ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η επιστήμη σύμμαχος κατά της πανδημίας


17 March 2020
Κωνσταντίνος Καλαχάνης Δρ Φιλοσοφίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Msc Περιβάλλον & Υγεία, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Επιστημονικός Συνεργάτης, New York College
Η επιστήμη σύμμαχος κατά της πανδημίας

Η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων δοκιμάστηκε από πολλές μεταδοτικές ασθένειες με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, λόγω και της άγνοιας των ανθρώπων σχετικά με τις νόσους, τους κανόνες υγιεινής και τους τρόπους μετάδοσής τους. Ακόμη και στην αρχαιότητα, όπως στον λιμό της Αθήνας (430 π.Χ.) κατά το 2ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου οι άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να αναχαιτίσουν την μετάδοση της νόσου, κάτι το οποίο κατάφερε ο σπουδαίος ιατρός Ιπποκράτης χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές μεθόδους που είχε διαθέσιμες στην εποχή του. Δηλαδή την παρατήρηση των νοσημάτων και την γνώση της ανθρώπινης φυσιολογίας.

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από σημαντική αύξηση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής κατά κύριο λόγο στην ανάπτυξη εμβολίων,  στην βελτίωση της υγιεινής και στο καθαρό νερό. Η ανάπτυξη της επιστήμης κατάφερε να εξαλείψει πολλές ασθένειες οι οποίες κάποτε προκαλούσαν χιλιάδες θανάτους.

Η σύγχρονη πρόκληση του SARS-COV2 δεν βρίσκει την ανθρωπότητα εντελώς ανοχύρωτη. Η γνώση μας πάνω στις λοιμώξεις, ακόμη και σε  συγγενείς του κορωνοϊού (SARS), αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την αντιμετώπισή του. Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται για την δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων ώστε να νικηθεί ο ιός, ενώ άλλοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης. Είναι θέμα χρόνου να το επιτύχουν.

Εκτός όμως από αυτούς τους ήρωες, ο καθένας μας μπορεί να γίνει ένας ήρωας κάνοντας ό,τι μας συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Πολλή προσοχή στις συνθήκες υγιεινής και κυρίως #menoumespiti

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!  

 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe