ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η διατροφή πέρα από την «Διατροφή»


17 April 2023
Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας, Διαιτολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας,Health Coach Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του τμήματος Διαιτολογίας - Διατροφολογίας του New York College
Η διατροφή πέρα από την «Διατροφή»

Το πρώτο πράγμα που λέω στους φοιτητές μου όταν ξεκινάμε τα μαθήματα Διαιτολογίας είναι ότι η διατροφή του μέσου ανθρώπου λίγο έχει να κάνει με την Διατροφή σαν επιστήμη. Η Διατροφή σαν επιστήμη είνια χρήσιμη για εμάς τους διαιτολόγους, για να βγάζουμε δίαιτες και να κρίνουμε την διατροφική επάρκεια του ασθενή μας, αλλά όταν φτάνει η ώρα να αλλάξουμε την διατροφή κάποιου, τα βιβλία της διατροφής φεύγουν και ανοίγουν τα βιβλία Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας και Επιδημιολογίας.

Μπορείτε να το δείτε και στον εαυτό σας. Ποια ήταν η τελευταία φορά που φάγατε γιατί πραγματικά πεινούσατε; Πραγματικά όμως! Όχι επειδή ήταν η ώρα του φαγητού και έχετε συνηθίσει να τρώτε τότε, όχι επειδή θέλατε γλυκό, ή επειδή είχατε παρέα, όχι επειδή είστε χαρούμενοι ή στεναχωρημένοι, ούτε επειδή είχατε πιει λίγο παραπάνω και ξεμείνατε στην τοπική καντίνα στις 4 το πρωί.

Σχεδόν ποτέ δεν τρώμε από σωματική πείνα, τρώμε γιατί κάτι μας οδηγεί να φάμε. Τα συναισθήματά μας, η διάθεσή μας, η παρέα, το γλυκό που βρήκαμε μπροστά μας, ή απλά η συνήθεια. Σε κάθε περίπτωση, γίνεται προφανές ότι αν θέλουμε να είμαστε σωστοί και σωστές διαιτολόγοι, δεν αρκεί να ξέρουμε τα βιοχημικά στοιχεία της διατροφής ενός ατόμου, αλλά και τα ψυχοκοινωνικά. Αν θέλουμε να αλλάξουμε συνήθειές, οφείλουμε να γνωρίζουμε τις καλύτερες ψυχολογικές μεθόδους, να κατανοούμε τους κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές μας και πάνω από όλα να ακολουθούμε τον Χρυσό Κανόνα της διατροφής: Δεν δίνουμε μια δίαιτα, την οποία εμείς οι ίδιοι δεν θα ακολουθούσαμε με χαρά.

Στο New York College έχουμε διαμορφώσει μέσα στα χρόνια ένα πρόγραμμα που καλύπτει αυτές τις ανάγκες. Εδώ ένας φοιτητής δεν θα μάθει μόνο τι περιέχει μια διατροφή αλλά και πώς μπορεί να καταλάβει, να επηρεάσει και να χρησιμοποιήσει την ψυχολογία και την κοινωνιολογία σαν εργαλείο στην επαγγελματική του πορεία.

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe