ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Όποιος δεν θυμάται την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.


01 February 2024
Ηλίας Σ. Φούτσης, Hon PhD
Όποιος δεν θυμάται την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει.

Στο βήμα: Ο Ιδρυτής και Πρόεδρος τού διεθνούς Εκπαιδευτικού Ομίλου New York CollegeΗλίας Σ. ΦούτσηςHon PhDΕξ αριστερών προς τα δεξιάΟ Πρύτανης του New York College Δημήτριος Μπουραντάς, o Υποστράτηγος Δημήτριος Οικονομίδης—παριστάμενος στην εκδήλωση ως επίσημος εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη—ο τετράκις Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο Κοσμήτορας του New York College Δρ. Βασίλειος Σκιάνης (LONDON SCHOOL OF ECONOMICSPh.D.) και ο Ακαδημαϊκός Διευθυντής τού Τμήματος Αθλητικών Σπουδών του New York College Δρ. Κωνσταντίνος  Παύλου (ομκαθηγητής HARVARD MEDICAL SCHOOL).

 

[Παρατίθεται παρακάτω αυτούσια η επετειακή ομιλία τού Ιδρυτή και Προέδρου τού διεθνούς Εκπαιδευτικού Ομίλου New York College, Ηλία Σ. Φούτση, Hon PhD, κατά την τελετή εγκαινίων τής αίθουσας NYC Lord Byron Room, την 25η Ιανουαρίου 2024, 1 μ.μ., δύο ακριβώς αιώνες μετά την ανακήρυξη του Λόρδου Βύρωνα σε Αρχιστράτηγο των εμπολέμων Ελλήνων στη Δυτική Ρούμελη (την 25η Ιανουαρίου 1824, 1 μ.μ.). Η τελετή διεξήχθη με την ενεργό υποστήριξη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη διά του επισήμου εκπροσώπου του, Υποστρατήγου Δημητρίου Οικονομίδη, και με την επίσης ενεργό συμμετοχή τού Ολυμπιονίκη Πύρρου Δήμα και του Αρχιμανδρίτη Αρίσταρχου Γκρέκα, επίκουρου καθηγητή στη Θεολογική Σχολή τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.]

 

Πανοσιολογιότατε Αρχιμανδρίτη Πατέρα Αρίσταρχε Γκρέκα,

Αξιότιμε Υποστράτηγε Δημήτριε Οικονομίδη,

Ενδοξότατε Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα,

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι:

Ακριβώς πριν 200 χρόνια, την 25η Ιανουαρίου 1824, την ίδια ακριβώς ώρα, στις 1 μ.μ., ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ενεχείρισε στον Λόρδο Βύρωνα την ανακήρυξή του σε Αρχιστράτηγο, επί λέξει σε «πολιτικό και στρατιωτικό Αρχηγό», των Ελλήνων στον Αγώνα τής Ανεξαρτησίας.

Τότε, ο Λόρδος Βύρων είχε καταξιωθεί στις συνειδήσεις των Ελλήνων για πολλούς λόγους. Στην Ελλάδα ήρθε τότε, όχι απλώς ως άλλος ένας Φιλέλληνας, ούτε απλώς ως ο μεγαλύτερος και διασημότερος Φιλέλληνας. Ο Λόρδος Βύρων ήρθε στην Ελλάδα ως κάτι παραπάνω, πολύ παραπάνω:

Κατ’ αρχάς, ήρθε ως Αρχιεπίτροπος του πρώτου Δανείου τής Ανεξαρτησίας από την κεφαλαιαγορά τού Λονδίνου. Τότε, το 1824, από εκείνο το δάνειο εξαρτιώταν η μαχητική ικανότητα του Ελληνικού Στόλου μετά από 3 χρόνια εξαντλητικών και φθοροποιών ναυμαχιών μεταξύ των Ελλήνων ναυμάχων και της τριηπειρωτικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1821-1823.

  Επί πλέον ο Λόρδος Βύρων ήρθε στην Ελλάδα ως ο μοναδικός εθνοενωτικός ηγέτης που θα μπορούσε πετύχει την καταλαγή των εμφύλιων διαμαχών των Ελλήνων το 1824.

  Σκοπός τού Βύρωνα ήταν να συγκροτήσει ένα εθνικό στράτευμα 3.000 ανδρών, που σταδιακά θα αυξάνετο σε 28.000 άνδρες, με χρηματοδότηση από τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας το 1824-1825.

Αυτές και πολλές άλλες άγνωστες πτυχές τού Λόρδου Βύρωνα,  το New York College τις αναδεικνύει, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2023-2024, με επετειακές εκδηλώσεις για τη Διακοσιετηρίδα τού Λόρδου Βύρωνα στην Ελλάδα.

Ήδη πριν από ένα μήνα, την παραμονή Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2023, 11 π.μ., 200 ακριβώς χρόνια μετά τον περιπετειώδη κατάπλου τού Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, στην πρώτη γραμμή τού πυρός στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας την 24η Δεκεμβρίου 1823, 11 π.μ. (σύμφωνα με το τότε παρ’ ημίν ισχύον Ιουλιανό ημερολόγιο), εκπρόσωποι των φοιτητών μας προέβησαν σε επετειακή κατάθεση στεφάνου στο μνημείο τού Λόρδου Βύρωνα έναντι του campus μας, στο ιστορικό συνθετικό μνημείο με τον τίτλο «Η Ελλάς [στέφει] τον Βύρωνα».

Μαζί με τον στέφανο, οι φοιτητές μας κατέθεσαν και τιμητική πινακίδα στον ανδριάντα τού Λόρδου Βύρωνα, στην οποία αναγράφεται το επιγραμματικό και ίσως κορυφαίο δίστιχο του εθνικού μας ποιητή Ανδρέα Κάλβου:

Θέλει ἀρετήν καί τόλμην

ἡ ἐλευθερία.

Σήμερα δε, 25 Ιανουαρίου 2024, επίσης 200 ακριβώς χρόνια από την ανακήρυξη του Λόρδου Βύρωνα σε «πολιτικό και στρατιωτικό Αρχηγό» των εμπολέμων Ελλήνων στη Δυτική Ρούμελη, την 25η Ιανουαρίου 1824, την ίδια ακριβώς ώρα, στις 1 μ.μ., είχαμε την τιμή να εγκαινιάσουμε την αίθουσα NYC Lord Byron Room στο ιστορικό NYC Athens Campus, προς τιμή τού Λόρδου Βύρωνα για την μεγάλη και ανιδιοτελή συμβολή του στον Αγώνα τής Παλιγγενεσίας. Στη σημερινή δε σεμνή αλλά και ουσιαστική τελετή:

  • Με μεγάλη συγκίνηση  καλωσορίσαμε σήμερα τον Πανοσιολογιότατο  Αρχιμανδρίτη Πατέρα Αρίσταρχο Γκρέκα, επίκουρο καθηγητή στη Θεολογική Σχολή τού Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για να ευλογήσει την έναρξη λειτουργίας αυτής της αίθουσας προς τιμήν τού Λόρδου Βύρωνα.
  • Παράλληλα, με βαθειά τιμή υποδεχθήκαμε τον Υποστράτηγο Δημήτριο Οικονομίδη, Διευθυντή Διεύθυνσης Νομικής Υποστήριξης του ΓΕΕΘΑ. Η εγκαινίαση της αίθουσας NYC Lord Byron Room από τον Υποστράτηγο Δημήτριο Οικονομίδη, ως εκπρόσωπο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Δημητρίου Χούπη, αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για εμάς και προσήκουσα τιμή για τον Λόρδο Βύρωνα.
  • Επί πλέον, με υπερηφάνεια γκρεμίζουμε τείχη ιστορικής λήθης για να εισέλθει ο τετράκις Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, που συμπυκνώνει το ιδεώδες τής νεολαίας που ξέρει να αγωνίζεται για μια Άλλη Ελλάδα.

Η ενεργός συμμετοχή τού Ολυμπιονίκη μας στα εγκαίνια, μετά του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτη Αρίσταρχου Γκρέκα, ως παραστάτες τού εκπροσώπου τού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έχει έναν βαθύ συμβολισμό:

Όπως είδατε, ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, που εκφράζουν την Ελλάδα εν ειρήνη, πλαισίωσαν εκατέρωθεν τον Υποστράτηγο Δημήτριο Οικονομίδη, ως επίσημο εκπρόσωπο του Α/ΓΕΕΘΑ, που εκφράζει την Ελλάδα εν πολέμω, στην κοπή τής κορδέλας των εγκαινίων τού NYC Lord Byron Room.

Πολλοί όμως συνάδελφοι με ρωτούν: Μα, γιατί το New York College συνεχίζει να ασχολείται σήμερα, το 2024, με την Ελληνική Επανάσταση, αφού η Διακοσιετηρίδα τής Ελληνικής Επαναστάσεως έληξε… το 2021, δηλαδή πριν τρία χρόνια;

Τους απαντώ: Διότι η Ελληνική Επανάσταση εξερράγη πράγματι το 1821, αλλά ο Αγώνας τής Παλιγγενεσίας κράτησε 12 χρόνια, από το 1821 μέχρι το 1833, μέχρι δηλαδή την απελευθέρωση της Ακροπόλεως, της γειτονιάς μας, στις 31 Μαρτίου 1833.

Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς δε αυτοπεριοριστήκαμε να γιορτάσουμε μόνο την Διακοσιετηρίδα τής έκρηξης Ελληνικής Επαναστάσεως, ως στιγμιαίου γεγονότος τού έτους 1821. Απεναντίας, εμείς πήραμε την απόφαση να γιορτάζουμε τη Διακοσιετηρίδα τού Αγώνα τής Παλιγγενεσίας, ως διαρκούς (δωδεκαετούς) γεγονότος τής περιόδου 1821-1833.

Αρχίσαμε το 2021 ή και νωρίτερα, από το 2019, ως το ΜΟΝΑΔΙΚΟ κολλέγιο που διοργάνωσε ουσιαστικές εκδηλώσεις και μείζονες δράσεις στη Διακοσιετηρίδα τής Ελληνικής Επαναστάσεως. Ενδεικτικά, όπως ξέρετε, εκδηλώσεις για τους άγνωστους στο ευρύ κοινό ηρωϊκούς Ντρέδες μαχητές τής Μεσσηνίας, για τη «Συμβολή τού Ιωάννη Καποδίστρια στην Ηθική και την Εκπαίδευση» (ειδικά μάλιστα για την «Περί Παιδείας παρακαταθήκη τού Ιωάννη Καποδίστρια», περί της οποίας αποστείλαμε 1.000 δωρεάν αντίτυπα του ομότιτλου βιβλίου σε 500 δημόσια γυμνάσια και λύκεια), για την «Ελληνική Επανάσταση του 1821 στην Παγκόσμια Σκακιέρα», και για πολλές άλλες σημαντικές πτυχές τού Αγώνα τής Παλιγγενεσίας.

Συνεχίζουμε σήμερα, και θα συνεχίσουμε μέχρι το 2033, ως ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ  εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα και διεθνώς, που εορτάζει συντεταγμένα, κατά χρονική αντιστοιχία και ολιστικά, τον Αγώνα τής Παλιγγενεσίας 1821-1833.

Έλεγα προηγουμένως σε συναδέλφους ότι είμαστε ελεύθερο κράτος και ανεξάρτητο εδώ και 200 χρόνια: υπόδουλοι πριν στους Οθωμανούς και ακόμη πιο πριν στους Ρωμαίους. Αυτό το ελεύθερο κράτος—για το οποίο και Λόρδος Βύρων αγωνίστηκε και έδωσε τα πάντα, ακόμη και την τη ζωή του—αυτήν την ανεξάρτητη Πολιτεία που όλοι απολαμβάνουμε αυτή τη στιγμή, κατά την προσωπική μου κρίση θα πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Ο καθένας μας από το μετερίζι του, όπως και οι πολιτικοί μας, πολλοί εκ των οποίων δυστυχώς δεν μας έχουν οδηγήσει σε καλά οικονομικά αποτελέσματα μέχρις αυτή την στιγμή. Κατά την γνώμη μου τα 450 δισεκατομμύρια που χρωστάει η Ελλάδα μας αυτή την στιγμή, είναι ένα μεγάλο βάρος για τις επόμενες γενεές μας. Θα πρέπει ο καθένας μας από τη δική του θέση να κάνει τον αγώνα του. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προσπαθούμε γι’ αυτό.

Γι’ αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα που από σήμερα δεν αισθανόμαστε πια ΜΟΝΟΙ σε αυτόν τον ΜΟΝΑΧΙΚΟ δρόμο ολιστικών και αναστοχαστικών επετειακών εκδηλώσεων για τον Αγώνα τής Παλιγγενεσίας: Η έμπρακτη συμπαράσταση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ, και μάλιστα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, με τη μορφή τής ιδιαίτερα τιμητικής ενεργού συμμετοχής τού Υποστρατήγου Δημητρίου Οικονομίδη, ως επίσημου εκπροσώπου τού Α/ΓΕΕΘΑ, στα σημερινά εγκαίνια, μάς δίνει μεγάλη δύναμη και μάς εμπνέει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τους τεράστιους αγώνες των προγόνων μας, τις τρομακτικές θυσίες των προπαππούδων και των προγιαγιάδων μας, ώστε να αναπνέουμε εμείς οι απόγονοί τους σήμερα ελεύθεροι, στον βατό πλέον δρόμο τής δημιουργίας, της προόδου και της ειρήνης.

Δηλαδή αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις και δράσεις τού New York College αναφέρονται μεν αναστοχαστικά στο ιστορικό μας ΠΑΡΕΛΘΟΝ, αλλά παράλληλα έχουν μεγάλη σημασία για το ΜΕΛΛΟΝ, διότι «όποιος δεν θυμάται την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Σε αυτό το πλαίσιο επομένως, εμείς ως διεθνής εκπαιδευτικός φορέας, με το βλέμμα στραμμένο στο ΜΕΛΛΟΝ, προσπαθούμε να διαπαιδαγωγούμε τους νέους που είναι κοντά μας, ώστε με στέρεα έδραση στην πολιτισμική τους κληρονομιά να έχουν το βλέμμα δημιουργικά στραμμένο στο ΜΕΛΛΟΝ.

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe