ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Management, η μοναδική εξειδίκευση που τελικά όλοι πρέπει να έχουμε!


24 August 2016
Χάρης Αγκυρόπουλος
Management, η μοναδική εξειδίκευση που τελικά όλοι πρέπει να έχουμε!

Management, η μοναδική εξειδίκευση που τελικά όλοι πρέπει να έχουμε!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας οι εισακτέοι σε σχολές Διοίκησης το 2015 ήταν περίπου 5,000 σε σύνολο 58,000 μαθητών (https://minedu.gov.gr). Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό περίπου 8,7%. Με άλλα λόγια περίπου 9 στους 100 εισακτέους προτίμησαν κάποια σχολή με πρωτεύων επιστημονικό αντικείμενο το management. Τελικά όμως το management είναι επιστήμη ή τέχνη;

Εάν καθορίζουμε την τέχνη ως προσωπική ικανότητα ή δεξιότητα τότε το management έχει ορισμένα καλλιτεχνικά συστατικά. Απ’ την άλλη, οι στόχοι των σύγχρονων στελεχών απαιτούν τη χρήση τεχνικών, πρακτικών και μεθοδολογιών. Επομένως συνθέτοντας τις δύο αυτές αντιλήψεις θα μπορούσαμε να καταλήξουμε πως η επιστήμη και η τέχνη συντρέχουν με το management να αποτελεί το σημείο τομής τους.

Η τάση της αγοράς να συγκλίνει στη μακροχρόνια ισορροπία αποτελεί θεμελιώδη αρχή στους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς κύκλους. Κάτι τέτοιο μοιάζει να συμβαίνει και στην αγορά των MBA (Master in Business Administration) προγραμμάτων. Η ζήτηση για μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στο management ολοένα και μεγαλώνει με φυσικό επακόλουθο η προσφορά να προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση και ως εκ τούτου η αγορά αυτών των μεταπτυχιακών προγραμμάτων πραγματικά να ανθεί. Άραγε υπάρχει στα αλήθεια κάποια θέση/ειδικότητα/εταιρεία όπου δεν δημιουργείται θέμα διαχείρισης; Από το απλό, διαχείριση χρόνου (Time Management) το οποίο όλες οι μεγάλες εταιρίες προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν με κάθε τρόπο, μέχρι και σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα διαχείρισης οργανωτικών αλλαγών (Change Management) κάθε στέλεχος – εταιρεία προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που προκύπτουν με όσο το δυνατόν λιγότερες διαθέσιμες πηγές αλλά με όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα.

Αρκετά τμήματα δημοσίων και ιδιωτικών Πανεπιστημίων, κυρίως του εξωτερικού, προσφέρουν προγράμματα MBA τόσο για νέους φοιτητές όσο και για έμπειρα στελέχη επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο συνδυασμός της άρτιας ακαδημαϊκής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας αποτελεί το βασικό κριτήριο επιλογής των υποψηφίων οι οποίοι ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στον κόσμο των επιχειρήσεων και των πολυεθνικών εταιριών.

Το New York College σε συνεργασία με το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπόλτον (University of Bolton) προσφέρουν τα τελευταία χρόνια ίσως το καλύτερο πρόγραμμα για στελέχη επιχειρήσεων και όχι μόνο. Το πρόγραμμα βασίζεται στο άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό το οποίο ταυτόχρονα διαθέτει μεγάλη εργασιακή εμπειρία στην ευρύτερη αγορά, της οποίας αποτελεί ενεργό και αναπόσπαστο κομμάτι. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά με τα υπόλοιπα προγράμματα που προσφέρονται στην Ελλάδα τα οποία συνήθως προσπαθούν να καλύψουν ένα από τα δύο συστατικά και τα οποία χαρακτηρίζουν ένα πρόγραμμα επιτυχημένο ή μέτριο. Όλα αυτά βέβαια υπό την αιγίδα του εκπαιδευτικού ομίλου New York College το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια αποτελεί ορόσημο στο χώρο της εκπαίδευσης θέτοντας ως βασική του αρχή μια έννοια, η οποία στους επιχειρηματικούς κύκλους εκφράζεται ως το σύγχρονο «δόγμα» και δεν είναι άλλη από την έννοια της ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (innovation).

Πριν από μερικές δεκαετίες λέγαμε πως το σύγχρονο στέλεχος επιχείρησης που δεν συμβαδίζει με την τεχνολογική εξέλιξη θα θεωρείται σχεδόν αναλφάβητος αναγκάζοντας το ίδιο το σύστημα να τον/την απορρίψει. Στις μέρες μας είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως κάθε στέλεχος είναι τουλάχιστον άριστα εξοικειωμένο με κάθε μορφή τεχνολογίας και σε κάποιες περιπτώσεις είναι και εξειδικευμένο με κάποιες από αυτές τις μορφές. Σήμερα, πολλά ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων ισχυρίζονται πως η σημασία της τεχνολογικής γνώσης έχει παραδώσει τη θέση της όχι μόνο στη γνώση αλλά στην εξειδίκευση της επιστήμης της διοίκησης. Μήπως τελικά σε λίγα χρόνια το MBA θα αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε στέλεχος;

Χάρης Αγκυρόπουλος Ph.D.c., M.Sc

Ακαδημαϊκός Διευθυντής Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων-

University of Bolton (MBA, MPhil & PhD)

New York College

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe