ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

H μυστηριώδης σκοτεινή ύλη | Σελίδες επιστήμης


26 April 2020
Κωνσταντίνος Καλαχάνης Δρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ, MSC Περιβάλλον και Υγεία, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Συνεργάτης New York College
H μυστηριώδης σκοτεινή ύλη | Σελίδες επιστήμης

Οι παρατηρήσεις των αστρονόμων στο Σύμπαν έχουν δείξει ότι δεν βλέπουμε την ύλη του στό σύνολό της, παρά μόνο τό 5%. Το 68 % αποδίδεται στην σκοτεινή ενέργεια, στην οποία οφείλεται η διαστολή του Σύμπαντος, ενώ τό 27% αποτελείται από  την σκοτεινή ύλη, ἡ ὁποία δεν αλληλεπιδρά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.  Οι αστρονόμοι κατέληξαν σε αυτό τό συμπέρασμα χρησιμοποιώντας supernova τύπου 1a ως πρότυπα κηρία, την ἐπιταχυνόμενη διαστολή του Σύμπαντος, αλλά και το φαινόμενο του βαρυτικου φακού, προκειμένου  νά υπολογιστεί η μάζα γαλαξιακών σμηνών και διεπίστωσαν ότι υπάρχει πολλή περισσότερη ύλη στο Σύμπαν η οποία δεν είναι άμεσα παρατηρήσιμη. Επιπλέον παρατηρήθηκε  πως το γεγονός ότι οι γαλαξίες δεν διαλύονται, παρά την γρήγορη περιστροφή τους, οφείλεται στην  σκοτεινή ύλη που τους περιβάλλει και ἡ ὁποία ασκεί βαρυτική έλξη. Σχετικές μετρήσεις του αστρονόμου Fritz Zwicky (1898-1974) στο γαλαξιακό σμήνος της Παρθένου έδειξαν  ότι η μάζα των γαλαξιων του δέν επαρκει για να διατηρήσει την συνοχή του, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη επιπλέον υλικού (εικόνα).

 

δακτύλιος σκοτεινής ύλης στο γαλαξιακό σμήνος CL 0024+17 όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Πηγή: hubblesite.org

Μελέτες δείχνουν ότι στην σκοτεινή ύλη, περιλαμβάνονται:  1) διάχυτο ἀέριο που δεν εκπέμπει φως, αλλά μπορει να απορροφήσει φως από κάποιον κβάζαρ. 2) πολύ θερμά ἀέρια πού δέν εκπέμπουν στο ορατό ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, αλλά ακτίνες Χ. 3) πολύ συμπαγη σκοτεινά αντικείμενα όπως μαύρες τρύπες και νεκρούς αστέρες. Εικάζεται μάλιστα, ότι μεγάλο μέρος της μάζας του Γαλαξία αποτελείται από τά βαρυονικής ύλης αντικείμενα MACHO (Massive Astrophysical Compacte Halo Objects-Μεγάλης Μάζας Συμπαγές Ἀστροφυσικό Ἀντικείμενο), τα οποία δεν εκπέμπουν φώς και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Ίσως επίσης η σκοτεινή ύλη να ἀποτελεῖται ἄπο ὑποθετικά ἐξωτικά σωματίδια (μαζικά νετρίνα, γκραβιτόνια) πού ὀνομάζονται WIMPS (Weakly Interacting Massive Particles-Ἀσθενῶς Ἀλληλεπιδρώντα Σωματίδια Μεγάλης Μάζας).

Βιβλιογραφία

KRAUSS, L. (2005). Σκοτεινή ύλη, (μτφρ. Θ. Γραμμένος, τίτλος πρωτοτύπου, Quintessence), Εκδόσεις Τραυλός, Αθήνα.

 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe