ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Άγχος και Εξετάσεις


08 June 2021
Αντωνία Σβένσον, PhD Προϊσταμένη Τμήματος Ψυχολογίας Επικεφαλής της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής Φοιτητών New York College
Άγχος και Εξετάσεις

Το άγχος για τις εξετάσεις μπορεί να είναι αφόρητο. Ο καθένας αντιδρά ελαφρώς διαφορετικά σε αγχωτικές καταστάσεις. Η αντίδρασή μας στο άγχος εξαρτάται από το υπόβαθρο, την προσωπικότητα και την ανατροφή μας, τις προηγούμενες σχετικές εμπειρίες μας και την κουλτούρα μας. Η ψυχολογική έρευνα δείχνει ότι οι εξετάσεις ειδικότερα, θεωρούνται συνήθως πηγή άγχους, για τέσσερις κύριους λόγους (Denscombe, 2000):

  1. Λόγω των εκπαιδευτικών ή/και εργασιακών συνεπειών τους.
  2. Οι μαθητές κρίνουν τους εαυτούς τους με βάση τους βαθμούς τους, οι οποίοι μπορούν να θεωρηθούν δείκτες αυτοεκτίμησης σε μια κουλτούρα προσανατολισμένη στα επιτεύγματα.
  3. Ο αντίκτυπος των επικρίσεων από τους άλλους, όπως οι γονείς.
  4. Η επαναλαμβανόμενη βαρύτητα που δίνουν οι εκπαιδευτικοί στους καλούς βαθμούς των εξετάσεων, για παράδειγμα για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγική κινήτρου από τους εκπαιδευτικούς...όμως δεν λειτουργεί πάντα όπως προβλέπεται.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν για να μεγιστοποιήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου;

  • Δημιουργήστε έναν καθορισμένο χώρο μελέτης στο σπίτι. Διακοσμήστε το χώρο εργασίας σας με φωτογραφίες, φυτά ή άλλα αντικείμενα που σας κάνουν να αισθάνεστε θετικά και που σας παρακινούν.
  • Προγραμματίστε τις επαναλήψεις μελέτης για τις εξετάσεις σας. Θέστε στον εαυτό σας ρεαλιστικούς, εφικτούς και χρονικά περιορισμένους στόχους για κάθε μέρα. Προσαρμόστε τους στόχους σας για την επόμενη μέρα μετά την αναθεώρηση του τι λειτούργησε καλά και τι όχι!
  • Βελτιώστε τις δεξιότητες σας στη μελέτη και στην πρακτική εξάσκηση, εξοικειώνοντας τον εαυτό σας όχι μόνο με το πιθανό περιεχόμενο των εξετάσεων αλλά και με τις διαδικασίες των εξετάσεων, και εξασκηθείτε στη διεξαγωγή εικονικών εξετάσεων υπό παρόμοιες συνθήκες.
  • Φάτε καλά και κάντε τακτικά σύντομα διαλείμματα από τη μελέτη. Αυτό θα ενισχύσει τα επίπεδα συγκέντρωσης, μνήμης και ενέργειας.
  • Δώστε προτεραιότητα στο να κοιμηθείτε αρκετά. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου για να λειτουργήσουν καλά.
  • Διατηρήστε επαφή με φίλους, αλλά περιορίστε το χρόνο που ξοδεύετε στα κοινωνικά μέσα. Ίσως μερικές μόνο σύντομες "συνεδρίες" ανά ημέρα είναι αρκετές; Εξετάστε το ενδεχόμενο να παραμείνετε offline μέχρι το απόγευμα, όταν η μελέτη σας έχει ολοκληρωθεί για την ημέρα, ειδικά αν διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο ανήσυχοι ή αγχωμένοι μετά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Το τελευταίο και πιο σημαντικό, προσπαθήστε να δείτε τα πράγματα με προοπτική και μην καταστροφολογείτε. Εάν μια ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί, αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτύχετε σε ολόκληρο το διαγώνισμα και ότι ολόκληρη η ζωή σας θα γίνει αποτυχία! Η εκπαίδευση και η καριέρα είναι μόνο ένα μέρος μιας ολόκληρης και ικανοποιητικής ζωής.

Η καλλιέργεια καλών σχέσεων είναι ένα σημαντικό αντίδοτο στο άγχος. Έτσι, ενώ παραμένετε επικεντρωμένοι στον άμεσο εκπαιδευτικό σας στόχο, να έχετε επίσης κατά νου τους άλλους προσωπικούς και κοινωνικούς σας στόχους. Συναντηθείτε τακτικά με φίλους και συμμαθητές για ένα διάλειμμα μελέτης – ίσως μια σύντομη βόλτα μαζί ή συνομιλία μέσω βιντεοκλήσης. Μιλήστε με φίλους ή μέλη της οικογένειας για το πώς αισθάνεστε και μοιραστείτε ιδέες για το πως θα παραμείνετε θετικοί και συγκεντρωμένοι.

Μιλήστε για τα όνειρά σας και φανταστείτε τα πολλά διαφορετικά μονοπάτια που υπάρχουν μπροστά σας, καθένα από τα οποία οδηγεί σε νέες ευκαιρίες.  Γνωρίζοντας ότι δεν είστε μόνοι στους αγώνες σας, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ στο να παραμείνετε υγιής και ήρεμος στο δρόμο σας προς την επιτυχία! Ας θυμηθούμε ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις προκλήσεις, ανακαλύπτουμε τις δυνάμεις μας.

Αναφορές

Denscombe, M. (2000). Κοινωνικές συνθήκες για το άγχος. British Educational Research Journal, 26(3), 259-374.

 

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe