ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Blog

Ο κορωνοϊός και η διαχείριση της αλλαγής μέσα από την προσωπική μας ηγεσία

Συνήθως η πρώτη μας αντίδραση όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάτι άγνωστο είναι η ανησυχία. Άγνωστο σημαίνει ότι δεν μπορώ να προγραμματίσω, να κάνω αυτά που έκανα, έχοντας την ρουτίνα μου και την ασφάλεια που νιώθει κανείς όταν οργανώνει την ζωή του. Και αν σκεφτούμε ότι το πρώτο συναίσθημα σε κάθε αλλαγή είναι το άγχος και ο φόβος της επιτυχίας και της επίτευξης, τώρα πόσο φόβο και άγχος μπορούμε να νιώσουμε... όταν αυτή η αλλαγή αφορά μία πανδημία θανατηφόρα για ίσως ένα μέρος του πληθυσμού και εξαιρετικά επιζήμια για την παγκόσμια αγορά και οικονομία.
 
27 March 2020

O κορωνοϊος ούτε διέφυγε ούτε παρασκευάσθηκε απο εργαστήρια

Ο Κορωνοϊός δεν διέφυγε από εργαστήρια Βιολογικού Πολέμου και δεν  παρασκευάσθηκε από Ερευνητικά Εργαστήρια Βιοτεχνολογίας  ή από Εργαστήριο συνδεόμενο με βιο-τρομοκρατία, σύμφωνα με ερευνητές  γενετικής του Ινστιτούτου Scripps των ΗΠΑ (SCRIPPS RESEARCH INSTITUTE0 ενός από τα πέντε καλύτερα ερευνητικά κέντρα γενετικής στον κόσμο.

26 March 2020

Θα βοηθήσει το καλοκαίρι στον έλεγχο του κορονοϊού;

Ένα μεγάλο ερώτημα για τον Κορονοϊό είναι εάν και κατά πόσο θα βοηθήσει το καλοκαίρι με την ηλιοφάνεια και τον θερμότερο καιρό - όπως γίνεται πχ. με τη γρίπη. H απάντηση είναι αισιόδοξη. Πολλοί ειδικοί έχουν εκφράσει αμφιβολίες κατά πόσον θα υλοποιηθεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο είναι και το αντικείμενο νέας έρευνας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα, που προορίζεται να βοηθήσει στην κατανόηση της αντίδρασης του ιού καθώς αλλάζουν οι εποχές.

26 March 2020

Eπιδημίες: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωη τους από επιδημίες, ιούς και θανατηφόρες ασθένειες. Κάναμε μια αναδρομή στο παρελθόν και συλλέξαμε τις σημαντικότερες ασθένειες που συγκλόνισαν την ιστορία και σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

26 March 2020

Kορονοϊός και μολυσμένες επιφάνειες

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου στο New England Journal of Medicine από ερευνητές του NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), που υπάγεται στα US National Institutes of Health,  από τρεις ώρες εως τέσσερις ημέρες μπορεί να αντέξει ο Κορονοϊός σε μία επιφάνεια, ανάλογα με το υλικό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί σε όποιον τις αγγίζει αυτό το διάστημα και μετά βάλει το χέρι στο πρόσωπο. Αυτό επίσης δείχνει πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε πολύ καλά με απολυμαντικά όλες τις συσκευασίες που φέρνουμε σπίτι από σουπερμάρκετ, φούρνους κ.λπ. Συγκεκριμένα, με την παραπάνω έρευνα, καταδεικνύεται ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει έως τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, έως μία ημέρα σε χαρτόνι και έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Στον αέρα μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ο νέος Κορονοϊός αγαπά ιδιαίτερα τον ανοξείδωτο χάλυβα  και το πολυπροπυλένιο, ένα πλαστικό υλικό με ευρεία χρήση, σε πλαστικές συσκευασίες, στα παιχνίδια και στα αυτοκίνητα.

22 March 2020

Σύντομα μαθήματα ιστορίας: Επιδημίες στην αρχαιότητα, ο λοιμός της Αθήνας

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος (431-404 π.Χ.) όπου αντίπαλοι ήταν η Αθήνα με την Σπάρτη, με την κάθε πόλη να έχει και τους συμμάχους της, ήταν ένας ορόσημο στην παγκόσμια ιστορία Ήταν τέτοια η σημασία του πολέμου αυτού, ώστε ακόμη και ο Θουκυδίδης, ο ιστορικός που συνέγραψε την ιστορία του, τον θεώρησε ως ένα σπουδαίο μάθημα για τις επόμενες γενιές. Κατά το 2ο έτος του πολέμου η Αθήνα, όπου δέσποζε η φυσιογνωμία του Περικλή εμφανίστηκε μία καταστροφική επιδημία πιθανότατα από κάποιο καράβι που έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά. Η ασθένεια ήταν αδύνατον να αντιμετωπιστεί από τους ιατρούς της εποχής και μέσα σε μερικούς μήνες στοίχισε την ζωή σε περίπου 25-30% των κατοίκων της Αθήνας, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο Περικλής και δυο γιοί του.

22 March 2020

Ο κορονοϊός δεν διαδίδεται μέσω των τροφίμων

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority, EFSA) ανακοίνωσε ότι επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τις προηγούμενες εστίες λοιμώξεων από παρόμοιους κορονοϊούς  όπως ο SARS-CoV και ο MERS- CoV, δείχνουν ότι δεν σημειώθηκε μετάδοση του Κορονοϊού μέσω της κατανάλωσης τροφίμων είτε στα παραγόμενα στην χώρα, είτε στα εισαγόμενα από τα εξωτερικό. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι ο νέος Κορονοϊός είναι διαφορετικός από τους δύο προηγούμενους, οσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης του.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (European Center of Disease Control) δηλώνει οτι ο Κορονοϊός μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με σταγονίδια από μολυσμένα άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται ή καθοϊονδήποτε τρόπο ελευθερώνουν σταγονίδια. Ο Κορονοϊός εγκαθίσταται στους βρόγχους και τους πνεύμονες και εκεί πολλαπλασιάζεται δημιουργώντας τα γνωστά συμπτώματα, βήχα, πυρετό, κλπ.

Παγκόσμια επιστημονικά δεδομένα τεκμηριώνουν ότι ο Κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω των τροφίμων.

19 March 2020

Η επιστήμη σύμμαχος κατά της πανδημίας

Η ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων δοκιμάστηκε από πολλές μεταδοτικές ασθένειες με συνέπεια να υπάρχουν σημαντικές ανθρώπινες απώλειες, λόγω και της άγνοιας των ανθρώπων σχετικά με τις νόσους, τους κανόνες υγιεινής και τους τρόπους μετάδοσής τους. Ακόμη και στην αρχαιότητα, όπως στον λιμό της Αθήνας (430 π.Χ.) κατά το 2ο έτος του Πελοποννησιακού Πολέμου οι άνθρωποι δεν ήταν σε θέση να αναχαιτίσουν την μετάδοση της νόσου, κάτι το οποίο κατάφερε ο σπουδαίος ιατρός Ιπποκράτης χρησιμοποιώντας τις επιστημονικές μεθόδους που είχε διαθέσιμες στην εποχή του. Δηλαδή την παρατήρηση των νοσημάτων και την γνώση της ανθρώπινης φυσιολογίας.

17 March 2020
NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe