ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Ρομαντική κίνηση ή αθέατη δίωξη (stalking);


14 April 2022
Ντανιέλα Πυλαρινού, PhD, MSc, BSc Καθηγήτρια Ψυχολογίας, New York College
Ρομαντική κίνηση ή αθέατη δίωξη (stalking);

"Σε κάθε ανάσα σου και σε κάθε κίνησή σου,

Σε κάθε δεσμό που διαλύεις, σε κάθε βήμα που κάνεις, εγώ θα σε παρακολουθώ.

Κάθε μέρα που έρχεται και κάθε λέξη που θα πεις,

Κάθε παιχνίδι που θα παίζεις, κάθε νύχτα που θα μένεις, εγώ θα σε παρακολουθώ".

The Police, 1983

 

Ρομαντική κίνηση ή αθέατη δίωξη (stalking);

Τα μέσα ενημέρωσης (ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και μουσική) έχουν για χρόνια παρερμηνεύσει τη ρομαντική συμπεριφορά και έχουν προωθήσει αντ' αυτής συμπεριφορές αθέατης δίωξης. Το να παρακολουθείς κάποιον, να κάνεις υπερβολικές εκφράσεις αγάπης, να τηλεφωνείς, να στέλνεις μηνύματα, να κάνεις δώρα, όλα αυτά έχουν κανονικοποιηθεί ως μέρος του φλερτ.  Η αθέατη δίωξη συναντάται επίσης σε περιπτώσεις όπου ένα ζευγάρι έχει χωρίσει ή έχει πάρει διαζύγιο, και το ένα από τα δύο μέρη επιθυμεί να συνεχιστεί η σχέση, οπότε θα κάνει "μεγαλειώδεις χειρονομίες" ή θα "επιμείνει" μέχρι να κερδίσει το άλλο άτομο πίσω.  Αυτό που δεν αναφέρεται ποτέ σε αυτές τις ρομαντικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές ή τους μουσικούς στίχους, είναι το πώς αισθάνεται το άτομο που καταδιώκεται γι' αυτή την ανεπιθύμητη προσοχή.

Τι είναι η αθέατη δίωξη (stalking);

Η αθέατη δίωξη είναι ένα σύνθετο έγκλημα που δεν έχει ομόφωνο ορισμό.  Ένας ορισμός για το έγκλημα αυτό δημιουργήθηκε από το Εθνικό Κέντρο για τα Θύματα Εγκλήματος (2007). Ορίζει την αθέατη δίωξη ως ένα έγκλημα ψυχολογικής τρομοκρατίας και εκφοβισμού που μπορεί δυνητικά να κλιμακωθεί με τον δράστη να γίνεται βίαιος προς το θύμα - τα θύματα μπορεί να υποστούν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους από την αθέατη δίωξη.

Ποιος επηρεάζεται από την αθέατη δίωξη;

Οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα αθέατης δίωξης.  Είναι ένα έγκλημα ουδέτερο ως προς το φύλο. Το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (2013) δήλωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1 στις 6 γυναίκες και 1 στους 12 άνδρες, δέχονται αθέατη δίωξη κάθε χρόνο.  Στην Ελλάδα, το 12% των γυναικών έχουν βιώσει αθέατη δίωξη από την ηλικία των 15 ετών και έπειτα, σύμφωνα με τη μελέτη που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Ένωση (2012) για τη βία κατά των γυναικών. Εάν οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από αυτό το έγκλημα, γιατί θεωρείται ουδέτερο ως προς το φύλο;  Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι τόσο πολύπλοκη όσο και το ίδιο το έγκλημα, και έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους τομείς έρευνας στην αθέατη δίωξη και είναι η ίδια η αποδοχή της.

Τι είναι η αποδοχή της αθέατης δίωξης;

Οι Jordan et al. (2007) όρισαν την αποδοχή της αθέατης δίωξης ως την πιθανότητα ένα θύμα να χαρακτηρίσει την εμπειρία του αυτή ως αθέατη δίωξη. Πολλοί άνθρωποι δεν χαρακτηρίζουν την εμπειρία τους ως αθέατη δίωξη, παρόλο που νομικά πληρούν τα κριτήρια δύο ή περισσότερων περιστατικών αθέατης δίωξης και καταλήγουν φοβισμένοι μέσω αυτών των επαφών (Νόμος περί Προστασίας κατά της Ελευθερίας 2012). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η μέση υπόθεση αθέατης δίωξης να διαρκεί περίπου 1,8 χρόνια.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ας επιστρέψουμε στην αρχή αυτού του άρθρου και στους στίχους του τραγουδιού "Every breath you take".  Το τραγούδι αυτό θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια ως ένα από τα πιο ρομαντικά τραγούδια και πολλοί το χρησιμοποιούν και ως τραγούδι του γάμου τους. Αν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά τους στίχους, προκύπτει μια πολύ διαφορετική εικόνα, αυτή ενός stalker που παρακολουθεί συνεχώς το θύμα του.  Η κανονικοποίηση και η ρομαντικοποίηση τέτοιου είδους συμπεριφορών θα κάνει το θύμα να διστάζει να ζητήσει βοήθεια.  Εξάλλου, δεν θα έπρεπε να κολακεύονται από αυτού του είδους την προσοχή από κάποιον άλλο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ, δεν πρόκειται για ρομαντισμό, αλλά για ένα σοβαρό και επικίνδυνο έγκλημα που μπορεί να κλιμακωθεί σε επίθεση και φόνο.

Τι πρέπει να κάνετε αν σας παρακολουθούν;

Ζητήστε βοήθεια από τους φίλους και την οικογένειά σας, καταγράψτε όλες τις κλήσεις, τα μηνύματα στο κινητό, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα δώρα, καταγράψτε τις τηλεφωνικές κλήσεις αν έχουν απειλητικό χαρακτήρα.  Όσο περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία έχετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να δείξετε ένα μοτίβο συμπεριφοράς του συγκεκριμένου ατόμου απέναντί σας.  Τέλος, απευθυνθείτε στην αστυνομία και ζητήστε βοήθεια με τα στοιχεία που έχετε συγκεντρώσει. Ακόμη και αν η αστυνομία σας προειδοποιήσει για το συγκεκριμένο άτομο, έχετε θέσει τα πράγματα σε κίνηση και υπάρχει αρχείο γι' αυτό. Μην περιμένετε να ζητήσετε βοήθεια μέχρι τα πράγματα να κλιμακωθούν. Κάντε ιδιωτικούς όλους τους λογαριασμούς σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μην χρησιμοποιείτε τις τοποθεσίες GPS όταν ανεβάζετε φωτογραφίες σε αυτά. 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe