ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

7 μαθήματα ζωής που κερδίζεις στο πανεπιστήμιο


05 November 2020
Ελευθερία Νταμάλα, Student of State University of New York- ESC, major Communications
7 μαθήματα ζωής που κερδίζεις στο πανεπιστήμιο

Αν και είναι περίεργη αλλά και απότομη η αλλαγή από φοιτητή σε απόφοιτο-εργαζόμενο, μόλις τελείωσα από το New York College και πιο συγκεκριμένα από το State University of New York- Empire State, κατάλαβα πόσο πολύ με ωφέλησε η όλη διαδικασία και πόσα έμαθα εντός και εκτός των αιθουσών.

Αν κάτι έμαθα από το πανεπιστήμιο είναι:

  1. Άνθρωπος πρώτα, μαθητής μετά

Υπήρξαν στιγμές που χρειάστηκα ένα χέρι βοηθείας, όπως συμβαίνει πολλές φορές στην φοιτητική (και όχι μόνο) ζωή.  Οι προσωπικές μου εμπειρίες σε τέτοιες περιστάσεις με βοήθησαν να καταλάβω ότι η ευγένεια και η καλοσύνη είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι πρώτοι δημιουργούμε και πρέπει να παρέχουμε.

  1. Δεν είναι λάθος να ζητάς βοήθεια όταν την χρειάζεσαι

Μπορεί αυτό να είναι αυτονόητο για κάποιους, αλλά όχι για όλους. Όλοι μας δυσκολευόμαστε κάποιες φορές. Από το να μην έχεις καταλάβει το μάθημα ή να μην προλαβαίνεις να παραδώσεις μια εργασία λόγω προσωπικών προβλημάτων και άλλων υποχρεώσεων, είναι καλό να ξέρεις πότε πρέπει να ζητήσεις βοήθεια.

Οι καθηγητές αλλά και οι advisors στο New York College είναι πρόθυμοι να ακούσουν και να σε βοηθήσουν, όπου και αν δυσκολεύεσαι. Πρέπει, όμως, να είσαι και εσύ σε θέση να τους εξηγήσεις το πρόβλημα, ώστε να μπορέσουν να σου παρέχουν το χέρι βοηθείας που ζητάς.

  1. Συμμετοχή σε δραστηριότητες

Αν και δεν δυσκολεύτηκα να κάνω φίλους, μια και είμαι αρκετά κοινωνικό άτομο, η αλήθεια είναι πως τους πρώτους μήνες του πανεπιστημίου είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσεις ποια άτομα είναι «κατάλληλα» για σένα. Έτσι, αποφάσισα να συμμετέχω στο Community Society του New York College. Και, ειλικρινά, αν δεν το είχα κάνει, δεν θα είχα γνωρίσει ποτέ τους υπέροχους φίλους μου αλλά και τους μέντορες που με καθοδήγησαν σε όλη την πορεία μου στο πανεπιστήμιο. 

Επίσης, η συμμετοχή μου στην ομάδα Social Media Ambassadors αποδείχθηκε μια πολύ σωστή επιλογή, αφού είδα στην πράξη κάποιες από τις ενέργειες που θα μου χρειαστούν στη μελλοντική μου δουλειά.

Η συμμετοχή σε τέτοιες ομάδες και δραστηριότητες είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Αν και στην αρχή το να ανοιχτείς σε κάποιον μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο, τελικά αξίζει το κόπο!

  1. Οι άνθρωποι αλλάζουν

Λένε ότι στο πανεπιστήμιο δημιουργείς φιλίες που κρατάνε για πάντα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που συναναστρέφεσαι να νοιάζονται για σένα και να θέλουν μόνο το καλό σου. Για παράδειγμα, αν έχεις μια φίλη που σε μειώνει συνεχώς με τα σχόλια που κάνει, κάνοντας την σχέση σας «τοξική», το καλύτερο για εσένα είναι να σταματήσεις τη φιλία σας άμεσα. Είναι δύσκολο να λες αντίο και να απομακρύνεσαι από ένα άτομο που ξέρεις πολύ καιρό και ίσως νιώθεις ότι ΠΡΕΠΕΙ να μείνεις κοντά του, όμως από την άλλη πρέπει επίσης να ξεχωρίζεις τι είναι καλό και για εσένα. Αν το άτομο αυτό σου προκαλεί άγχος ή ενόχληση, καλό θα ήταν να διακόψεις τους φιλικούς δεσμούς.

  1. Τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλεις

Έχοντας μπει στο New York College και καταλήξει στο major της επιλογής σου, κάποιες φορές μπορεί να  αντιληφθείς ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς όπως τα είχες φανταστεί. Μπορεί κάποια μαθήματα να είναι πολύ δύσκολα, ενώ κάποια άλλα ίσως όχι τόσο ενδιαφέροντα στην πράξη, όσο φαίνονταν στη θεωρία. Ποιος θα περίμενε, για παράδειγμα, ότι οι απόφοιτοι του 2020 θα πάρουν το πτυχίο τους διαδικτυακά λόγω της καραντίνας;

Το σημαντικότερο μάθημα που πήρα από μια εμπειρία σαν αυτή είναι ότι η ζωή μπορεί να έχει πάντα τις δυσκολίες της, αλλά στο τέλος τα πράγματα πάντα φτιάχνουν.

Άλλο ένα παράδειγμα πάνω σ’ αυτό: Οι περισσότεροι φίλοι μου τελείωσαν έναν χρόνο πριν από εμένα. Ήμουν πολύ αγχωμένη για το τι θα έκανα... χωρίς να ξέρω τότε ότι τελικά χάρη σ’ αυτή την «καθυστέρηση» θα γνώριζα κάποιες από τις καλύτερές μου φίλες.

  1. Το να μην ξέρεις πάντα τι θέλεις δεν είναι απαραίτητα κακό

Πάντα με ρωτούσαν τι είναι αυτό που θέλω να κάνω μετά το πανεπιστήμιο. Αυτό που ήξερα ήταν ότι πάντα ήθελα να γράφω και να εκφράζομαι. Πόσο τρομακτικό μπορεί να είναι το άγνωστο τελικά; Αν έμαθα κάτι από τη διαδικασία αυτή είναι ότι είναι απολύτως φυσιολογικό και επόμενο το να μην ξέρεις τα πάντα ή να μην είσαι σίγουρος για το τι θέλεις. Το New York College μέσα από τις δεκάδες ειδικότητες που προσφέρει στους φοιτητές του, μου έδωσε την επιλογή να συνδυάσω το major μου στο Communication με την άλλη μου αγάπη, το Marketing.

Εξάλλου, το όλο νόημα του κολεγίου είναι να μάθεις και να δοκιμάσεις καινούργια πράγματα. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία μπορείς να βρεις τι θέλεις να κάνεις ή και όχι· και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε αυτό. Τελικά, θα το ανακαλύψεις, αλλά μέχρι τότε εξερεύνησε και δοκίμασε!

  1. Είναι ΟΚ το να μην μπορείς να κάνεις τα πάντα

Στο τρίτο έτος της φοίτησής μου στο New York College, προσπαθούσα να κάνω πολλά πράγματα μαζί. Ήμουν αρθρογράφος στο blog ενός περιοδικού, μέλος εθελοντικής ομάδας εκτός σχολής, συγχρόνως δούλευα ως γραμματέας... αλλά και σαν φοιτήτρια ήθελα το διασκεδαστικό κομμάτι, αυτό των party.

Τότε αποφάσισα να βγω από την ομάδα στην οποία ήμουν μέλος· ήταν από τις πιο επίπονες αποφάσεις που είχα πάρει. Ήταν δύσκολη απόφαση αλλά παράλληλα και η πιο σωστή, καθώς πριν από αυτό οι βαθμοί μου είχαν πέσει αρκετά. Δυσκολευόμουν να προσηλωθώ, είχα περισσότερο άγχος και δεν φρόντιζα όπως έπρεπε τον εαυτό μου. Ήξερα ότι δεν μπορούσα να κάνω όλα αυτά που ήθελα.

Όταν τα πράγματα δυσκολεύουν και δυσκολεύεσαι και εσύ να αποδώσεις, τότε πρέπει να αναλογιστείς ότι είναι ώρα να αφήσεις κάτι από αυτά που κάνεις πίσω σου. Δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου έτσι. Βάλε τον εαυτό σου σε προτεραιότητα και θα αποφοιτήσεις δυνατός!

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe