ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τι είναι ο Κορωνοϊος SARS-COV2


05 April 2020
Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Msc Περιβάλλον & Υγεία, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Επιστημονικός Συνεργάτης, New York College
Τι είναι ο Κορωνοϊος SARS-COV2

Κατά το τελευταίο διάστημα λέξεις όπως «ιός» και ειδικότερα «κορωνοϊός» μπήκαν για τα καλά στην καθημερινή μας ζωή. Τι είναι όμως ένας ιός στην πραγματικότητα; Πρόκειται για έναν παθογόνο παράγοντα που προσβάλλει τα κύτταρα ενός οργανισμού ενσωματώνοντας το γονιδίωμά του στο γενετικό υλικό του ξενιστή του. Μέσω ελέγχου των κυτταρικών μηχανισμών ο ιός πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον οργανισμό.

Καταγράφονται πάνω από 5000 είδη ιών όπως αυτός του κοινού κρυολογήματος που κατά κανόνα έχει ήπια συμπτώματα και προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον  κόσμο. Επίσης θανατηφόροι ιοί όπως η διφθερίτιδα, ηπατίτιδα Α, Β, C , η γρίπη, η παρωτίδιδα, ο συγκυτιακός ιός κατά καιρούς έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και επιδείνωση των συνθηκών ζωής. Επιπλέον η δημιουργία χρονίων φλεγμονών σε όργανα όπως η προσβολή του ήπατος από τον ιό Epstein-Barr, αποτελούν παράγοντες  καρκινογένεσης. Το ενθαρρυντικό ωστόσο είναι ότι πολλοί επικίνδυνοι κατά το παρελθόν  ιοί κ.α. έχουν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με εμβόλια με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει αποκτήσει ανοσία.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εποχική γρίπη, για την οποία οι ιατροί συστήνουν τον ετήσιο εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου (πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.).

Αναφορικά με το μεγάλο θέμα του καιρού μας, ο SARS COV-2 είναι ένας ιός που εμφανίστηκε προς το τέλος του 2019 στην Κίνα. Τα αρχικά της ονομασίας του (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) σημαίνουν το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομου τύπου 2, ενώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρώτος ιός SARS  εκδηλώθηκε το 2002-2003 στην Κίνα, ενώ το  2012–13 o MERS (Middle East Respiratory Syndrome) είχε προκαλέσει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Μέση Ανατολή. Οι κορωνοϊοί ονομάστηκαν με αυτό τον τρόπο λόγω του χαρακτηριστικού σχήματός τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου το περίβλημά τους φαίνεται να μοιάζει με κορώνα.

Ο SARS- COV2 προκαλεί την νόσο COVID19 όπου μέσω προσβολής των αναπνευστικών κυττάρων. Ο ιός μόλις εισέλθει στο ανώτερο αναπνευστικό  χρησιμοποιεί τις  πρωτεϊνικές ακίδες του, ώστε να συνδεθεί με το κύτταρο. Ο ιός πλέον ελέγχει το κύτταρο. Το γενετικό υλικό που χρησιμοποιεί είναι το RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ), το οποίο βρίσκεται προστατευμένο σε ένα πρωτεϊνικό περίβλημα. Το  RNA  έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μετατροπής του γενετικού κώδικα από το DNA σε πρωτεϊνικά προϊόντα.  Όταν λοιπόν ο ιός δημιουργήσει πολλά αντίγραφά του μέσα στον οργανισμό πλέον δημιουργεί συμπτώματα, τα οποία ενδέχεται να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπλοκές στην υγεία.  

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe