ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Blog

Tο «μέλι» που δεν είναι μέλι

Ο ΕΦΕΤ πρόσφατα 9/10/2020 ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «επίσημος έλεγχος για την νοθεία του μελιού έτους 2020, διαπίστωσε ότι συγκεκριμένες εταιρείες συσκεύαζαν και διέθεταν στο εμπόριο «μέλια» με διάφορες ονομασίες που σύμφωνα με την ανακοίνωση περιείχαν χημική ουσία που ήταν δείκτης παρουσίας της χρωστικής, καραμελόχρωμα (Ε150c και Ε125d) που δεν επιτρέπεται στο μέλι και η ανακοίνωση καταλήγει ότι «τα μέλια αυτά χαρακτηρίστηκαν ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ». «Τα μέλια αυτά αποσύρθηκαν από την αγορά και ο ΕΦΕΤ ζήτησε από όσους τα έχουν προμηθευτεί να μην τα καταναλώσουν».

19 October 2020

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Μηδενική Πείνα με υγεινή διατροφή

H 16 Οκτωβρίου καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια ημέρα Διατροφής, με σκοπό να περιορίσει την πείνα στον κόσμο. Σήμερα, περισσότερo από 800 εκατ. άνθρωποι στον πλανήτη πλήττονται από τον υποσιτισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια σειρά από μολυσματικές ασθένειες, επιδημίες, χαμηλό προσδόκιμο ζωής, χαμηλό δείκτη νοημοσύνης κλπ.

Μόνο πέρυσι, το 2019 η Παγκόσμια Οργάνωση τροφίμων των Η.Ε - που τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Νόμπελ προσέφερε επισιτιστική βοήθεια σε 130 εκατ ανθρώπους από 88 Χώρες. Πολλές από τις Χώρες αυτές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, όπως το Νότιο Σουδάν, η Ερυθραία,  η Μπουργκί, Μπα Φάσο κλπ. Σε αυτές τις Χώρες, η πρόσβαση για διανομή τροφίμων, φαρμάκων και εμβολίων είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν απαγορευμένες και ναρκοθετημένες περιοχές.

16 October 2020

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου κάθε χρόνο. Για αυτή την χρονιά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι ο στόχος είναι να υπάρξουν αυξημένες επενδύσεις στην ψυχική υγεία. Γνωρίζουμε από την προηγούμενη εμπειρία μας από υγειονομικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και οικονομικές κρίσεις, ότι υπάρχουν περισσότερες  ανάγκες για ψυχική και ψυχολογική υποστήριξη, οι οποίες θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες και χρόνια. Η επένδυση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ύστερα από χρόνια υπο χρηματοδότηση στα πιο πολλά μέρη του κόσμου είναι σήμερα πιο σημαντική από ποτέ .

09 October 2020

ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΑ-ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τα απολυμαντικά είναι  χρήσιμα ως ενισχυτικά στο πλύσιμο με χλιαρό νερό και σαπούνι για την αντιμετώπιση  παθογόνων μικροοργανισμών, όπως ο νέος Κορωνοϊός.

Ο ιός αυτός, όπως και πολλοί άλλοι παθογόνοι ιοί, δομικά διαθέτει ένα εξωτερικό περίβλημα που αποτελείται από λιπίδια και πρωτεΐνες λόγω των λιπιδίων, to περίβλημα διαλύεται εύκολα από το σαπούνι και το χλιαρό νερό και ο κορωνοϊός καταστρέφεται. Ωστόσο το σαπούνι και το νερό δεν είναι πάντοτε εύκαιρα, ενώ το σαπούνισμα δεν σκοτώνει απαραιτήτως όλους τους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έτσι αναλόγως με την περίσταση μπορεί να χρειάζεται απολύμανση.

12 June 2020

Η ζωή μετά το lockdown του κορωνοϊού: Μαθήματα Ελαστικότητας

Εάν κάποιος σας είχε πει πέρυσι ότι θα περάσετε την άνοιξη του 2020 σε καραντίνα λόγω πανδημίας, τι θα λέγατε; Πιθανότατα θα το βρήκατε απίστευτο. Πιθανότατα θα λέγατε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μείνετε στο σπίτι για μέρες και εβδομάδες χωρίς να είστε «τρελοί» στο τέλος.

12 June 2020

Η Παγκόσμια ημέρα της μέλισσας και o Kορονοϊός

Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες. Στην Ευρώπη μόνο, πάνω από 4.000 είδη λαχανικών μεγαλώνουν χάρη στην ακούραστη δουλειά των μελισσών Οι μέλισσες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας και της βιοποικιλότητας και βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης. Επίσης αποτελούν προάγγελους επερχόμενων περιβαλλοντικών κινδύνων και είναι δείκτες για την υγεία ενός οικοσυστήματος.

21 May 2020

Τσερνομπίλ 34 χρόνια μετά

Η πρόσφατη πυρκαγιά στις 4 εως 13 Απριλίου 2020 στην δασική περιοχή δίπλα στο Τσερνόμπιλ, όπου η ραδιενέργεια που εκλύθηκε από το μολυσμένο δάσος,ανιχνεύθηκε σε όλη την Ευρώπη και έφθασε και στην χώρα μας θα μας θυμίζει για τα επόμενα 300 χρόνια την τραγική επέτειο του μεγαλύτερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία της ανθρωπότητας.

27 April 2020

H μυστηριώδης σκοτεινή ύλη | Σελίδες επιστήμης

Οι παρατηρήσεις των αστρονόμων στο Σύμπαν έχουν δείξει ότι δεν βλέπουμε την ύλη του στό σύνολό της, παρά μόνο τό 5%. Το 68 % αποδίδεται στην σκοτεινή ενέργεια, στην οποία οφείλεται η διαστολή του Σύμπαντος, ενώ τό 27% αποτελείται από  την σκοτεινή ύλη, ἡ ὁποία δεν αλληλεπιδρά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.  Οι αστρονόμοι κατέληξαν σε αυτό τό συμπέρασμα χρησιμοποιώντας supernova τύπου 1a ως πρότυπα κηρία, την ἐπιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος, αλλά και το φαινόμενο του βαρυτικου φακού, προκειμένου  νά υπολογιστεί η μάζα γαλαξιακών σμηνών και διεπίστωσαν ότι υπάρχει πολλή περισσότερη ύλη στο Σύμπαν η οποία δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμη. Επιπλέον παρατηρήθηκε  πως το γεγονός ότι οι γαλαξίες δεν διαλύονται, παρά την γρήγορη περιστροφή τους, οφείλεται στην  σκοτεινή ύλη που τους περιβάλλει και ἡ ὁποία ασκεί βαρυτική έλξη.

26 April 2020
NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe