ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

H Χρυσή Δεκαετία 2013-2023 του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College


21 December 2023
Filitsa Arvaniti, State University of New York / Empire State University: B.S., LaSalle University (U.S.A.). M.A.
H Χρυσή Δεκαετία 2013-2023 του Εκπαιδευτικού Ομίλου  New York College

Σύμφωνα με την παγκόσμια διαβάθμιση Webometrics,

το New York College είναι το ΚΟΡΥΦΑΙΟ εταιρικό κολλέγιο στην Ελλάδα στη δεκαετία 2013-2023

Ο διεθνής Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College, έχει γράψει σημαντική ιστορία στην Ελληνική Εκπαίδευση, δεδομένου ότι από το 1989 μορφοποίησε τον κολλεγιακό κλάδο στην Ελλάδα και σήμερα είναι ο μοναδικός Εκπαιδευτικός Όμιλος ελληνικής ιδιοκτησίας ο οποίος έχει ιδρύσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια στην Ευρώπη. Επί πλέον, από ακαδημαϊκή άποψη, είναι ο διαχρονικά πλέον διακεκριμένος Εκπαιδευτικός Όμιλος στην Ελλάδα, όπως καταδεικνύεται μεταξύ άλλων από τις επιδόσεις του στην παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων και κολλεγίων «Webometrics Ranking of World Universities» κατά την δεκαετία 2013-2023.

University of New York in Prague (UNYP)- Θυγατρικό Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο του Ομίλου New York College, στην Πράγα της Τσεχίας.

 

Ελληνικό πρότυπο ακαδημαϊκής εξωστρέφειας

Το ελληνικό κολλέγιο New York College, ιδρυτικό μέλος και επικεφαλής του διεθνούς Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, φέρει επαξίως την  προσωνυμία «Tο Διεθνές Κολλέγιο της Ελλάδος» (“The international College of Greece”): Με campuses στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το New York College είναι σήμερα το μοναδικό ελληνικό κολλέγιο με εμπειρία στην ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, υπό την ηγεσία του Ιδρυτή και Προέδρου του Ηλία Σ. ΦούτσηHon Ph.D., αδιάλειπτα επί 34 χρόνια, από το 1989 μέχρι σήμερα, το New York College έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στην Ελληνική Εκπαίδευση:

  • Το 1989 το New York College, σύναψε την ιστορικά πρώτη στην Ελλάδα Διεθνή Συμφωνία Ακαδημαϊκής πιστοποίησης (international academic validation agreement), και μάλιστα με το STATE UNIVERSITY OF NEW YORK (SUNY), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο των Η.Π.Α. με 64 campuses και 420.000 φοιτητές, η οποία ως πρότυπη συμφωνία μορφοποίησε τον κολλεγιακό κλάδο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
  • Μετά δε από δέκα χρόνια, το 1998, το New York College ίδρυσε το θυγατρικό ιδιωτικό Πανεπιστήμιο University of New York in Prague (UNYP) στην καρδιά της Ευρώπης (Πράγα Τσεχίας), το οποίο ήδη συμπλήρωσε 25 χρόνια λειτουργίας, ενώ στη συνέχεια ίδρυσε ιδιωτικά Πανεπιστήμια στις πρωτεύουσες όμορων χωρών της Ελλάδος (Τίρανα, Σκόπια, Βελιγράδι).

 

Νew York College: Διαχρονικά «Νο 1» στην Ελλάδα

Πέρα από αυτήν την εξωστρεφή στρατηγική ανάπτυξης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που διαφοροποιεί το New York College από όλα τα άλλα ελληνικά κολλέγια, το New York College αναδείχθηκε και με ποιοτικά ακαδημαϊκά κριτήρια ως το κορυφαίο κολλέγιο στην Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση μεταξύ όλων των άλλων εταιρικών κολλεγίων στην Ελλάδα στη δεκαετία 2013-2023.

Συγκεκριμένα, ήδη από το 2018 αυτό το επίτευγμα (πρώτη κλαδική θέση μεταξύ των ελληνικών εταιρικών κολλεγίων) αναδείχθηκε στην επίσημη έκδοση της Μονάδος Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.) του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (ΕΚΠΑ), όπου αναδημοσιεύθηκε η παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων και κολλεγίων Webometrics. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ομάδα εργασίας καθηγητών του ΕΚΠΑ το 2018, με επικεφαλή τον καθηγητή Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, Πρύτανη ΕΚΠΑ.

-ΠΙΝΑΚΑΣ 1-

 

Σύμφωνα μάλιστα με αυτή τη μελέτη του ΕΚΠΑ, η Webometrics—που καταρτίζεται από τo Cybermetrics Lab του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Higher Council for Scientific Research – CSIC), του κορυφαίου δημόσιου ερευνητικού οργανισμού της Ισπανίας—«θεωρείται από τους πλέον έγκυρους πίνακες κατάταξης παγκοσμίως» καθώς σύμφωνα με τον Πρύτανη «στηρίζεται σε στοιχεία άμεσα επαληθεύσιμα στο διαδίκτυο, και όχι σε δείκτες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε συνεντεύξεις, ερωτηματολόγια και «έρευνες γνώμης» οι οποίοι διακατέχονται σε κάποιες περιπτώσεις από μεροληψία ή υποκειμενισμό». 2

Εκείνη όμως η μελέτη του ΕΚΠΑ το 2018 δεν απετέλεσε έκπληξη. Από το β΄ εξάμηνο 2014, το New York College, κατόρθωσε να έχει αδιάλειπτη παρουσία στη Webometrics  κάθε εξάμηνο κατά την 4ετία από Ιούλιο 2014 μέχρι Ιανουάριο 2018, με συνολικά οκτώ (8) πρωτιές μεταξύ των άλλων εταιρικών κολλεγίων—διαχρονική επίδοση-ρεκόρ (8 πρωτιές) που παραμένει ακατάρριπτο μέχρι σήμερα (2023), σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο και συναφή στατιστικό πίνακα (Πίνακας 1) που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο εκπαιδευτικό ειδησεογραφικό ιστολόγιο ALFAVITA.3

 

Διαχρονική παγκόσμια ακτινοβολία

Επί πλέον, ο διεθνής Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College έχει σταθερή παρουσία, αδιάλειπτα κάθε ακαδημαϊκό έτος και κάθε εξάμηνο στη δεκαετία 2013-2023, στην τιμητική παγκόσμια κατάσταση «WORLD» της Webometrics, όπου καταχωρούνται τα παγκοσμίως κορυφαία (12.000) πανεπιστήμια και κολλέγια στον Κόσμο κάθε εξάμηνο.

Ειδικότερα, όπως δημοσιεύθηκε στο ALFAVITA και σε άλλα ιστολόγια (ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΝΕΑEKPAIDEYO.GRNEATORA.GR, κ.τ.λ.), συνολικά 32.000 πανεπιστήμια και κολλέγια στον Κόσμο (Higher Education Institutions, σύντμ. «ΗΕΙs»)

-ΠΙΝΑΚΑΣ 2-

κατατάσσονται σήμερα από τη Webometrics σε δύο μείζονες διακριτές κατηγορίες βάσει του δείκτη Παγκόσμιας Κατάταξης (World Rank, συντμ. «W.R.»):

  1. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα παγκοσμίως κορυφαία 12.000 ΑΕΙ (top 37,5% ΗΕΙs), τα οποία καταχωρούνται στην τιμητική (εξαμηνιαία) παγκόσμια κατάσταση «WORLD» της Webometrics.
  1. Σε αντίθεση, τα υπόλοιπα (18.000) πανεπιστήμια και κολλέγια στον Κόσμο στο ίδιο εξάμηνο (bottom 62,5%) ΔΕΝ περιλαμβάνονται σε αυτήν την κατάσταση (WORLD), αλλά παρατίθενται από την Webometrics μόνο σε εθνικό ή ηπειρωτικό επίπεδο (ανά χώρα ή ήπειρο), ΟΧΙ όμως και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από τα 34 εταιρικά κολλέγια που έχουν αδειοδοτηθεί από το ΥΠΑΙΘΑ, μόνον 8 κολλέγια (23,5%) κατόρθωσαν να συμπεριληφθούν έστω μία φορά στην παγκόσμια κατάσταση (WORLD) της Webometrics κατά την τελευταία δεκαετία 2013-2023.

Ουδέν όμως εξ αυτών κατόρθωσε να συμπεριληφθεί αδιαλείπτως σε όλες τις εξαμηνιαίες καταστάσεις WORLD της Webometrics κατά την δεκαετία 2013-2023. Απεναντίας, μόνο ο Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College κατόρθωσε να έχει παρουσία σε αυτή την τιμητική κατάσταση αδιαλείπτως σε όλες αυτές τις εξαμηνιαίες καταστάσεις (WORLD) κατά την δεκαετία 2013-2023, είτε διά του Νew York College (NYC), είτε διά του University of New York in Prague (UNYP), είτε συνήθως δι' αμφοτέρων (Πίνακας 2).

 

Αισθητή πρόοδος του κολλεγιακού κλάδου

Αυτή δε η σταθερότητα του διεθνούς Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College το 2013-2023, όσον αφορά στη διαχρονική παρουσία του στην παγκόσμια κατάσταση WORLD της Webometrics, σε συνδυασμό με τις παραπάνω (8) πρωτιές του New York College το 2014-2018, παρώθησε και άλλα εταιρικά κολλέγια στην Ελλάδα να επενδύσουν στην έρευνα και στη διαδικτυακή τους παρουσία.

Αποτέλεσμα δε αυτής της ενέργειας είναι ότι ο εταιρικός κολλεγιακός κλάδος της Ελληνικής Εκπαίδευσης βελτιώθηκε αισθητά κατ' αυτή τη δεκαετία, συγκεκριμένα από μέσο όρο παγκόσμιας κατάταξης W.R. 13.871 τον Ιούλιο 2014 σε μέσο όρο παγκόσμιας κατάταξης W.R. 11.963 τον Ιούλιο 2023, δηλαδή σχεδόν κατά 2.000 θέσεις κατά μέσο όρο σε αυτή την παγκόσμια κατάταξη πανεπιστημίων και κολλεγίων. Ως αποτέλεσμα αυτής της θετικής κλαδικής εξέλιξης, τον Ιούλιο 2023 τέσσερα εταιρικά κολλέγια συμπεριελήφθησαν στην παγκόσμια κατάσταση WORLD της Webometrics, έναντι μόνον ενός (του New York College) που είχε συμπεριληφθεί σε αυτή την κατάσταση πριν δέκα χρόνια, τον Ιούλιο 2014. Αυτό είναι ένα επίτευγμα όχι μόνον του εταιρικού κολλεγιακού κλάδου αλλά και της Ελληνικής Εκπαίδευσης εν γένει, στο οποίο συνετέλεσε καταλυτικά ή και καθοδηγητικά ο Εκπαιδευτικός όμιλος New York College με το ηγετικό του παράδειγμα.

 

Ακαδημαϊκός πρέσβυς καλής θελήσεως

Στο μεταξύ, πέραν της διαχρονικά σταθερής παρουσίας του στην τιμητική παγκόσμια κατάσταση «WORLD» της Webometrics, ο διεθνής Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College, έχει και την καλύτερη διαχρονικά επίδοση από τα ελληνικά εταιρικά κολλέγια, καθώς έχει αξιολογηθεί με μέσο όρο παγκόσμιας κατάταξης (World-Rank average) των παραπάνω δύο φορέων του (NYC και UNYP) W.R. 10.182 κατά την δεκαετή περίοδο από Ιούλιο 2013 μέχρι Ιούλιο 2013 (Πίνακας 2, κάτω-δεξιά κελί δεδομένων), έναντι μέσου όρου W.R. 10.973 του δεύτερου εταιρικού κολλεγίου στην Ελλάδα, μέσου όρου W.R. 11.919 του τρίτου, μέσου όρου W.R. 11.971 του τέταρτου, κ.ο.κ., κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Webometrics.

Eπομένως, βάσει όλων αυτών των διαχρονικών διακρίσεων στη «Χρυσή Δεκαετία» 2013-2023 του New York College, ο διεθνής Εκπαιδευτικός Όμιλος New York College δίνει το παρόν κάθε χρόνο, κάθε εξάμηνο, στην τιμητική παγκόσμια κατάσταση WORLD της Webometrics και μάλιστα ως ο εξωστρεφής και διαχρονικά ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ εκπαιδευτικός όμιλος της Ελλάδος.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ

1 Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟ.ΔΙ.Π.), «Πίνακες Διεθνούς Κατάταξης των Πανεπιστημίων: Μεθοδολογία - δείκτες και η θέση του ΕΚΠΑ 2017-2018», Εκδόσεις ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ (Αθήνα 2018), σ. 28, Ελεύθερα διαθέσιμη (freely readable/downloadable) εδώ: https://www.uoa.gr/fileadmin/user_upload/PDF-files/anakoinwseis/ekdoseis/2405_pinakes-katataxis-final.pdf

2 Αυτόθι σ. 24.

3 John D. Pappas, «Δίκοπο Μαχαίρι η Webometrics για τα Κολλέγια», AlfaVita (14.09.2023, 06:00), εδώ: https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/426850_dikopo-mahairi-i-w

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe