ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η ζωή μετά το lockdown του κορωνοϊού: Μαθήματα Ελαστικότητας


12 June 2020
Antonia Svensson, PhD Head of NYC Department of Psychology and Head of NYC Student Counselling Service
Η ζωή μετά το lockdown του κορωνοϊού: Μαθήματα  Ελαστικότητας

Εάν κάποιος σας είχε πει πέρυσι ότι θα περάσετε την άνοιξη του 2020 σε καραντίνα λόγω πανδημίας, τι θα λέγατε; Πιθανότατα θα το βρήκατε απίστευτο. Πιθανότατα θα λέγατε ότι δεν υπάρχει τρόπος να μείνετε στο σπίτι για μέρες και εβδομάδες χωρίς να είστε «τρελοί» στο τέλος.

Αλλά συνέβη. Και ενώ ένα αυξημένο επίπεδο της αγωνίας και του άγχους αποτελεί φυσιολογική αντίδραση σε μια όπως ανησυχητική και ανεξέλεγκτη κατάσταση όπως η πανδημία, εντούτοις οι περισσότεροι από εμάς δεν έχασαν το μυαλό τους. Ενδέχεται να αντιμετωπίζετε κάποιες αντιδράσεις που σχετίζονται με το στρες, συμπεριλαμβανομένης της ευερεθιστότητας, της χαμηλής συγκέντρωσης, της αϋπνίας και της μειωμένης παραγωγικότητας. Αλλά αντιμετωπίσαμε μερικούς από τους χειρότερους φόβους μας και επιβιώσαμε. Πιθανότατα ίσως να μάθατε πρόσφατα ότι είστε και  πιο ανθεκτικοί από ότι είχατε συνειδητοποιήσει.

Δεν πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε την έκταση της απώλειας, του τραύματος και των δυσκολιών που υφίστανται πολλοί ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές των πολλών. Οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι και πολλά πράγματα στη ζωή είναι προσωρινά. Η αβεβαιότητα και η αίσθηση ότι δεν έχουμε τον έλεγχο μπορεί να είναι αγχωτική. Και η ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες δεν εξαρτάται μόνο από εσάς. Οι προηγούμενες και οι παρούσες συνθήκες και εμπειρίες, καθώς και οι τρέχοντες εξωτερικοί παράγοντες που είναι πέρα από τον έλεγχό μας, επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να είναι ανθεκτικό.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά πράγματα που βρίσκονται εντός του προσωπικού σας ελέγχου και μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της ικανότητας να είστε ανθεκτικοί και να «επιστρέφετε». Μπορούμε να μάθουμε πώς να ανακάμπτουμε από τις αντιξοότητες αν αγκαλιάσουμε την αλλαγή αντί να την αντισταθούμε.

Δημιουργήστε, διατηρήστε και καλλιεργήστε σχέσεις. Επενδύστε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις σας με την οικογένεια, τους συνεργάτες, τους φίλους, τους συναδέλφους και τους γείτονες. Η κοινωνική υποστήριξη είναι το κλειδί για την καλή ψυχική υγεία. Η πιο πρόσφατη έρευνα από την Κίνα δείχνει ότι οι κοινωνικές και ψυχολογικές παρεμβάσεις βελτιώνουν σημαντικά την ευημερία των εργαζομένων υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19 (Chen et al., 2020). Δεκαετίες ψυχολογικής έρευνας επίσης, μας δείχνουν ότι επωφελούμαστε από την κοινωνική υποστήριξη, καθώς  έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην ψυχική όσο και στην σωματική μας υγεία.

Θυμάστε το ρητό «όταν μια πόρτα κλείνει, ανοίγει άλλη»; Ψάξτε για την ευκαιρία που μπορεί να σας βγάλει από μια κρίση. Αυτό δεν σημαίνει απλώς πως προσποιούμαστε ότι όλα είναι εντάξει. Είναι άλλωστε σημαντικό να αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και ειδικά την απογοήτευση ότι φέτος κατά πάσα πιθανότητα τα πράγματα  δεν θα πάνε όπως τα είχατε προγραμματίσει. Πάρτε το χρόνο σας για να προβληματιστείτε σχετικά  με αυτά τα δύσκολα συναισθήματα και έπειτα δοκιμάστε νέους τρόπους θεώρησης της κατάστασης. Η ικανότητα προσαρμογής σε νέες καταστάσεις όταν είναι ευέλικτη, αποτελεί βασικό συστατικό της ανθεκτικότητας.

Φροντίστε τον εαυτό σας και να μην είναι υπερβολικά επικριτικοί. Όταν δυσκολεύεστε, προσπαθείστε να δείξετε στον εαυτό σας την ίδια συμπόνια που θα δείχνατε σε έναν φίλο εάν ήταν στην ίδια κατάσταση. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο καθημερινό σας πρόγραμμα για αυτο-φροντίδα.

Ενώ μπορείτε να κάνετε αυτά τα τεκμηριωμένα πράγματα για να βελτιώσετε το επίπεδο ανθεκτικότητάς σας, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι η ανθεκτικότητα δεν υπάρχει μόνο σε ατομικό επίπεδο. Υπάρχει επίσης σε κοινοτικό επίπεδο. Σε περιόδους αβεβαιότητας και απειλών είναι πιο πιθανό να ταυτιστούμε και να ζητήσουμε βοήθεια από την κοινωνική μας ομάδα. Επίσης, η προκατάληψη, οι διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους τείνουν να αυξάνονται κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων. Γνωρίζουμε ότι τα άτομα με χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι μειονότητες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές που σχετίζονται με το στρες στην ασθένεια, εν μέρει λόγω του άγχους της ζωής με καθημερινό στίγμα και διακρίσεις. Ας το γνωρίζουμε όλοι αυτό και να δημιουργήσουμε μια πιο ανεκτική και ανθεκτική κοινότητα, για όλους.

Antonia Svensson, PhD

Head of NYC Department of Psychology and Head of NYC Student Counselling Service

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe