ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Αναπτύσσοντας και Mεταμορφώνοντας τον Eαυτό σας


30 April 2022
Dr. Lindy McMullin
Αναπτύσσοντας και Mεταμορφώνοντας τον Eαυτό σας

Αισθάνεστε πλήρως κινητοποιημένοι;

Ο Mihaly Csikszentmihalyi εισήγαγε τη Θεωρία της Ροής τη δεκαετία του ‘70, αφού η εκπληκτική έρευνά του οδήγησε στην κατανόηση ότι οι άνθρωποι παρακινούνται όταν εμπλέκονται σε έντονες δραστηριότητες για τις οποίες παθιάζονται, και οι οποίες κερδίζουν την πλήρη προσοχή τους.  Ο βοηθητικός εαυτός πολύ συχνά αναζητά νόημα, επειδή είναι δουλειά του «εγώ» να βγάζει νόημα, να ερμηνεύει, να αλληλεπιδρά, να κατασκευάζει εικόνες και να σχετίζεται με τον κόσμο και.... σε τι κόσμο ζούμε! Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις στο λεξικό για να περιγράψουμε αυτόν τον κόσμο που είναι τόσο πλούσιος και γεμάτος ποικιλομορφία, προκλήσεις και συχνά προσδοκίες που μπορεί κάλλιστα να καταπνίξουν την αυθόρμητη, δημιουργική φύση ενός εαυτού που πρέπει να περάσει από διάφορα στάδια πριν αναπτυχθεί πλήρως, αλλά είναι ένας τόσο όμορφος κόσμος. Μπορεί πραγματικά να αναρωτιέστε αν θα φτάσετε ποτέ σε αυτό το στάδιο της πλήρους ανάπτυξης, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να μην το έχετε αυτό ως στόχο σας - καθώς η παρουσία σας κάνει αυτόν τον κόσμο ένα ακόμη καλύτερο μέρος από αυτό που ήδη είναι! Ναι, διαβάστε ξανά αυτή την τελευταία πρόταση - και σκεφτείτε την ως αλήθεια!

Φαινομενικά, ψυχολόγοι όπως ο Maslow και ο Loevinger θα υποστήριζαν ότι μόνο ο ενήλικας που έχει περάσει από διάφορα στάδια ανάπτυξης μπορεί να φτάσει σε ένα ολοκληρωμένο επίπεδο, όπου η εσωτερική σοφία, η βαθιά ενσυναίσθηση για τους άλλους και η αυτοαποδοχή θα φέρουν ισορροπία σε ένα πλήρως διαμορφωμένο και ώριμο «εγώ». Η σπειροειδής δυναμική, όμως, θα μπορούσε να υπογραμμίσει το γεγονός ότι, καθώς τα συστήματα αξιών και οι κοσμοθεωρίες προκύπτουν από τον τρόπο με τον οποίο ο νους αλληλεπιδρά με τον κόσμο, οι άνθρωποι μαθαίνουν συνεχώς να υπάρχουν, και μπορεί να κουβαλάτε ήδη πολύ περισσότερη σοφία μέσα σας, απ' ό,τι είχατε καν επίγνωση.

Ο Martin Seligman, Διευθυντής του Κέντρου Θετικής Ψυχολογίας Penn, υποστηρίζει τις δεξιότητες γνωστικής συμπεριφοράς και επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων, όπως το μοντέλο Αντιξοότητες-Συνέπειες-Πεποιθήσεις (ABC) του Ellis, το οποίο επιδιώκει να εντοπίσει, να αξιολογήσει και έτσι να μετασχηματίσει ανακριβείς πεποιθήσεις που επηρεάζουν τόσο τα συναισθήματα όσο και τη συμπεριφορά. Υπάρχει μια ποικιλία στρατηγικών και τεχνικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίλυση προβλημάτων και την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και συναισθημάτων, και αυτό είναι το κίνητρο που χρειάζεστε για να αφυπνίσετε το δυναμικό σας. Η διεκδικητικότητα, η διαπραγμάτευση, η λήψη αποφάσεων, η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων και η χαλάρωση, μπορούν να σας οδηγήσουν πιο βαθιά στην κατανόηση ότι οι δυνατότητες και οι προοπτικές βρίσκονται εν υπνώσει μέσα σας - απλά περιμένουν να ανακαλυφθούν.  Η πίστη στην ύπαρξη των δυνατοτήτων σας είναι υψίστης σημασίας, διότι υπάρχουν αρκετά εμπειρικά στοιχεία στη θετική ψυχολογία που υποστηρίζουν θετικές υποκειμενικές εμπειρίες και θετικά ατομικά χαρακτηριστικά, και αυτό είναι καλό.

Πώς μπορείτε λοιπόν να αρχίσετε να αναπτύσσετε και να μεταμορφώνετε τον εαυτό σας; Ξεκινήστε με τον προσδιορισμό των αρετών και των δυνατών σημείων του χαρακτήρα σας - εισέλθετε συνειδητά στον παρόντα χρόνο και πάρτε μια συνειδητή απόφαση να ξεπεράσετε τις μαθημένες αδυναμίες και τις υποκειμενικές θεωρίες που σας εμποδίζουν αντί να σας επιτρέπουν να ενσωματωθείτε. Μάθετε να είστε πιο αισιόδοξοι για τη ζωή και να είστε ευγνώμονες που βρίσκεστε εδώ, στο New York College, έχοντας αυτή την εξαιρετική ευκαιρία να αναπτυχθείτε.  Ο εαυτός δεν αναπτύσσεται ξαφνικά, αλλά περνάει από πολλά στάδια και επίπεδα ανάπτυξης, και αυτό είναι το συναρπαστικό.  Δεν πρόκειται για ένα γεγονός αλλά για μια μακρά και όμορφη διαδικασία που ξεκινάει με την ξεκάθαρη κατανόηση ότι μπορείτε να επιλέξετε τι είδους άνθρωπος θέλετε να γίνετε και τι είδους φιλοσοφία θέλετε να έχετε για τη ζωή.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί και θαυμάσιοι τρόποι για να αποκτήσετε περισσότερη αυτογνωσία, οπότε ξεκινήστε με το να αφιερώνετε χρόνο μέσα στην ημέρα για να σταματήσετε για πέντε λεπτά να κοιτάξετε τον ουρανό και να χαμογελάσετε - αγκαλιάστε τον εαυτό σας και ευχαριστήστε το σώμα σας για την απίστευτη σοφία και την εσωτερική του ομορφιά που είναι πέρα ακόμη και από τη δική σας κατανόηση- χαμογελάστε σε έναν ξένο- αγγίξτε ένα φύλλο ή το πέταλο ενός λουλουδιού και γίνετε πιο παρόντες στη στιγμή όταν κάνετε κάποια από αυτά τα πράγματα. Καθίστε και αναρωτηθείτε τι άλλο μπορείτε να προσθέσετε σε αυτόν τον κατάλογο; Μπορείτε να αναπνεύσετε βαθιά και να επιτρέψετε τη συνειδητοποίηση ότι είστε ζωντανοί και υγιείς, να γίνει το κίνητρό σας για να αναπτύξετε τον εαυτό σας ακόμη περισσότερο;

Όσο περισσότερο συνειδητοποιείτε την προσωπικότητά σας και τον δοτικό σας εαυτό που έχει τόσες δυνατότητες, τόσο περισσότερο αποδέχεστε την πρόκληση να γίνετε παγκόσμιος πολίτης, συμβάλλοντας στο να γίνει αυτός ο κόσμος καλύτερος.  Ίσως να μην μπορείτε να αλλάξετε τις εξωτερικές συνθήκες, αλλά μπαίνοντας στη ροή μιας αυξημένης συνείδησης που έχει επίγνωση του πραγματικού εσωτερικού δυναμικού που απαιτείται για την τελειοποίηση της ανθρώπινης κατάστασης, θα συμβάλλετε όχι μόνο στην προσωπική σας ανάπτυξη αλλά και στην ανάπτυξη της κοινότητάς σας και του κόσμου γενικότερα.

Βιβλιογραφία

  • Beck, E., Cowan, C. (2005). Spiral Dynamics: Mastering Values, Leadership & Change. John Wiley & Sons.
  • Cook-Greuter, S. (2010). Postautonomous Ego Development. Integral Publishers. (Reference for Loevinger).
  • Csikszentmihalyi, M. (2011). Flow: The Psychology of Optimal Experience. Harper Collins.
  • Maslow, A. (2013). A Theory of Human Motivation. Martino Fine Books.
  • Seligman, M. (2017). Authentic Happiness. John Murray Press.
NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe