CERTIFICATE IN FILM STUDIES (Πιστοποιητικό σε Κινηματογραφικές Σπουδές)

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
 

Το Πρόγραμμα FILM STUDIES (Ι & ΙΙ) δημιουργήθηκε με στόχους:

  • Να αποτελέσει μια σύγχρονη πρόταση σπουδών σκηνοθεσίας κινηματογράφου, αλλά και γενικότερων σπουδών στον οπτικο - ακουστικό τομέα.
  • Να υιοθετήσει ένα πρωτοποριακό, ανοιχτό σε όλους, σύστημα σπουδών.
  • Να αναβαθμίσει τις κινηματογραφικές σπουδές στην Ελλάδα
  • Να συγκεντρώσει ένα εκλεκτό επιτελείο καθηγητών – επαγγελματιών του χώρου.
  • Να αποτελέσει την πιο ουσιαστική πηγή παραγωγής ταινιών στον σπουδαστικό χώρο.

Πιστεύουμε ότι υπηρετήσαμε το όραμα αυτό με αγάπη, δουλειά και συνέπεια

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ / ΤΙΤΛΟΙ ΣΠΟΥΔΩΝ
 

1. To πρόγραμμα FILM STUDIES καλύπτει πριν απ’ όλα σπουδές σκηνοθεσίας κινηματογράφου συγχρόνως όμως καλύπτει γενικότερα όλο το φάσμα του οπτικο - ακουστικού τομέα (σενάριο, φωτογραφία, ήχο, μοντάζ, παραγωγή, κλπ.)

2. Υπάρχουν δύο (2) επίπεδα σπουδών FILM STUDIES CERTIFICATE I και FILM STUDIES CERTIFICATE II. Ο Όμιλος New York College προσφέρει τη δυνατότητα στους κατόχους του Certificate I και ΙΙ να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο Bachelor in Film Studies του University of Greenwich.

3. Το FILM Studies υιοθετεί ένα πρωτοποριακό σύστημα σπουδών ανοιχτό σε κάθε ηλικία, που προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε σπουδαστή (από τον αρχάριο έως τον επαγγελματία). Εδώ ο ενδιαφερόμενος επιλέγει από κάθε επίπεδο πάντα σε συνεργασία με τη διεύθυνση, πόσα και ποια μαθήματα θέλει να παρακολουθήσει. Έτσι μπορεί να καθορίζει ο ίδιος τη διάρκεια των σπουδών του ανάλογα με τις ανάγκες του, τον διαθέσιμο χρόνο του και τα χρήματά του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και μεμονωμένα μαθήματα σε όποιο τομέα ή ειδικότητα επιθυμούν

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν και μεμονωμένα μαθήματα σε όποιο τομέα ή ειδικότητα επιθυμούν.

4. Οι τίτλοι Σπουδών

  • Certificate in Film Studies I
  • Certificate in Film Studies II

 

ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΜΑΣ
 

Οι καθηγητές του Film Studies συνδυάζουν με τον καλύτερο τρόπο τη διδακτική εμπειρία (διδάσκουν χρόνια σε σχολές κινηματογράφου και πανεπιστήμια) με τον υψηλό επαγγελματισμό (είναι όλοι κορυφαίοι επαγγελματίες στις ειδικότητές τους).

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, στον τομέα της σκηνοθεσίας, μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα του κινηματογραφικού χώρου, όπως τον ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΟΥΛΓΑΡΗ, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟ, τον ΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ, τον ΕΥΘΥΜΗ ΧΑΤΖΗ, την ΕΥΑ ΣΤΕΦΑΝΗ. Στο σενάριο τη ΒΙΚΥ ΧΑΣΑΝΔΡΑ, στη φωτογραφία την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗ, στην παραγωγή την ΒΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΟΥ, στο μοντάζ τον ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΥΡΟΨΑΡΙΔΗ, στην τεχνική επεξεργασία ήχου και εικόνας την ΣΟΦΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ, στον ήχο την ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΕΝΑΚΗ, στην υποκριτική τη ΔΗΜΗΤΡΑ ΧΑΤΟΥΠΗ. Διευθυντής Σπουδών είναι ο σκηνοθέτης και θεωρητικός κινηματογράφου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ.

 

ΥΛΙΚΟ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
 

• Οι αίθουσες των μαθημάτων είναι εξοπλισμένες με όλα τα σύγχρονα συστήματα προβολής (TV, DVD, Projectors), ενώ για τις ανάγκες του μοντάζ υπάρχει εργαστήριο με όλα τα προγράμματα Editing και Effects (βασικό το Final Cut Pro).

• Για τις ανάγκες των σπουδαστικών ταινιών που γυρίζονται είτε ως ασκήσεις σε μαθήματα είτε ως ολοκληρωμένες πτυχιακές ταινίες, κάθε σπουδαστής εφοδιάζεται με κάμερα, ηχητικά μηχανήματα και φώτα, ανάλογα με τις προδιαγραφές της ταινίας του.

• Για ταινίες μεγαλύτερων απαιτήσεων, λειτουργεί σε συνεργασία με τη Σχολή πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ειδικά για τους σπουδαστές μας (κάμερες – ηχητικά μηχανήματα - φώτα / μοντάζ - μιξάζ - Sound Design / Graphics / Export in any format / DVD authoring).

 

ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΑΣ
 

Το Film Studies παράγει κάθε χρόνο πανελλαδικά τον μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστικών ταινιών. Από το 2012 έως σήμερα ολοκληρώθηκαν 60 ταινίες με πολλές συμμετοχές και διακρίσεις σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ. Ο εντυπωσιακός αυτός αριθμός δεν είναι τυχαίος. Επιτυγχάνεται χάρη στην εξοικείωση και τη διαρκή πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών, την αμέριστη συμπαράσταση και παρακολούθηση των καθηγητών, τις τεχνικές διευκολύνσεις εντός και εκτός σχολής, τις συμφωνίες συνεργασίας με εργαστήρια ήχου και εικόνας με πολύ ευνοϊκούς όρους.

 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Certificate in Film Studies I
 

Aπαιτούμενος αριθμός μαθημάτων: 10

Γλώσσα: Ελληνικά

Για σκηνοθεσία

• FUNDAMENTALS OF DIRECTING - ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Το εισαγωγικό αυτό μάθημα επικεντρώνεται στη σχέση του σκηνοθέτη με 1) το σενάριο 2) τους ηθοποιούς 3) τους χώρους 4) τις πρόβες 5) το ντεκουπάζ, μέσα από πολλές πρακτικές εφαρμογές και γυρίσματα σκηνών. Στο τέλος κάθε σπουδαστής ολοκληρώνει τη δική του ταινία μικρού μήκους.

• ACTING & DIRECTING ON A FILM SET I-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ Ι

Στόχος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές τη δομή και τη γραμματική της κινηματογραφικής γλώσσας που αξιοποιούν οι σκηνοθέτες. Το μάθημα είναι συνδυασμός θεωρίας και εργαστηριακής μορφής. Οι φοιτητές θα εφαρμόσουν τις δεξιότητές τους συμμετέχοντας τόσο στην κινηματογράφηση αφηγηματικών σκηνών όσο και στην τελική επεξεργασία του υλικού. Η πρακτική συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια του μαθήματος αποσκοπεί στην αφομοίωση των θεωρητικών γνώσεων του μαθήματος.

Για σενάριο

• BUILDING A STORY-ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Το βασικό μάθημα σεναρίου όπου ο σπουδαστής μυείται στην τέχνη και την τεχνική του σεναρίου. Μέσα από προβολές ταινιών, παραδόσεις και εργασίες διδάσκεται η δομή του σεναρίου και αναδεικνύεται η σημασία της πλοκής και των χαρακτήρων.

• ADAPTED SHORTS-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ Ι

Ένα πρωτότυπο μάθημα διασκευής σεναρίου όπου συνδυάζονται οι παραδόσεις με το εργαστήριο σεναρίου. Με οδηγό επιλεγμένα διηγήματα από την ελληνική και την παγκόσμια πεζογραφία, ο σπουδαστής καλείται να ολοκληρώσει επαγγελματικά το πρώτο του σενάριο μικρού μήκους ακολουθώντας τους κανόνες δραματουργίας που έχει διδαχθεί.

Για φωτογραφία

• PHOTO & CAMERA I-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι

Το μάθημα περιλαμβάνει την πρακτική εφαρμογή λήψης και φωτισμού των κινηματογραφικών Films, Digital Video και High-Definition. Επίσης, τις βασικές αρχές οπτικής παιδείας.

• PHOTO & CAMERA II-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ

Φως και σύγχρονες μορφές του/εφαρμογή και χρήση σήμερα στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Όλη η τεχνική διαδικασία για το γύρισμα ενός έργου και ο τρόπος χρήσης όλων των βασικών φωτιστικών σωμάτων για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Για ήχο

• SOUND THEORY & DESIGN-ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ Ι

Εισαγωγή στην αισθητική του κινηματογραφικού ήχου.Θεωρίες και τάσεις. Εξοικείωση με το «άκουσμα» των ταινιών. Πως η εξέλιξη του ήχου επηρέασε την κινηματογραφική θεωρία και γραφή.

Για μοντάζ

• ΙΝΤRODUCTION TO FILM EDITING-ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΜΟΝΤΑΖ

Οι φοιτητές διδάσκονται τις θεωρητικές αρχές του μοντάζ και παράλληλα τις υλοποιούν στο ειδικό εργαστήριο του film studies όπου και μοντάρουν τις πρώτες ταινίες μικρού μήκους τους σε επαγγελματικό επίπεδο

Για ιστορία & αισθητική κιν/φου

• HISTORY OF CINEMA-ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το μάθημα εξετάζει τα είδη (δράμα, κωμωδία, κομεντί, θρίλερ, φιλμ νουάρ, fantasy, επιστημονική φαντασία κ.ά.) και τις σχολές (νεορεαλισμός,free cinema, σουρεαλισμός κ.ά.) που διαμόρφωσαν τη γλώσσα του κινηματογράφου. Προβολές και αναλύσεις ταινιών βοηθούν τους σπουδαστές να επιλέξουν και να διαμορφώσουν και τον δικό τους, προσωπικό κινηματογραφικό κόσμο.

Για παραγωγή

• PRODUCTION / PROMOTION / DISTRIBUTION - ΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΠΡΟΩΘΗΣΗ / ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Εξετάζει την δημιουργία του οπτικοακουστικού έργου σε όλα τα στάδια της δημιουργίας του από την σύλληψη της της ιδέας μέχρι την ολοκλήρωση του (Παραγωγή) και την επικοινωνία του με τον θεατή (Προώθηση-Διανομή).

 

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Certificate in Film Studies IΙ
 

Aπαιτούμενος αριθμός μαθημάτων: 11

Γλώσσα: Ελληνικά

Για σκηνοθεσία

• ACTING & DIRECTING ON A FILM SET II-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΙΙ

Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου, οι φοιτητές θα τελειοποιήσουν τις σκηνοθετικές τους δεξιότητες μέσα από η συμμετοχή τους στη κινηματογράφηση και δημιουργία μικρών δραματικών σκηνών μέσα στην τάξη, σε συνεργασία με ηθοποιούς. Οι μέθοδοι και οι τεχνικές που χρειάζεται να εφαρμόσει ένας σκηνοθέτης στην κινηματογραφική αφήγηση θα διδαχθούν σε εργαστηριακή μορφή.

• INTERPRETATION & DIRECTING IN FILMS - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΙΙΙ

Στόχος του μαθήματος είναι να καλλιεργηθούν κάποιες βασικές αρχές επικοινωνίας ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό ώστε αυτό που θα γεννηθεί από αυτή την τόσο ουσιαστική σχέση να είναι χαρακτήρες που θα μας συναρπάζουν στην οθόνη.

Για σενάριο

• SCRIPT LAB-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ ΙΙ

Εργαστήρι πρωτότυπου σεναρίου. Ο σπουδαστής έχει την ευκαιρία να γράψει το δικό του πρωτότυπο σενάριο μικρού μήκους με την καθοδήγηση του καθηγητή, να αντιμετωπίσει όλη την πρόκληση του επαγγελματία σεναριογράφου, από την ιδέα, την ιστορία μέχρι τους τελικούς διαλόγους. Παράλληλα, μέσα από βιωματικές και άλλες εργασίες, ανακαλύπτει τις δικές του πηγές έμπνευσης και τη δική του θεματολογία.

Για ήχο

• ADVANCED SOUND-ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ ΙΙ

Εξοικείωση του σπουδαστή με τα ερωτήματα που πρέπει να θέσει σε σχέση με τον ήχο, στο στάδιο συγγραφής του σεναρίου, στη διάρκεια των γυρισμάτων καθώς και στο στάδιο του μοντάζ.

Για ιστορία & αισθητική κιν/φου

• THE DARK SIDE-Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ

Οι σκοτεινές πλευρές του Εγώ και πως αυτές εκφράζονται μέσα από τον κινηματογράφο: συνειδητό και ασυνείδητο / οιδιπόδειο και τραυματικά παιδικά συμπλέγματα / ορμή ζωής, ορμή θανάτου / νευρώσεις και απωθημένη σεξουαλικότητα / ερμηνευτική των ονείρων / ο σωσίας, ο καθρέφτης, η σκιά, κ.ά. Προβολές και αναλύσεις ταινιών με βάση κείμενα από τον Φρόιντ μέχρι τον Λακάν και τον Γιάλομ.

• ANALYSE THIS-ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ

Πώς αναλύουμε μια ταινία, πως γράφουμε μια κριτική. Ένα πολύ χρήσιμο μάθημα όχι μόνο για επίδοξους κριτικούς, αλλά και για κάθε σκηνοθέτη που επιθυμεί να μπορεί να αναλύει και να οργανώνει τη σκέψη και τα σχέδιά του.

Για παραγωγή

• LOW BUDGET, HIGH SPIRIT- ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΕΦΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ

Πως η γνώση και η έμπνευση αναπληρώνουν την έλλειψη χρημάτων. Το μάθημα παρακολουθεί τη δημιουργία μικρών ταινιών από το σενάριο μέχρι την τελική επεξεργασία και προσφέρει στους σπουδαστές μια ολοκληρωμένη εμπειρία παραγωγής μιας ταινίας μέσα από την εναλλαγή των διαφόρων ειδικοτήτων.

Για τεχνική επεξεργασία ήχου εικόνας

• DIGITAL CREATION & POST PRODUCTION I-ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Ι

Το μάθημα αυτό είναι 100% πρακτικό και εκπαιδεύει τους φοιτητές για την προετοιμασία του γυρίσματος και το post production, μετατρέποντας το σενάριο τους σε ταινία μέσω εξειδικευμένου μοντάζ και ειδικών εφέ.

• DIGITAL CREATION & POST PRODUCTION II-ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΙΙ/AFTER EFFECTS II

Είναι η συνέχεια του DIGITAL CREATION I σε τεχνικό επίπεδο και τελικό στάδιο.

Για υποκριτική στον κιν/φο

• DIRECTING ACTORS: THE ACTOR’S P.O.V. - ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το μάθημα αφορά στον τρόπο με τον οποίο ένας σκηνοθέτης μπορεί να επικοινωνήσει με τον ηθοποιό για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: 1ο. Κατά την διάρκεια των προβών, 2ο. Κατά τη διάρκεια των προβών με κάμερα και 3ο. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Για ντοκιμαντέρ

• DOCUMENTARY & DOCU-FICTION-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Το μάθημα αποτελεί μία εισαγωγή στο ντοκιμαντέρ. Οι φοιτητές εξοικειώνονται με αυτό το κινηματογραφικό είδος μέσα από πρακτικές ασκήσεις και ιστορικά παραδείγματα. Δίνεται έμφαση στην μέθοδο του Κινηματογράφου της Παρατήρησης, μία προσέγγιση που αντιστέκεται στο δημοσιογραφικό μοντέλο καταγραφής.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
 

Βιντεοθήκη

Στη Σχολή υπάρχει μια μεγάλη συλλογή από ταινίες όλων των ειδών και σχολών, από κλασικές μέχρι σπάνιες και δυσεύρετες. Οι σπουδαστές μπορούν να δανείζονται τις ταινίες και εκτός σχολής.

Βιβλιοθήκη

Μια βιβλιοθήκη πλούσια σε κινηματογραφική βιβλιογραφία (μελέτες, λευκώματα, μονογραφίες για σκηνοθέτες, λεξικά) εξυπηρετεί τις ανάγκες των σπουδαστών. Οι σπουδαστές μπορούν να συμβουλεύονται τα βιβλία και εκτός σχολής.

Σεμινάρια

Προσωπικότητες του κινηματογράφου από τον ελληνικό και διεθνή χώρο προσκαλούνται από το τμήμα για να δώσουν διαλέξεις ή master classes.

 

Υπεύθυνος Σπουδών: Δημ. Παναγιωτάτος
(panagiotatos@nyc.gr)
Advisor of Admissions : Σοφ. Βασιλοπούλου
(svasilopoulou@nyc.gr)

 

Download FILM STUDIES Brochure