ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Πρόκληση του Υβριδικού Πολέμου για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Συρία, Ουκρανία και οι Μεταβολές στο Περιβάλλον Ασφαλείας


11 April 2016

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016 η εκδήλωση με θέμα:

“Η Πρόκληση του Υβριδικού Πολέμου για το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση: Συρία, Ουκρανία και οι Μεταβολές στο Περιβάλλον Ασφαλείας”

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από το New York College, με χορηγό το CNN GREECE και την επίσημη υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην κατάμεστη αίθουσα του Υπουργείου έδωσαν το παρόν σημαντικές προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και τον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ. Χρήστος Διαμαντόπουλος, ο οποίος έθεσε κεντρικά ερωτήματα προς τους ομιλητές. Aκoλούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του New York College, κ. Ηλία Φούτση, ο οποίος μίλησε για την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και έθεσε τη βάση της συζήτησης, παρέχοντας τον ορισμό του υβριδικού πόλεμου. Την εκδήλωση χαιρέτησε και ο εκπρόσωπος του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδακ. Πέτρος Άγγος.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των πολιτικών εκπροσώπων, κ. Δημήτρη Καμμένου, Στρατηγού Γεωργίου Ντζιμάνη, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και κ. Γεωργίου Τσιτσιλιώνη, καθένας από τους οποίους εξέτασε το θέμα από διαφορετική σκοπιά. Ο κ. Καμμένος, εκπρόσωπος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Πειραιά των ΑΝΕΛ, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο επιδρά η παγκοσμιοποίηση και οι νέες οικονομικές συγκυρίες στο φαινόμενο του υβριδικού πόλεμου. Ο Στρατηγός κ. Ντζιμάνης, βουλευτής Κοζάνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ανέλυσε διεξοδικά το ζήτημα του υβριδικού πόλεμου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, βουλευτής της Ν.Δ. και τέως Υπουργός Ναυτιλίας, συνέδεσε τον υβριδικό πόλεμο μία από τις σημαντικότερες συνέπειές του, τις προσφυγικές ροές, οι οποίες πλήττουν τη χώρα μας. Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη σημασία της εσωτερικής ασφαλείας και της διατήρησή της στη χώρα. Οι πολιτικές παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν με τον κ. Τσιτσιλώνη, υπεύθυνο του Τομέα Άμυνας του Ποταμιού, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για πράξεις και λύσεις στο ζήτημα.

Η  συζήτηση συνεχίστηκε με το πάνελ των ακαδημαϊκών, στο οποίο συμμετείχαν ο Καθηγητής Στρατηγικής του Πανεπιστήμιου Πειραιά κ. Αθανάσιος Πλατιάς, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Ταξίαρχος Αχιλλέας Ταουξής, ο αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Σωτήρης Ρούσσος, και ο Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Ανδρέας Παναγόπουλος, Διευθυντής του CNN Greece.

 Πιο συγκεκριμένα, οι ομιλητές ανέλυσαν τα ακόλουθα ζητήματα: ο καθηγητής κ. Πλατιάς σχολίασε ότι ο υβριδικός πόλεμος είναι κάτι πολύ παλαιό και όχι κάτι νέο. Έκανε λόγο για τον Πελοποννησιακό Πόλεμο και αναφέρθηκε επίσης στον Σουν Τσου, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο τον υβριδικό πόλεμο με το μακρύ ιστορικό παρελθόν. Επίσης, μίλησε και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για τη νέα φύση του πόλεμου που πλέον επικρατεί, καταργώντας το μοντέλο του Karl von Clausewitz.

Ο καθηγητής κ. Γιαλλουρίδης, στην παρέμβασή του, ανέλυσε τα τεκταινόμενα στον ισλαμικό κόσμο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αυτά συνδέονται με το φαινόμενο του υβριδικού πόλεμου. Μίλησε, επίσης, για τη Συρία και το Ιράκ, καθώς και για τον υβριδικό πόλεμο που ατύπως έχει εξαπολύσει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδος και της ΕΕ, εκμεταλλευομένη τις προσφυγικές ροές.

Ο Ταξίαρχος κ. Ταουξής ανέλυσε το θεωρητικό πλαίσιο του υβριδικού πόλεμου και μίλησε για τους τρόπους αντιμετώπισης, μέσα από τη συνεργασία των υπηρεσιών κάθε χώρας.

Ο καθηγητής κ. Ρούσσος μίλησε για τη Συρία και την Ουκρανία εστιάζοντας στη χρήση των media και το ρόλο τους στην ανάδειξη συγκεκριμένων υβριδικών απειλών και στην κατεύθυνση της διεθνούς κοινής γνώμης.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Δρ. Φίλης, ο οποίος συνέδεσε τον υβριδικό πόλεμο με τα ενεργειακά ζητήματα και ανέλυσε διεξοδικά το τι συμβαίνει στο ζήτημα της Ρωσίας –Ουκρανίας, παρουσιάζοντας στοιχεία που αφορούν την ενέργεια και την οικονομία και συνδέοντας όλα τα παραπάνω με το θέμα του υβριδικού πόλεμου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμα προς το κοινό, τα πρακτικά και το βίντεο της εκδήλωσης.

Το New York College, στηρίζοντας πιστά τις ακαδημαϊκές δράσεις, ευχαριστεί θερμά όλους τους ομιλητές και τους παρευρισκόμενους σε αυτή την εξαιρετικά επιτυχημένη εκδήλωση και υπόσχεται να συνεχίσει και στο μέλλον με ανάλογες δράσεις.

 

Καλωσόρισμα και Εισαγωγή από τον Δρ. Χρήστο Διαμαντόπουλο.

 

Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, κ. Ηλίας Φούτσης  χαιρετίζει την εκδήλωση.

 

Χαιρετισμός του κ. Πέτρου Άγγου, εκπρόσωπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

 

Παρέμβαση του εκπροσώπου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βουλευτή Β’ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρη Καμμένου.

 

Παρέμβαση του Βουλευτή Κοζάνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, κ. Γεώργιου Ντζιμάνη.

 

Παρέμβαση του Βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

 

Ομιλία του κ. Αθανάσιου Πλατιά, Καθηγητή Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

 

Ομιλία του κ. Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Oμιλία του Ταξίαρχου Αχιλλέα Ταουξή, αν. Γενικού Διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

Ομιλία του κ. Σωτήρη Ρούσσου, αν. Καθηγητή του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Φίλη, Διευθυντή Ερευνών Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

 

Προσέλευση κοινού.

 

Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, κ. Ηλίας Φούτσης , ο Αντιπρόεδρος του New York College κ. Νίκος Κατσαρός και ο Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημήτρης Καμμένος. 

 

Στιγμιότυπα από την κατάμεστη αίθουσα της Ημερίδας.

 

Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, κ. Ηλίας Φούτσης με τον Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσίωτη.

Δείτε όλη την εκδήλωση εδώ!

Δείτε την παρέμβαση της Ευρωβουλετού Εύας Καιλή εδώ!

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe