ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Κριτική Σκέψη ως Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για την Ανάπτυξη Καριέρας


11 March 2022
Nataliya Redina, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, New York College και Ειδικός σε Θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού
Η Κριτική Σκέψη ως Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα για την Ανάπτυξη Καριέρας

Η αγορά εργασίας άλλαξε ριζικά μετά τη ραγδαία ψηφιοποίηση που έλαβε χώρα σε μια προσπάθεια να μην καταρρεύσει η οικονομία και να διατηρηθεί η ανθρώπινη αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.  Σχεδόν όλες οι αλληλεπιδράσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται ψηφιακά και οι τοπικές αγορές διευρύνθηκαν με στόχο μια ενιαία παγκόσμια αγορά εργασίας. Όλος ο κόσμος συνειδητοποίησε ότι ανεξάρτητα από το αν ζεις στη Σιγκαπούρη ή στη Ρωσία, μπορείς να είσαι πολύτιμος συνάδελφος σε μια εταιρεία που εδρεύει στο Λονδίνο ή στην Ελλάδα.  Οι πιο καινοτόμοι χώροι εργασίας στον κόσμο ανοίγουν πλέον τους ορίζοντές τους για να συμπεριλάβουν τα διεθνή ταλέντα και να αγκαλιάσουν την απεριόριστη αλληλεπίδραση και το δημιουργικό δυναμικό των επαγγελματιών.

Ποιες αλλαγές, όμως, επιφέρει αυτή η παγκοσμιοποίηση της αγοράς σε ό,τι γνωρίζαμε, μέχρι τώρα, για τις μη τεχνικές και τις τεχνικές δεξιότητες;

Οι δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία, όπως η Ανεξαρτησία, η Αυτοπαρακίνηση, η Πολιτισμική Eυαισθητοποίηση, η Ευελιξία / Προσαρμοστικότητα και - πάνω απ' όλα - η Κριτική Σκέψη έχουν γίνει "πρώτη προτεραιότητα" σε μια αγορά που αλλάζει συνεχώς.  Πριν από μερικά χρόνια, αρκούσε απλώς να γνωρίζετε τα καθήκοντά σας και να τηρείτε αυστηρά τις οδηγίες για να ακολουθήσετε μια αρκετά επιτυχημένη καριέρα. Αυτή η συνταγή κατέρρευσε γρήγορα, καθώς οι εταιρείες συνειδητοποίησαν ότι αυτό που απαιτείται τώρα δεν είναι απλώς άνθρωποι που ακολουθούν οδηγίες, αλλά άνθρωποι που μπορούν να εφεύρουν νέες κατευθυντήριες γραμμές από το μηδέν, όπως απαιτούν οι παγκόσμιες αλλαγές.

Ως συνέπεια των παραπάνω, οι Οργανωτικοί Ψυχολόγοι, οι Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού ή άλλοι επαγγελματίες που ασχολούνται με νέους υπαλλήλους, μετατόπισαν την προσοχή τους στην αξιολόγηση της ικανότητας του υποψηφίου να σκέφτεται κριτικά.  Συχνά αυτή η ικανότητα είναι πιο σημαντική από την προηγούμενη εργασιακή εμπειρία. Τι είναι όμως η κριτική σκέψη;  Πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν μια τέτοια δεξιότητα;  Πώς μπορούν οι υπεύθυνοι προσλήψεων να αναγνωρίσουν αυτή τη δεξιότητα; Την έχουν οι ίδιοι οι άνθρωποι προκειμένου να την αναγνωρίσουν στους άλλους;  Πιθανόν να χρειάζεστε δεξιότητες κριτικής σκέψης προκειμένου να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα!

Κριτική σκέψη είναι η διανοητικά πειθαρχημένη διαδικασία της ενεργής, επίμονης και επιδέξιας εννοιολόγησης, εφαρμογής, ανάλυσης, σύνθεσης και/ή αξιολόγησης των πληροφοριών που συλλέγονται ή παράγονται από την παρατήρηση, την εμπειρία, τον προβληματισμό, τη συλλογιστική ή την επικοινωνία, ως οδηγός για την πεποίθηση και τη δράση.  Κάθε όρος που αναφέρεται παραπάνω μπορεί να αναλυθεί σύμφωνα με τον δικό του ορισμό.  Όμως είναι πολύπλοκο να εξασκήσεις κάτι όταν δεν είναι πολύ συγκεκριμένο ή εύκολα μετρήσιμο.

Προσπαθήστε να θυμάστε μόνο ένα πράγμα: όλα τα πράγματα έχουν διαφορετικές προοπτικές, γι' αυτό προσπαθήστε να τα δείτε από όσο το δυνατόν περισσότερες οπτικές γωνίες! Πώς;

  • Μείνετε περίεργοι.
  • Ακούστε κάθε φορά που οι άνθρωποι έχουν κάτι να μοιραστούν μαζί σας.
  • Να είστε πάντα ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να αλλάξετε τη γνώμη σας.
  • Πειραματιστείτε με λύσεις που δεν έχετε δοκιμάσει στο παρελθόν.
  • Πάρτε ρίσκα (εντός λογικών ορίων).
  • Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές.
  • Αναζητήστε νέες προκλήσεις.
  • Διαβάστε, ερευνήστε και ζητήστε εξηγήσεις από άλλους.
  • Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, φιλτράρετε ό,τι συλλέγετε μέσα από ένα πρίσμα σεβασμού και αποδοχής των διαφορετικών στάσεων.

Αυτός είναι ένας κύκλος που δεν σταματά ποτέ. Μια μέρα θα περάσετε από συνέντευξη για τη θέση εργασίας των ονείρων σας και θα λάβετε την ανατροφοδότηση "Θεωρούμε ότι οι ικανότητές σας στην κριτική σκέψη αποτελούν πλεονέκτημα για την εταιρεία μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρουμε τη θέση".

Όπως βλέπετε, η κριτική σκέψη δεν είναι απλώς μια δεξιότητα που πρέπει να επιδείξετε για να έχετε καλή ανατροφοδότηση κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.  Είναι μια στάση ζωής.  Αγκαλιάστε την!

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe