ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Kορονοϊός και μολυσμένες επιφάνειες


22 March 2020
Νίκος Κατσαρός, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York College
Kορονοϊός και μολυσμένες επιφάνειες

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 17 Μαρτίου στο New England Journal of Medicine από ερευνητές του NIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases), που υπάγεται στα US National Institutes of Health,  από τρεις ώρες εως τέσσερις ημέρες μπορεί να αντέξει ο Κορονοϊός σε μία επιφάνεια, ανάλογα με το υλικό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί σε όποιον τις αγγίζει αυτό το διάστημα και μετά βάλει το χέρι στο πρόσωπο. Αυτό επίσης δείχνει πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζουμε πολύ καλά με απολυμαντικά όλες τις συσκευασίες που φέρνουμε σπίτι από σουπερμάρκετ, φούρνους κ.λπ. Συγκεκριμένα, με την παραπάνω έρευνα, καταδεικνύεται ότι ο ιός SARS-CoV-2 επιβιώνει έως τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, έως μία ημέρα σε χαρτόνι και έως τρεις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα. Στον αέρα μπορεί να επιβιώσει έως και τρεις ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία και την υγρασία. Ο νέος Κορονοϊός αγαπά ιδιαίτερα τον ανοξείδωτο χάλυβα  και το πολυπροπυλένιο, ένα πλαστικό υλικό με ευρεία χρήση, σε πλαστικές συσκευασίες, στα παιχνίδια και στα αυτοκίνητα.

Σε γενικές γραμμές, επισημαίνεται οτι οι λείες επιφάνειες χωρίς πόρους, όπως: τα πόμολα, τα κουμπιά ασανσέρ, τα κέρματα, τα κινητά τηλέφωνα, τα τραπέζια, τα πληκτρολόγια, τα πορτοφόλια με κάρτες, τα γιαλιά οράσεως και ηλίου, τα τηλεχειριστήρια, οι λαβές (πόρτα ψυγείου, ντουλάπας, κλπ), το καζανάκι τουαλέτας, το ρολόϊ, οι βρύσες, οι διακόπτες, κ.λπ. θεωρούνται «φιλικές προς τον κορονοϊό επιφάνειες» και χρειάζονται πολύ καλή απολύμανση με τα σωστά αντισηπτικά.

Επιφάνειες με πόρους όπως τα χαρτονομίσματα, τα ρούχα μας, τα κλινοσκεπάσματα, οι καναπέδες, τα μαξιλάρια, οι παντόφλες, τα μαλλιά μας, τα χαλιά, τα μάλλινα, οι κουρτίνες κλπ. δεν επιτρέπουν στον ιό να ζήσει για πολύ, καθώς οι μικρές τρύπες (πόροι) τον παγιδεύουν και εμποδίζουν τη μεταφορά του.

Οι ερευνητές είδαν επίσης ότι ο χρόνος επιβίωσης των Κορονοϊών γενικότερα σε ατσάλινη επιφάνεια μειώνεται στο μισό, αν η θερμοκρασία φτάσει τους 30 βαθμούς. Ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι Κορονοϊοί σκοτώνονται σε επιφάνειες που καθαρίζονται με ουσίες που περιέχουν 62%-71% αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) και 0,5% οξυζενέ μέσα σε ένα λεπτό. Οπως είπε στο Reuters, η Ρέιτσελ Γκρέιαμ, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, τα απολυμαντικά στις επιφάνειες αρχίζουν και δρουν στα 15 δευτερόλεπτα, όμως για να φτάσουν στον βαθμό εξουδετέρωσης που διαφημίζουν στη συσκευασία, πρέπει να κάνουμε υπομονή πέντε με έξι λεπτά. Ειδικά αν στον χώρο βρίσκεται κάποιος που έχει ήδη μολυνθεί με τον Κορονοϊό, πρέπει οπωσδήποτε να αφήσουμε να περάσουν αυτά τα λεπτά πριν θεωρήσουμε ασφαλή την επιφάνεια. Προσοχή όμως, λέει η Γκρέιαμ, τα περισσότερα αντισηπτικά χεριών δεν μπορούν να σκοτώσουν τον ιό σε επιφάνεια γιατί περιέχουν πολύ λίγο οινόπνευμα. Για αυτό χρειάζονται τα πιο δυνατά απολυμαντικά, ειδικά για τις φιλικές επιφάνειες. Χαρακτηριστικά, η επιστήμονας εξηγεί ότι αν κάποιος αγγίξει μία μολυσμένη με τον Κορονοϊό επιφάνεια, περίπου το 32% του ιού θα μπορούσε να περάσει στα χέρια του.

Οι επόμενες τρείς εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, γι'αυτό θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Μένουμε σπίτι, τηρούντες τους κανόνες υγιεινής. Θα έρθουν καλύτερες μέρες.

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe