ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Το τσιγάρο: Συμβατικό και ηλεκτρονικό και οι επιπτώσεις στην υγεία


30 May 2016
Νίκος Κατσαρός
Το τσιγάρο: Συμβατικό και ηλεκτρονικό και οι επιπτώσεις στην υγεία

Το τσιγάρο: Συμβατικό και ηλεκτρονικό και οι επιπτώσεις στην υγεία

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 31 Μαίου καλό θα είναι οσοι καπνίζουν να γνωρίζουν τις χημικές τοξικές ουσίες που παίρνουν και οσοι δεν καπνίζουν να γνωρίζουν γιατί δεν πρέπει να αρχίσουν το τσιγάρο,ουτε το συμβατικό,ουτε το ηλεκτρονικό

Στην κόκκινη λίστα των χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου προτού αυτός καεί και όταν αυτός καεί,ειναι:

A.2500 χημικές ουσίες υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου προτού αυτός καεί,πολλές από αυτές είναι τοξικές.

Β. 5300-7000 χημικές ουσίες περιέχει το νεφος του καπνού που παράγεται όταν καπνίζουμε, πολλές από αυτές τοξικές.

Γ.600 από τις ουσίες του καπνού είναι πρόσθετα,δηλαδή ουσίες που δεν περιέχωνται στον καπνό,αλλά προστίθεναι από τις καπνοβιομηχανίες για να προκαλούν εθισμό ή ,και να έλκουν τον καταναλωτή.

Δ.93 από τις ουσίες του νέφους του καπνού κρίθηκαν επικίνδυνες για την υγεία απο την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA) των ΗΠΑ και πρέπει να αναφέρωνται.

Παράλληλα και ενώ η παγκόσμια εκστρατεία ενάντια στο κάπνισμα φαίνεται να αποδίδει ,ενας νέος κίνδυνος αναδύεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο.Ενώ στην αρχή εμφανίσθηκε ως ένα προίόν που θα βοηθούσε στο κόψιμο του τσιγάρου,σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές όχι μόνο δεν βοήθησε τους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο,αλλά δημιούργησε και μια καινούργια κοινωνία καταναλωτών,αυτών που καπνίζουν (ατμίζουν)ηλεκτρονικό τσιγάρο και δεν είχαν καπνίσει τσιγάρα ποτέ πρίν,ιδιαίτερα στην νεότερη γενιά.

Οι κίνδυνοι για την υγεία από το ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως το ποσοστό φορμαλδεύδης ,γνωστής καρκινογόνου ουσίας που παράγεται κατά το άτμισμα είναι δεδομένη.Επιπλέον οι διάφορες αρωματικές ουσίες προκαλούν βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα οπως και οι εισπνεόμενες προπυλένογλυκόλη και γλυκερίνη .

Ασφαλώς υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο βλαβερό από το συμβατικό τσιγάρο,ότι βοηθά στο κόψιμο του τσιγάρου,ότι δεν προκαλεί εθισμό,ότι περιέχει μικρό ποσοστό φορμαλδεύδης και νιτροζαμινών,κλπ.Βεβαίως είναι γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρονικού τσιγάρου εχει διάρκεια λιγότερο από δέκα χρόνια και συνεπώς δεν γνωρίζουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία.

Παρά τις τεράστιες αντιδράσεις της βιομηχανίας ηλεκτρονικού τσιγάρου(ετησιος τζίρος 2 δις. Ευρώ)η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ αποφάσισε από τις 8 Αυγούστου του 2016 να απαγορεύεται η πώληση ηλεκτρονικών τσιγάρων σε άτομα κάτω των 16 ετών και με επίδειξη ταυτότητος σε άτομα κάτω των 25 ετών.Επίσης να απαγορευεται η πώληση ηλεκτρονικών πακέτων από αυτόματα μηχανήματα ,εκτός από αυτά που βρίσκωνται σε μπάρ,καζίνο κλπ.Επίσης να απαγορεύεται το ηλεκτρονικό κάπνισμα,άτμισμα,σε κλειστούς χώρους.Ακόμη δεν θα μπορούν να διαφημίζωνται στο διαδίκτυο ή να είναι χορηγοί σε τηλεοπτικά προγράμματα. Σύντομα δε θα εκδοθούν και οι προειδοποιήσεις που θα πρέπει να αναφέρωνται στα πακέτα των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ενώ όλα αυτά τα μέτρα,έστω και μικρά αλλά αποφασιστικά βήματα γίνωνται σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου στην πατρίδα μας επικρατεί το απόλυτο χάος οπου κανένα μέτρο δεν παιρνεται και αυτά τα νομοθετήματα που έχουν παρθεί δεν εφαρμόζονται.

Νίκος Κατσαρός

Π.Πρόεδρος Ενωσης Ελλήνων Χημικών

Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe