ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

Ζητήστε περισσότερες πληροφορίεςΜε την αποστολή αυτού του εντύπου συμφωνείτε ότι οι πληροφορίες που έχετε παράσχει θα αποθηκευτούν στη βάση δεδομένων μας για να απαντήσουμε στο αίτημά σας, καθώς και για να σας ενημερώσουμε για τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.
Πτυχίο στις Κινηματογραφικές Σπουδές

Πτυχίο στις Κινηματογραφικές Σπουδές


Tο τμήμα FILM STUDIES του NYC είναι η ΠΡΩΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που αναβάθμισε τις σπουδές κινηματογράφου σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ σε συνεργασία με το UNIVERSITY OF GREENWICH του Λονδίνου! Ιδρύθηκε πριν από είκοσι χρόνια, με ειδικότητα στη ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ, ενώ οι σπουδές καλύπτουν συγχρόνως όλο τον οπτικοακουστικό χώρο (σενάριο, ιστορία και αισθητική κινηματογράφου, φωτογραφία, ήχο, μοντάζ, παραγωγή, υποκριτική, κ.α.).

Eίναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα γνώσεων και προσφέρει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ στην Ελλάδα τριετές BACHELOR IN FILM STUDIES του UNIVERSITY OF GREENWICH. Το πτυχίο αυτό είναι το ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, παρέχοντας στους σπουδαστές πλήρη θεωρητική, πρακτική και τεχνική κατάρτιση για να μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις απαιτήσεις μιας επιτυχημένης καριέρας, και φυσικά όλοι οι απόφοιτοι μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών.

Όλοι οι καθηγητές μας στο FILM STUDIES συνδυάζουν ΠΟΛΥΕΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ με ΥΨΗΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ, γιατί είναι όλοι ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ στις ειδικότητές τους. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν στους σπουδαστές ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕIΣ καθοδηγώντας τους σ' όλη τη διάρκεια των σπουδών αλλά και ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ, στις κατευθύνσεις και απαιτήσεις μιας επιτυχημένης ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ καριέρας. Διευθυντής σπουδών είναι ο σκηνοθέτης και θεωρητικός κινηματογράφου Δημήτρης Παναγιωτάτος.

Το τμήμα FILM STUDIES προσφέρει στους σπουδαστές του πλήρη κάλυψη σε υλικοτεχνική υποδομή για τις ανάγκες των ταινιών τους (κάμερες, ηχητικά μηχανήματα, φώτα, μοντάζ, κλπ.). Στη διάθεση των σπουδαστών υπάρχει βιντεοθήκη με εκατοντάδες τίτλους ταινιών, ενώ προσωπικότητες του κινηματογράφου από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο, σε όλες τις ειδικότητες, προσκαλούνται για σεμινάρια, διαλέξεις ή masterclass.


Λεπτομέρειες
 • Πρόγραμμα Σπουδών

 • Καθηγητές

 • Καριέρα

Πρόγραμμα Σπουδών

ΕΤΟΣ Α

 • SCREEN NOW Η σκηνοθεσία σήμερα, ο κινηματογράφος τώρα. Συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική, το μάθημα αυτό εισάγει τους σπουδαστές στην τέχνη του κινηματογράφου, προσφέροντάς τους γνώσεις και κριτική σκέψη για να δημιουργήσουν τις δικές τους ταινίες.
 • SCREEN HISTORIES Εισαγωγή στην ιστορία του κινηματογράφου, από τις αρχές της τέχνης μέχρι σήμερα. Τα κινηματογραφικά ρεύματα, οι δημιουργοί, οι ταινίες, μέσα από ένα μάθημα που στοχεύει στην ανάλυση και κατανόηση της τέχνης του κινηματογράφου.
 • STORYTELLING FOR FILM & TV Οι βασικές αρχές συγγραφής σεναρίου. Η ανάπτυξη της ιδέας, η διαμόρφωσή της σε ιστορία, η πλοκή, η οικονομία της αφήγησης, οι χαρακτήρες, οι σκηνές. Η κατανόηση της εικόνας ως μέσο αφήγησης.
 • MEDIA TECHNOLOGIES Εργαστηριακό μάθημα πρακτικών εφαρμογών κινηματογράφου. Γύρισμα μικρών σκηνών για την κατανόηση της γλώσσας του σινεμά.

ΕΤΟΣ Β

 • INDEPENDENT FILMMAKING PRACTICES Πώς η γνώση και η έμπνευση αναπληρώνουν την έλλειψη χρημάτων. Μια ολοκληρωμένη εμπειρία παραγωγής ταινιών low- budget, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την τελική επεξεργασία.
 • TRANSNATIONAL SCREENS Συνδυασμός θεωρίας και πράξης για την κατανόηση του κινηματογραφικού ύφους, του στιλ, και γενικότερα της προσωπικότητας του σκηνοθέτη-δημιουργού. Πρακτικές εφαρμογές.
 • WRITING FOR THE SCREEN Εργαστηριακό μάθημα σεναρίου που εμβαθύνει και εξελίσσει τις τεχνικές αφήγησης μέσα από workshops και συγγραφή σεναρίων για κινηματογράφο, TV και Web series σε επαγγελματικό επίπεδο.
 • RETHINKING DOCUMENTARY Θεωρητική και πρακτική προσέγγιση του ντοκιμαντέρ και γενικότερα του μη αφηγηματικού κινηματογράφου. Παραγωγή μικρών σπουδαστικών ταινιών.

Γ ΕΤΟΣ

 • ADVANCED PROJECTS Η πτυχιακή ταινία των σπουδαστών (από την ιδέα της ταινίας έως την ολοκλήρωσή της) υλοποιείται στη διάρκεια της χρονιάς, με 2 θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, που αφορούν δύο παράλληλα στάδια διαδικασίας: • ιδέα / treatment / σενάριο, • σκηνοθεσία / παραγωγή 
 • CINEMA & TIME O χρόνος στον κινηματογράφο. Οι διάφορες έννοιες του χρόνου μέσα από την προβολή και ανάλυση ταινιών, καθώς και οι τρόποι εφαρμογής τους στον κινηματογράφο. Θεωρητικές και πρακτικές εργασίες. 
 • CINEMA & SPACE Τι σημαίνει ο χώρος (space) στον κινηματογράφο: όχι μόνο ο τοπικός, αρχιτεκτονικός ή γεωγραφικός χώρος, αλλά και ο χώρος που δημιουργεί έννοιες και συναισθήματα. Θεωρητικές και πρακτικές εργασίες.

Διάρκεια

Η διάρκεια BA (Hons) Κινηματογραφικών Σπουδών είναι τρία (3) πανεπιστημιακά έτη.

Καθηγητές

Διευθυντής Τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών: Δημήτρης Παναγιωτάτος

Δημήτρης Παναγιωτάτος: Ο Δημήτρης Παναγιωτάτος είναι σκηνοθέτης, παραγωγός και θεωρητικός του κινηματογράφου. Σπούδασε στη Γαλλία (Bachelor και Master Κινηματογράφου από το Πανεπιστήμιο Paris VIII). Είναι σκηνοθέτης και παραγωγός επτά ταινιών μεγάλου μήκους σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με πολλές διακρίσεις και συμμετοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Σαν Σεμπαστιάν, Βαρκελώνη, Μόντρεαλ, Ν. Υόρκη κα). Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία του Η Νύχτα με τη Σιλένα και με Κρατικό Βραβείο Ποιότητας και Τεχνικών Επιτεύξεων για την ταινία του Εραστές στην μηχανή του Χρόνου. Άλλες ταινίες του περιλαμβάνουν τις L’usine du vampire, Η Τρίτη Νύχτα, Μοναξιά μου Όλα, Ξένες σε ξένη χώρα. Έχει σκηνοθετήσει τηλεταινίες και τηλεοπτικές σειρές τόσο για την κρατική όσο και για την ιδιωτική τηλεόραση (Ιστορίες Μυστηρίου και Φαντασίας, Μαγική Νύχτα, Τολμηρές Ιστορίες κα). Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων για τον κινηματογράφο ενώ κριτικές και μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Είναι μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών- Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ως καθηγητής έχει διδάξει σκηνοθεσία και ιστορία- αισθητική κινηματογράφου σε πολλές σχολές κινηματογράφου και θεάτρου με εμπειρία 30 ετών, ενώ από το 2005 είναι διευθυντής σπουδών και καθηγητής στο τμήμα Film Studies του New York College. Τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτό που αποκαλεί dark side cinema (το φιλμ νουάρ, το θρίλερ, το φανταστικό).

Βούλα Γεωργακάκου: Η Βούλα Γεωργακάκου εργάζεται στον οπτικοακουστικό τομέα από το 1974. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορείας της στο χώρο έχει εργαστεί ως Διευθύντρια Οικονομικών στο Ελληνικό Γραφείο της FOX NEWS MOVIETON, όπως επίσης και στον Οργανισμό Ελληνικού Κινηματογράφου και στην ελληνική κρατική τηλεόραση ως ανεξάρτητη παραγωγός τηλεοπτικών προγραμμάτων και ντοκιμαντέρ. Διετέλεσε επίσης Διευθύντρια της HELLAS FILM, και υπήρξε υπεύθυνη για την προώθηση και διανομή ελληνικών ταινιών του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από το 1981 ως το 2006. Κατά τη διάρκεια της θητείας της ως επικεφαλής της HELLAS FILM συνεισέφερε στην διεθνή αναγνώριση του ελληνικού σινεμά μέσω της οργανωμένης και δυναμικής παρουσίας των ελληνικών ταινιών σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ και διεθνείς αγορές. Από τον Οκτώβριο του 2008 κατέχει διευθυντική θέση στην FEELGOOD ENTERTAINMENΤ, μία από τις σημαντικότερες ελληνικές εταιρίες παραγωγής και διανομής. Με βάση τη σπουδαία εμπειρία της στο τομέα παραγωγής και διανομής η Βούλα Γεωργακάκου έχει συμμετάσχει σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου όπως το EUROIM (1988-1994) και EFDO (1988-94) καθώς και ως εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην European Film Academy's (EFA), Film Awards (1988-93) και τώρα ως Voting Member της EFA. Η Βούλα Γεωργακάκου σπούδασε Οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δίκαιο στην Νομική Αθηνών. Έχει διδάξει ως εμπειρογνώμονας για την παραγωγή ταινιών, τη διανομή και την προώθηση πολλά πανεπιστημιακά σεμινάρια στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα διδάσκει κινηματογραφική παραγωγή, διανομή και προώθηση στο Τμήμα Film Studies του New York College.

Κατερίνα Μαραγκουδάκη: Γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης. Σπούδασε διεύθυνση φωτογραφίας σε κινηματογραφικές σχολές της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Αυστραλίας. Από το 1990 εργάζεται ως διευθύντρια φωτογραφίας σε ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους, για πολλές από τις οποίες έχει βραβευθεί σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ (Δράμα, Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρεια). Έχει επίσης εργαστεί για την τηλεόραση σε ντοκιμαντέρ, σειρές και διαφημιστικά. Από το 1992 έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των φωτισμών σε πάνω από 300 θεατρικές παραστάσεις (όπερας, συναυλίες, μουσικές παραστάσεις και χοροθέατρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό). Επιπλέον τον Αύγουστο του 2004 ανέλαβε τον σχεδιασμό φωτισμών της τελετής λήξης της ενόργανης γυμναστικής στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας 2004. Είναι μέλος της GSC και της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και έχει διατελέσει μέλος στην προκριματική επιτροπή του φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Δράμας. Από το 2005 διδάσκει στο New York College στο τμήμα Film Studies Διεύθυνση φωτογραφίας κινηματογράφου και Camera. Τα μαθήματα έχουν στόχο την εξειδίκευση και την εξέλιξη των σπουδαστών στον σύγχρονο κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Δήμητρα Χατούπη: Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο στις σχολές Θεάτρου Τέχνης και Π. Κατσέλη. Είναι απόφοιτος Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει κάνει σπουδές κλασσικού χορού και τραγουδιού. Έχει διδάξει υποκριτική στη δραματική σχολή "Ίασμος", το μάθημα της Σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και από το 2003 ιδρύει και διευθύνει τη Σχολή Θεάτρου "Δήλος", στην οποία διδάσκει Υποκριτική και Αυτοσχεδιασμό. Από το 2005 διδάσκει το μάθημα της Υποκριτικής στον Κινηματογράφο στο New York College. Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς σκηνοθέτες (Ανδρέας Βουτσινάς, Θεόδωρος Εσπίριτου, Σπύρος Ευαγγελάτος, Γιάννης Ιορδανίδης, Κωστής Καπελώνης, Γιώργος Κιμούλης, Νίκος Κούνδουρος, Θεόδωρος Τερζόπουλος, Κώστας Φέρρης κ.α.) και έχει πρωταγωνιστήσει σε πάνω από 40 θεατρικές παραστάσεις. Πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες (Εργοστάσιο, Καραβάν Σαράι, Αριθμημένοι , Ο ψύλλος, Τράνζιτο, Μιρουπάφσιμ, Η Τρίτη Νύχτα κ.α). Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές τηλεοπτικές σειρές (Μπουλούκια, Ανατομία ενός Εγκλήματος, Εσύ Αποφασίζεις, Μια Γυναίκα από το Παρελθόν, Ο Πρίγκηπας, κ.α). Το 1997 τιμήθηκε με το έπαθλο Κοτοπούλη για την ερμηνεία της στο Κουαρτέτο σε σκηνοθεσία Γ. Μιχαηλίδη. Έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δύο φορές για α’ γυναικείο και δύο για β’ ρόλο. Το 2000 πήρε το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την τηλεοπτική σειρά Ανίσχυρα Ψεύδη. Το 2003 ιδρύει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Η Πάνδημος Ηώς».

Βίκυ Χασάνδρα: Η Βίκυ Χασάνδρα είναι επαγγελματίας σεναριογράφος. Έχει γράψει τα σενάρια δύο ταινιών μεγάλου μήκους, οι οποίες έχουν παιχτεί με επιτυχία στις κινηματογραφικές αίθουσες και σε διεθνή φεστιβάλ (Η Τρίτη Νύχτα, Ξένες σε ξένη χώρα) ενώ το σενάριο της «So close so distant» βρίσκεται σε διαδικασία παραγωγής. Παράλληλα έχει γράψει σενάρια για τηλεταινίες και σειρές για τη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με σπουδές στη λογοτεχνική μετάφραση, απόφοιτος του Centre de la Traduction Littéraire (Κέντρου Λογοτεχνικής Μετάφρασης του IFA), έχει «μεταφέρει» στην ελληνική γλώσσα έργα κλασικών και σύγχρονων Γάλλων συγγραφέων, (Mme de Sevigne, Anatole France, Alfred de Musset, Paula Jacques κ.α). Έχει εκπαιδευθεί επίσης σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρακολουθώντας εξειδικευμένα σεμινάρια στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Είναι επίσης μέλος της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, ενώ έχει διατελέσει και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Από το 2006 διδάσκει σενάριο στο New York College στο τμήμα Film Studies. Με μεγάλη διδακτική εμπειρία, στα μαθήματά της εντάσσει την ανάγνωση του έργου Περί Ποιητικής του Αριστοτέλη ως μέσο κατανόησης των βασικών αρχών δραματουργίας. Με τους φοιτητές της τη συνδέει μια σχέση εμπιστοσύνης, απαραίτητη προϋπόθεση συνεργασίας στα workshops σεναρίου που διευθύνει. Στόχος της είναι μέσα από τη συνάντησή της με τους νέους σπουδαστές να τους ενθαρρύνει να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα θέματα και τα κινηματογραφικά είδη που τους ενδιαφέρουν, να αντλήσουν από τις δικές τους εμπειρίες και τα δικά τους ερεθίσματα, και να γράψουν το πρώτο τους ολοκληρωμένο σενάριο. Η Βίκυ Χασάνδρα, είναι υπεύθυνη για τα σενάρια των πτυχιακών ταινιών του Bachelor Film Studies of the University of Greenwich, ταινίες που επιτυγχάνουν υψηλές βαθμολογίες και διακρίσεις, ενώ προβάλλονται επίσης σε γνωστά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Ευθύμης Χατζής: Ο Ευθύμης Χατζής μεγάλωσε στην Νέα Υόρκη και σπούδασε Visual Communication & Psychology στο University of Pennsylvania, Η.Π.Α. Ως υπότροφος, συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο Master στην Σκηνοθεσία στην υψηλού κύρους Tisch School of the Arts του New York University (NYU). Υπήρξε μαθητής των Al Pacino, Sidney Lumet, Alan Alda, Spike Lee και Martin Scorsese. Για τη πτυχιακή του εργασία έλαβε επιχορήγηση από την Paramount Pictures. Οι ταινίες του μικρού μήκους έχουν κερδίσει πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Η πρώτη ταινία του μεγάλου μήκους Τα Ρόδινα Ακρογιάλια, έλαβε διεθνή αναγνώριση από τους κριτικούς σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Ο Ευθύμης Χατζής έχει δημιουργήσει πάνω από 50 μικρού μήκους έργα φαντασίας για ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα. Ήταν ο επικεφαλής συγγραφέας για τη σειρά ΙΧΝΗ για τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Σκηνοθετεί τηλεοπτικά προγράμματα και διαφημίσεις, και διδάσκει σκηνοθεσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και στο New York College, όπου οι φοιτητές του απένειμαν το υψηλού κύρους βραβείο του Καλύτερου Καθηγητή του Τμήματος Film Studies το 2006.

 

 

Καριέρα

Οι απόφοιτοι αυτής  της ειδικότητας δραστηριοποιούνται σε  ένα ευρύτατο φάσμα ειδικοτήτων, στον θεωρητικό, στον πρακτικό και στον τεχνικό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρουμε: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, θεωρητικοί και κριτικοί κινηματογράφου, καθηγητές, σύμβουλοι σε μέσα επικοινωνίας, και γενικότερα, μια επαγγελματική καριέρα στον οπτικοακουστικό χώρο.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


 • Είναι μια σύγχρονη, πρωτοποριακή Σχολή Κινηματογράφου σε πανεπιστημιακό επίπεδο.
 • Προσφέρει το μοναδικό στον ελληνικό χώρο τριετές BACHELOR IN FILM STUDIES αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
 • Είναι ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα επίπεδα γνώσεων.
 • Όλοι οι καθηγητές του συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο πολυετή διδακτική και ακαδημαϊκή εμπειρία με υψηλό επαγγελματισμό.
NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe