ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Σύντομα μαθήματα ιστορίας: Επιδημίες στην αρχαιότητα, ο λοιμός της Αθήνας


22 March 2020
Κωνσταντίνος Καλαχάνης, Δρ Φιλοσοφίας, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Msc Περιβάλλον & Υγεία, Ιατρική Σχολή, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Επιστημονικός Συνεργάτης, New York College
Σύντομα μαθήματα ιστορίας: Επιδημίες στην αρχαιότητα, ο λοιμός της Αθήνας

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (431-404 π.Χ.) όπου αντίπαλοι ήταν η Αθήνα με την Σπάρτη, με την κάθε πόλη να έχει και τους συμμάχους της, ήταν ένας ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία Ήταν τέτοια η σημασία του πολέμου αυτού, ώστε ακόμη και ο Θουκυδίδης, ο ιστορικός που συνέγραψε την ιστορία του, τον θεώρησε ως ένα σπουδαίο μάθημα για τις επόμενες γενιές.

Κατά το 2ο έτος του πολέμου η Αθήνα, όπου δέσποζε η φυσιογνωμία του Περικλή εμφανίστηκε μία καταστροφική επιδημία πιθανότατα από κάποιο καράβι που έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά. Η ασθένεια ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τους ιατρούς της εποχής και μέσα σε μερικούς μήνες στοίχισε την ζωή σε περίπου 25-30% των κατοίκων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Περικλής και δυο γιοί του.

Πληροφορίες σχετικά με την συμπτωματολογία της ασθένειας λαμβάνουμε από τον Θουκυδίδη, ο οποίος νόσησε και ο ίδιος αλλά παρόλα αυτά επέζησε. Ο Θουκυδίδης περιγράφει πολύ παραστατικά τις συνέπειες της επιδημίας σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, όπου κάθε κοινωνική συνοχή ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Οι ειδικοί εικάζουν ότι πιθανότατα να πρόκειται για βουβωνική πανώλη ή τύφο, ακόμη και για την ασθένεια Ebola.

Αυτός ο οποίος κατάφερε να αντιμετωπίσει την νόσο ήταν ο σπουδαίος ιατρός Ιπποκράτης, ο οποίος παρατήρησε ότι τα κρούσματα της ασθένειας ήταν λιγότερα σε περιοχές όπου υπήρχε υψηλή θερμοκρασία. Αυτός ήταν και ο λόγος που συμβούλευσε τους Αθηναίους να ανάβουν φωτιά, η οποία πιθανόν να συνέβαλε στον καθαρισμό του μολυσμένου αέρα.

Ο SARS COV-2 προφανώς δεν είναι της ίδιας επικινδυνότητας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως είναι βασικό να γνωρίζουμε πώς δρούσαν οι άνθρωποι σε άλλους ιστορικές περιόδους και να διατηρούμε την κοινωνική συνοχή, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Για επιστημονική βιβλιογραφία για τον λοιμό της Αθήνας ανατρέξτε ενδεικτικά:

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe