ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Οι αστρονομικές ερμηνείες για το άστρο της Βηθλεέμ


24 December 2021
Στράτος Θεοδοσίου, Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Οι αστρονομικές ερμηνείες για το άστρο της Βηθλεέμ

Η λέξη αστήρ περιλάμβανε τότε όλα τα πιθανά σταθερά ουράνια σώματα: κομήτες, διάττοντες, απλανείς αστέρες, καινοφανείς, πλανήτες, σύνοδοι πλανητών.

ΚΟΜΗΤΕΣ

Έχουν αρκετή λαμπρότητα και διάρκεια πάνω στην ουράνια σφαίρα για να τραβήξουν την προσοχή των Μάγων. Υπάρχουν 200 × 109 κομήτες (Νέφος του Oort) Εκατοντάδες κομήτες επισκέπτονται ανά αιώνα το πλανητικό μας σύστημα. Πάντως οι κομήτες προαναγγέλλουν τραγικά συμβάντα και θανάτους. Άλλωστε ένα κομήτης δεν εμφανίζεται δύο φορές ούτε βέβαια στέκεται πάνω από ένα σπίτι για να υποδείξει ένα ακριβές σημείο πάνω στη Γη.

ΔΙΑΤΟΝΤΕΣ-ΒΟΛΙΔΕΣ

Διάττοντες: ουράνια σώματα ασήμαντης μάζας που εξατμίζονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και καίγονται σε βραχύ χρονικό διάστημα 2-3 δευτερόλεπτα.

Βολίδες: μετέωρα μεγαλύτερων διαστάσεων. Υπολογίζεται ότι ανά έτος εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης γύρω στα 4 × 109 μετέωρα συνολικής μάζας 25.000 τόνων περίπου.

Βροχές διαττόντων: εντυπωσιακό φαινόμενο βραχείας διάρκειας. Είναι απίθανο να είδαν οι Μάγοι διάττοντες ή βολίδες αφού έχουν στιγμιαία λάμψη.

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΣ ΑΠΛΑΝΗΣ

Αυτό υποστήριζε το 1911 ο Alfred Jeremias (1864-1935) που θεωρούσε ότι το άστρο της Βηθλεέμ ήταν το α του Λέοντα, ο Βασιλίσκος. Άλλοι, θεωρούν ότι ο λαμπρός απλανής ίσως ήταν ο Κάνωπος, α Τρόπιδας. Άστρο του νότιου ουρανού και δύσκολα παρατηρήσιμα

ΚΑΙΝΟΦΑΝΕΙΣ – Novae

Ξαφνικές απαστράπτουσες εμφανίσεις.  Ένα καταστροφικό γεγονός.  Ένα αμυδρό άστρο εκρήγνυται απότομα πολλαπλασιάζοντας τη φωτεινότητά του. Στο αντίστοιχο χρονικό πλαίσιο ταιριάζει η έκρηξη του καινοφανούς του Αιγόκερω του 5 π.Χ. και του 4 π.Χ. στον αστερισμό του Αετού δίπλα στον Αλτάιρ. Το αδύνατο σημείο αυτής της υπόθεσης είναι ότι η ανάλαμψη του καινοφανούς θα ήταν εύκολα αντιληπτή από όλους.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ

Η φαντασμαγορική Αφροδίτη ή κατά τον Γ. Μπάνο (1981) ο άγνωστος τότε πλανήτης Ουρανός (m=6), που αναγνωρίστηκε από τον W. Herschel το 1781.

ΣΥΝΟΔΟΙ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

Ι. Διπλή σύνοδος πλανητών

Δύο σύνοδοι των πλανητών Αφροδίτης και Δία του 3 π.Χ. και 2 π.Χ. αντίστοιχα στον αστερισμό του Λέοντα, κοντά στον Βασιλίσκο, πιθανώς, να σχετίζονται με το άστρο της Βηθλεέμ.

ΙΙ. Τριπλή σύνοδος πλανητών

Ουσιαστικά ο Johannes Kepler (1571-1630) πίστευε ότι η τριπλή σύνοδος Δία-Κρόνου του 7 π.Χ. ή 747 Α.U.C., που προβαλλόταν στον αστερισμό των Ιχθύων ήταν το άστρο της Βηθλεέμ στην οποία στα όρια των αστερισμών Κριού-Ιχθύων προστέθηκε και ο Άρης το 6 π.Χ.

ΖΩΔΙΑΚΟ ΦΩΣ

Ο Κ. Ferrari d’ Occhiepo (1978) υποστηρίζει την εμφάνιση του ζωδιακού φωτός με τη σύνοδο των πλανητών Δία-Κρόνου. Η υπόθεση αυτή έχει πολλά αδύνατα σημεία.

ΠΟΛΛΑΠΛΗ ή ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΛΑΝΗΤΩΝ

Ο Κ. Χασάπης (1970) προτείνει τη μεγάλη σύνοδο των 7 τότε γνωστών πλανητών: Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Κρόνος, Σελήνη, Ήλιος, που έγινε τον Απρίλιο του 6 π.Χ. στους ζωδιακούς αστερισμούς των Ιχθύων και του Κριού και διήρκεσε από 3-6 έτη.

Βιβλιογραφία

Θεοδοσίου Στράτος και Δανέζης Μάνος, Στα ίχνη του Ι.Χ.Θ.Υ.Σ. Εκδόσεις Δίαυλος Αθήνα 2000.

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe