, για την αξία της παιδείας. Στα λόγια του Κολοκοτρώνη προς τους νέους τονίζεται η σημασία της ενότητας του Έθνους, και αφετέρου η σημασία της προσήλωσης στην Ορθόδοξη πίστη.

 

Ο Ηλίας Φούτσης, Hon Ph.D., Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου NEW YORK COLLEGE απευθύνει χαιρετισμό.

Το κοινό όραμα των οργανωτικών φορέων για ευρεία συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού καθώς και την σημασία της ενότητος ανέδειξαν ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College κ. Ηλίας Φούτσης, Hon Ph.D., η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Σωματείου ΔΙΟΝΥΣΟΣ κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου και ο Πρόεδρος του ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΑΠΟΓΟΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν διαπρεπείς ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ο Καθηγητής και τ. Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης ανέδειξε σημαντικές πτυχές της πολιτικής προσωπικότητος του Κολοκοτρώνη, ο Στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος εξύμνησε την ηγετική στρατιωτική του φυσιογνωμία, ακολούθως δε ο Δρ του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μελέτιος Μελετόπουλος παρουσίασε την στρατηγική ιδιοφυΐα του Γέρου του Μοριά και ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Νιάρχος τόνισε τον παιδευτικό χαρακτήρα και το όραμα του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη.

Από αριστερά προς δεξιά: O  Στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, η  Πρόεδρος του Πολιτισμικού Σωματείου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου, ο Πρόεδρος και Ιδρυτής του Εκπαιδευτικού Ομίλου NEW YORK COLLEGE κος Ηλίας Φούτσης, Hon Ph.D., ο Πρύτανης του NEW YORK COLLEGE Καθηγητής Δημήτρης Μπουραντάς, πρώην διευθυντής του Executive MBA και του MSc in HRM του ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΑΣΟΕΕ) και αναβιωτές με παραδοσιακές φορεσιές του 1821, από τον λαογραφικό και ιστορικό σύλλογο ¨Μωραΐτες εν χορώ¨.

Τον Λόγο του Κολοκοτρώνη ανέγνωσαν ο  Στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος και ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας.

O  Στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος (αριστερά) και ο Πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 κ. Κωνσταντίνος Πλαπούτας (δεξιά).

Οι ομιλίες πλαισιώθηκαν με τον Όρκο της Φιλικής Εταιρείας και τον Όρκο των Αθηναίων Εφήβων από την ομάδα του σωματείου Διόνυσος.

Αναβιωτές με παραδοσιακές φορεσιές του 1821, από τον ¨Σκοπευτικό Όμιλο παραδοσιακών όπλων Πατρών¨ και η  Πρόεδρος του Πολιτισμικού Σωματείου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου  (δεξιά).

Καθ’ όλη την διάρκεια, στον ιερό χώρο της Πνυκός και υπό το φως του ιερού βράχου της Ακροπόλεως, στόλισαν με την παρουσία τους την εκδήλωση αναβιωτές με παραδοσιακές φορεσιές του 1821, από τον λαογραφικό και ιστορικό σύλλογο ¨Μωραΐτες εν χορώ¨ και τον ¨Σκοπευτικό Όμιλο παραδοσιακών όπλων Πατρών¨. Η εκδήλωση εμπλουτίσθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε ακούσματα αρχαιοελληνικής μουσικής, κολοκοτρωνέικα και το ¨Τη Υπερμάχω¨ από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς ¨Λύραυλος¨ και ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό μας Ύμνο από την υψίφωνο Ελένη Σταμίδου, καθηγήτρια στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου, συνοδεία όλου του κοινού, το οποίο παρακολούθησε την όλη εκδήλωση με τον δέοντα σεβασμό.

Ευχή όλων μας είναι όλα τα Ελληνόπουλα να ακούσουν τον Λόγο του Κολοκοτρώνη και το 2038 να είμαστε εδώ και να τιμήσουμε όλοι μαζί την επέτειο των 200 ετών από την ιστορική ομιλία του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα!

Δείτε όλη την εκδήλωση στο σύνδεσμο εδώ: https://youtu.be/ILBNxhBpgxE

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe