ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΚΑΝΤΕ ΑΙΤΗΣΗ ΤΩΡΑ

Η Δύναμη και ο Ρόλος της Επικοινωνίας στη Σύγχρονη Εποχή


17 July 2021
Εύα Μαλινάκη, Επικοινωνιολόγος – Δημοσιογράφος Μ.Α., Υποψήφια Διδάκτορας Α.Π.Θ., Instructor στο New York College Thessaloniki
Η Δύναμη και ο Ρόλος της Επικοινωνίας στη Σύγχρονη Εποχή

Η ικανότητα του να μπορεί κάποιος να επικοινωνεί αποτελεσματικά είναι μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες στη ζωή ενός ατόμου. Η επικοινωνία είναι η μεταφορά πληροφορίας που στοχεύει στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας. Mπορεί να είναι προφορική (μέσω του προφορικού λόγου), γραπτή (μέσω των βιβλίων, των περιοδικών και του Διαδικτύου), οπτική (μέσω γραφικών και άλλων μέσων), αλλά και μη λεκτική (μέσω της γλώσσας του σώματος, των χειρονομιών που κάνουμε, του τόνου της φωνής μας, αλλά και του ύφους του προσώπου μας όταν μιλάμε). Όλοι αυτοί οι τρόποι επικοινωνίας θεωρούνται βασικοί και απαραίτητοι για μία επιτυχημένη καριέρα σε όλους τους τομείς. Στο New York College, μέσω μιας ποικιλίας μαθημάτων Επικοινωνίας, στοχεύουμε στην ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ των αποφοίτων μας και στη δημιουργία σύγχρονων επαγγελματιών, οι οποίοι εκτός από ένα ανταγωνιστικό πακέτο γνώσεων (hard skills) θα διαθέτουν και πιο in- demand δεξιότητες διαπροσωπικής επικοινωνίας (soft skills).

Η αποτελεσματική επικοινωνία βοηθάει τους επαγγελματίες να προσαρμόζονται γρήγορα και αποτελεσματικά σε κάθε περιβάλλον και συμβάλλει στη βελτίωση των ανθρωπίνων σχέσεων σε όλες τις βιομηχανίες. Ένα αποτελεσματικό σύστημα επικοινωνίας, επομένως, βοηθάει όσους ηγούνται μιας ομάδας να κινητοποιούν, να επηρεάζουν και να ικανοποιούν τους υφιστάμενούς τους, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι πρόθυμοι να εργαστούν προς έναν κοινό – ομαδικό στόχο.

Η αξία και η σπουδαιότητα της, αναγνωρίζεται περισσότερο σε περιόδους κρίσης (π.χ. οικονομικής κρίσης ή πανδημίας) ή σε κρίσιμα γεγονότα που μπορούν να προκύψουν αναπάντεχα μέσα στην οποιαδήποτε εταιρεία ή οργανισμό (π.χ. φωτιά, σεισμός ή εργατικό ατύχημα). Στο New York College, τη χρονιά που μας πέρασε, οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μάθημα Crisis Communication (Επικοινωνία Κρίσεων), μέσα από το οποίο έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε στο επαγγελματικό περιβάλλον με καθαρότητα και ενσυναίσθηση. Με άλλα λόγια, το πόσο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, δηλαδή να χτίζουμε σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ μας και να αντιμετωπίζουμε την όποια πρόκληση από κοινού.

Ωστόσο, βιώνοντας όλοι -παγκοσμίως- την πανδημία και τις συνέπειες αυτής, κατανοήσαμε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντικό είναι οι ηγέτες να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν αποτελεσματικά Πλάνα Επικοινωνίας με στόχο την άμεση αντιμετώπιση δυσμενών καταστάσεων. Οι φοιτητές του New York College είχαν την ευκαιρία μέσω του προγράμματος σπουδών τους να αναλύσουν και να δουλέψουν πάνω σε πραγματικά Case Studies (μελέτες περίπτωσης) και να ανακαλύψουν όλη τη δυναμική της Επικοινωνίας, με στόχο τη μετάδοση σημαντικών, αξιόπιστων και χρήσιμων μηνυμάτων στις διάφορες ομάδες κοινού.

Ένας ακόμη κλάδος είναι αυτός που ασχολείται με την Πειθώ. Στην πειστική επικοινωνία στόχος η επιρροή, η αλλαγή δηλαδή μιας άποψης ή μιας συνήθειας κάποιου. Αν το καλοσκεφτούμε, η πειθώς είναι παντού! Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στη Διαφήμιση και το Μάρκετινγκ γενικότερα, στην Πολιτική Επικοινωνία, στις Καμπάνιες Υγείας, στις Ειδήσεις, στα Δικαστήρια, ακόμα και στις Διαπροσωπικές Σχέσεις. Λίγο έως πολύ κάθε φορά που επικοινωνούμε με κάποιον στόχος μας είναι να του μεταδώσουμε ένα μήνυμα το οποίο θα συμβάλλει στην αλλαγή μιας στάσης, μιας συμπεριφοράς, μιας πεποίθησης. Στα μαθήματα Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ που προσφέρονται στο New York College οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν όλες τις πτυχές της αποτελεσματικής επικοινωνίας με στόχο τη δημιουργία πετυχημένων διαφημιστικών και όχι μόνο μηνυμάτων τα οποία βελτιστοποιούν την απόδοση της σύγχρονης επιχείρησης. Ειδικά στην εποχή του Διαδικτύου που ζούμε, όπου όλα κινούνται γρήγορα και καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από πλήθος πληροφοριών, μέσω των τεχνικών Μάρκετινγκ και Διαφήμισης που διδάσκουμε στο New York College, οι σύγχρονοι επαγγελματίες του αύριο είναι σε θέση να λανσάρουν νέα και πρωτότυπα προϊόντα στο καταναλωτικό κοινό, τα οποία θα ικανοποιούν τις ιδιαίτερες ανάγκες και επιθυμίες τους.

Επιπλέον, μέσω του σχεδιασμού και της προσφοράς νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο και να αποκτούν μία καλύτερη ποιότητα ζωής γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από ικανά και δυναμικά στελέχη επιχειρήσεων και επαγγελματίες, οι οποίοι πέρα από όραμα και όρεξη για δημιουργία, θα διαθέτουν σύγχρονες και ανταγωνιστικές γνώσεις.

 

Communication works for those who work at it.

-John Powell

NEWSLETTER
NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα νέα & τις εκδηλώσεις μας!

Unsubscribe