ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορονοϊού;


26 March 2020
Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College
Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορονοϊού;

Ένα μεγάλο ερώτημα για τον Κορονοϊό είναι εάν και κατά πόσο θα βοηθήσει το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τον θερμότερο καιρό - όπως γίνεται πχ. με τη γρίπη. H απάντηση είναι αισιόδοξη. Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον θα υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο είναι και το αντικείμενο νέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που προορίζεται να βοηθήσει στην κατανόηση της αντίδρασης του ιού καθώς αλλάζουν οι εποχές.

«Ο κορονοϊός εξαπλώνεται παρόμοια με τη γρίπη- υπο μορφήν μικρών σταγονιδίων στον αέρα, οπου οι ιοί χάνουν τη μολυσματικότητά τους επειδή τα μόρια χάνουν τη δομική τους συνοχή, λόγω της θερμότητος και της ηλιακής ακτινοβολίας» σημειώνει ο Σαβίζ Σαφαριάν, καθηγητής ιατρικής  στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συνεχίζει «Τα φυσικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης των σταγονιδίων σε διαφορετικές θερμοκρασίες και συνθήκες υγρασίας επηρεάζουν τη μολυσματικότητά του Κορονοϊού».

Ο Σαφαριάν, μαζί με τον γιατρό Μάικλ Βερσίνιν, έχουν λάβει χρηματοδότηση  από το NSF (National Science Foundation) των ΗΠΑ για να μελετήσουν το πώς το εξωτερικό περίβλημα του ιού μαζί με τις ακτίνες (τις εξοχές που βλέπουμε στις εικόνες του Κορονοϊού, που είναι πρωτεϊνες) αντιδρά στις μεταβολές θερμοκρασίας και την ακτινοβολία. Συνεπώς εάν οι ακτίνες (πρωτεϊνες) δεν προσδεθούν γερά και δεν διεισδύσουν οι Κορονοϊοί στα κύτταρα του ανθρώπου, η μόλυνση δεν θα μεταδίδεται. Σημειώνεται πως οι ιοί δεν μπορούν να «κάνουν κάτι» μόνοι τους, καθώς έχουν ένα απλό περίβλημα με γενετικές «οδηγίες» στο εσωτερικό τους: Όταν ένας Κορονοϊός εισέλθει  στα κύτταρα ενός ανθρώπου, τα χρησιμοποιεί για να αναπαράγεται.

Παρά το γεγονός ότι στην Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία είναι καλοκαίρι και εκεί ο Κορονοϊός εξακολουθεί να μεταδίδεται, πιστεύεται ότι στο δικό μας καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες, την αυξημένη ηλιακή ακτινοβολία στο ορατό και στό υπεριώδες, την αυξημένη υγρασία, το γεγονός ότι θα έχει παραμείνει στις χώρες  της Μεσογείου για περισσότερο απο είκοσι εβδομάδες ο Κορονοϊός και επιπλέον με τα φάρμακα που θα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τότε υπάρχει η βεβαιότητα ότι η ζωή θα έχει ομαλοποιηθεί. Αυτό συμβαίνεi γενικά με τους ιούς και τους γνωστούς κορονοϊούς (SARS και MERS).

Οι καθηγητές Qasim Bukhari και  Yusuf Jameel, από το Massachusetts Institute of Technology, USA ανέλυσαν περιοχές του πλανήτη που είχαν προσβληθεί από τον Κορονοϊό και διαπίστωσαν ότι  το 90% των μολύνσεων, συνέβαινε σε περιοχές όπου η θερμοκρασία ήταν μεταξύ 3 και 17 βαθμών Κελσίου και σχετικά υψηλή υγρασία μεταξύ 4και 9 gr ανά κυβικό μέτρο.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάζονται προσομοιώσεις/ ψεύτικες εκδοχές του προστατευτικού εξωτερικού κελύφους του ιού. Χάρη στην αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού, οι ερευνητές μπορούν να φτιάχνουν συνθετικές εκδόσεις των κελυφών αυτών, χωρίς επιβλαβή γονιδιώματα μέσα- οπότε τα κελύφη είναι ασφαλή. Η όλη ιδέα- ο απώτερος στόχος- όπως εξηγεί ο Βερσινίν, είναι να διαπιστωθεί τι κάνει τον ιό να καταρρέει και να πεθαίνει. Ωστόσο, σε πρώτη φάση ελπίζεται να διαπιστωθεί πόσο καλά μεταδίδεται ο ιός υπό διαφορετικές συνθήκες- όπως πχ έξω στη ζέστη του καλοκαιριού ή μέσα σε εσωτερικούς χώρους με κλιματισμό. Αυτό δεν αποτελεί εμβόλιο, ωστόσο θα μπορούσε να επηρεάσει τις αποφάσεις για τη διάρκεια των μέτρων καραντίνας και κοινωνικής απομάκρυνσης.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Live Science)

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe