ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Life with Covid-19


23 November 2020
Βαρβάρα-Ελένη Ζαμπονίδη, Νεφέλη Τζανάκη, Εμιλία Μπεγκάι Φοιτήτριες Βιοϊατρικής New York College
Life with Covid-19

Ύστερα από αρκετές δεκαετίες η ανθρωπότητα έρχεται αντιμέτωπη ξανά με μια νέα απειλή γνωστή ως Covid-19. Η ασθένεια κορονοϊού είναι γνωστή ως οξεία αναπνευστική νόσος 2019-nCoV, την καθιστά μία μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από τον  SARS-CoV-2 . Ο ιός  εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019 και σταδιακά εξαπλώθηκε παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα του Covid-19 μετά την επαφή με τον ιό ξεκινάνε τις πρώτες 14 μέρες  όπου μπορεί να εμφανιστεί πυρετός , βήχας , δύσπνοια  ή μυϊκοί πόνοι . Συνήθως  οι ασθενείς που παρουσιάζουν επιδείνωση της υγείας τους , εμφανίζουν έντονη δύσπνοια ακόμα και λοίμωξη  στους πνεύμονες.

ΕΜΒΟΛΙΑ  

Όπως ξέρουμε η εταιρεία Pfizer έχει ανακαλύψει ήδη το Εμβόλιο για τη νόσο Covid-19 αναμένεται να είναι σε διαθεσιμότητα για τους πολίτες στα μέσα του 2021. Το εμβόλιο της Pfizer  λειτουργεί δια της διάχυσης στον οργανισμό τμημάτων του γενετικού κώδικα του κορονοϊού, ο οποίος όντας μέσα στο σώμα αρχίζει να παράγει ελικοειδείς πρωτεΐνες που “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό. Να σημειωθεί ότι η συντήρησή του εμβολίου γίνεται σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στη διανομή του.

Υπάρχουν πολλά είδη κορονοιών , αλλά συγκεκριμένα ο covid-19 είναι ένας κορονοιός ο οποίος αποτελεί ένα σφαιρικό περίβλημα σωματιδίων που περιέχει μονόκλωνο (θετικό νόημα) RNA που σχετίζεται με μια νουκλεοπρωτεΐνη μέσα σε ένα καψίδιο που αποτελείται από πρωτεΐνη μήτρας. Ο φάκελος φέρει προεξοχές γλυκοπρωτεΐνης . Ορισμένοι κορωναίοι περιέχουν επίσης μια πρωτεΐνη συγκολλητίνης-εστεράσης . Τέσσερις κύριες δομικές πρωτεΐνες περιέχουν ακίδες (S), μεμβράνη (M), φάκελο (E) και πρωτεΐνες νουκλεοκαψιδίου (N). Υπάρχουν είτε  τρεις είτε τέσσερις ιικές πρωτεΐνες στη μεμβράνη του κοροναϊού. Η πιο άφθονη δομική πρωτεΐνη είναι η γλυκοπρωτεΐνη της μεμβράνης (Μ) που εκτείνεται στη μεμβράνη διπλής στιβάδας τρεις φορές, αφήνοντας ένα σύντομο ΝΗ2-τερματικό πεδίο έξω από τον ιό και ένα μακρύ άκρο COOH (κυτταροπλασματική περιοχή) . Ο κύριος παράγοντας εξουδετέρωσης αντισωμάτων είναι η πρωτεΐνη S. Μεταξύ των πρωτεϊνών περιβλήματος με υπάρχουσα μια μοριακή αλληλεπίδραση που πιθανότατα καθορίζει το σχηματισμό και τη σύνθεση της στεφανιαίας μεμβράνης. Ο Μ παίζει πρωταρχικό ρόλο στον ενδοκυτταρικό σχηματισμό σωματιδίων ιού χωρίς να απαιτείται S. Σε παρουσία του ιού τιναμυκίνης κορονοϊού μεγαλώνει και παράγει άκαμπτα, μη μολυσματικά ιοσωμάτια που περιέχουν Μ αλλά στερούνται S.

Ψυχολογικές  επιπτώσεις  του COVID-19 και της καραντίνας

H καραντίνα όπως ξέρουμε μπορεί να έχει από μηδαμινές έως και σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ανθρώπων . Για παράδειγμα η κατάσταση αυτή είναι αναμενόμενο να αυξήσει το άγχος ακόμα και την κατάθλιψη.

Λόγω της παρούσας φάσης ένα άτομο σίγουρα θα νιώθει κοινωνικά απομονωμένο και αποξενωμένο από τον έξω κόσμο , θα κατέχει έντονο άγχος για την υγεία του καθημερινά  όπως και στον φόβο του οικονομικού λόγω ανεργίας και για πολλούς  είναι ίσως η πρώτη πανδημία με αποτέλεσμα αυτό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό όλες της ηλικίες, χειρότερο είναι για την τρίτη ηλικία που είναι ευάλωτη προς τον ιό και απομακρύνονται από τον έξω κόσμο, τις οικογένειες , ειδικά άμα υπήρχαν λόγοι υγείας.

Η πανδημία και η απειλή  της ευρείας εξάπλωσης του κορωνοϊού έχει επιβάλει την καραντίνα, την κοινωνική αποστασιοποίηση, την αυτοαπομόνωση ως μέτρο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της. Ωστόσο, σε ψυχολογικό επίπεδο, ο “εγκλεισμός” λειτουργεί σαν έλλειψη αέρα-οξυγόνου. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα και αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας και την ύπαρξή μας μέσω της συνύπαρξης και συσχέτισης με άλλους ανθρώπους. Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού συνεπάγονται με την κατάπνιξη των αντανακλαστικών που σχετίζονται με την κοινωνικοποίηση. Απαγορεύεται η οποιαδήποτε σωματική επαφή όπως : η αγκαλιά, το άγγιγμα, η χειραψία, η συνύπαρξη σε μικρή απόσταση. Καλούμαστε να οργανώσουμε πλέον διαφορετικά τη συμπεριφορά μας στο νέο τρόπο ζωής. 

ΠΗΓΕΣ

 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe